Annyit tudok róla írni--- mondani , hogy NAGYON FINOOOOOMMMMM... , egyik kedvenc és akár mint reggeli is finom , mert nem punnyad meg és nem is szárad meg másnapra , főleg ha marad belőle ...
Hozzávalók :
700g sima liszt , 3dl tej , 2 ek. kristálycukor , 3ek. kakaó , 1 mokkáskanál só , 2 dl olaj , 40g élesztő
Nutella , dió , mák .....
Az élesztőt hagyományos módon felfutatjuk . A lisztet beleszitáljuk egy dagasztótálba , beleöntjük a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt . Rugalmas tésztává dagasztjuk , elveszük a tészta 1/4 részét egy másik tálba tesszük és hozzá dolgozzuk a 4 evőkanál tejjel kikevert kakaóport , és jól összedagasztjuk , hogy a tésztánk mindenhol kakaós legyen . 20 percig kelesztjük mindkét fajta tésztánkat . 4 felé osztjuk mind a kettőt és cipókat formálunk belőlük /8 db cipónk lessz/ .
Hagyjuk pihenni addig míg a tepsiket /2db/ kikenjük vajjal . Kisodorjuk a fehér tésztánkat 1/2 cm vastagságúra , és külön kisodorjuk a kakaós tésztánkat is. A kakaósat rátesszük a fehérre jól rányomkodjuk
és 8 háromszöget vágunk belőle , a végét megtöltjük nutellával /de ízlés szerint bármivel meg lehet tölteni/,
fecsavarjuk a spicc felé , megkenjük felvert tojással és sorba rakjuk a tepsinkre . Míg melegszik a sütőnk 200 fokra , addig hagyjuk pihenni a kifliket .
Berakjuk az előmelegített sütőnkbe és 20-25 percig sütjük.....
Jó étvágyat.....
2013. március 29., péntek
Levandulás keksz
Szerintem mindenkinek a Levanduláról --- szappan jut eszébe , de aki szeret kísérletezni , mint egy kedves BARÁTNŐM bake!ann annak tuti beválik . Egy nagyon érdekes ízvilág tárul elénk . A recept sem bonyolult , húsvétra a locsolókat is meglephetjük ezzel a kekszel . És ami a lényeg finoooommmm...
Hozzávalók 20-25db hoz :
200g liszt , 2tk. szárított levandulavirág , 1 tk. reszelt citrom héj , 1 tk. szódabikarbóna , csipet só , 1 tojás , 120g cukor , 50 g puha vaj , 2ek. méz , 1 ev. víz
+ kristálycukor a bevonáshoz
Egy tálba szitáljuk a lisztet , hozzá adjuk a levandulavirágot/ én a két tenyerem között törtem össze/ , a reszelt citrom héjat , a szódabikarbónát és a csipet sót .
Egy másik edényben habosra keverjük a vajat a cukorral belekeverjük a tojást , a mézet és a vizet , jó simára kikeverjük . Mikor szép sima adagonként hozzákeverjük a lisztet és csomómentesre keverjük .
Beteszük a hűtőbe 1 órára
Előmelegítjük a sötőt 180 fokra .
A masszánkból diónyi nagyságú gombócokat formálunk , beleforgatjuk a kristálycukorba , és sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , kicsit távolabb egymástól , mert sütésközben szétterülnek .
Mehet az előmelegített sütőnkbe 7-8 percre , de figyeljük , mert nagyon hamar túlsülhetnek .
Jó étvágyat.....
Hozzávalók 20-25db hoz :
200g liszt , 2tk. szárított levandulavirág , 1 tk. reszelt citrom héj , 1 tk. szódabikarbóna , csipet só , 1 tojás , 120g cukor , 50 g puha vaj , 2ek. méz , 1 ev. víz
+ kristálycukor a bevonáshoz
Egy tálba szitáljuk a lisztet , hozzá adjuk a levandulavirágot/ én a két tenyerem között törtem össze/ , a reszelt citrom héjat , a szódabikarbónát és a csipet sót .
Egy másik edényben habosra keverjük a vajat a cukorral belekeverjük a tojást , a mézet és a vizet , jó simára kikeverjük . Mikor szép sima adagonként hozzákeverjük a lisztet és csomómentesre keverjük .
Beteszük a hűtőbe 1 órára
Előmelegítjük a sötőt 180 fokra .
A masszánkból diónyi nagyságú gombócokat formálunk , beleforgatjuk a kristálycukorba , és sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , kicsit távolabb egymástól , mert sütésközben szétterülnek .
Jó étvágyat.....
2013. március 23., szombat
Képviselőfánk ...
Rendezgettem a képek közt és ezt találtam ... Tavaly készítettem el húsvétra ...Mindíg ámulva figyeltem , hogy milyen gyönyörű képviselőfánkokat lehet kapni , de mindíg csalódtam az ízében , nem tehetek róla de nekem minden üzleti süti olyan ,,MŰ,, . Biztos bennem van a hiba , mert nagyok az igények , de ha már annyi pénzt elkérnek egy szelet sütiért , akkor már legyen valami íze is, vagy nincs igazam ???? Kicsit féltem, hogy nem fog sikerülni ... de elsőre sikerült és azóta többször is elkészítettem és mit ne mondjak mindíg sikere volt ....Ja és a lényeg én mindíg egy adag sima és egy adag kakaóstésztájut csinálok...
Hozzávalók az égetett tésztához , kb.25 darabhoz :
2,5dl víz , 100g vaj , 1 teáskanál cukor , csipet só , 150g rétesliszt , 4 egész tojás
Forraljuk fel a vízet a vajjal , a cukorral ,és a sóval . Ezután beleöntjük a lisztet és addig keverjük amíg a tészta össze nem áll és el nem válik az edény falától . Vegyük le a tűzről , és hagyjuk 3-4 percet hűlni , majd egyenként belekeverjük a tojásokat . Töltsük habzsákba és sütőpapírral kibélelt tepsire nyomjunk belőle diónyi nagyságú halmokat . Kenjük be a tetejét vízzel és tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe kb.25-30 percre . AZ ELSŐ 20 PERCBEN NE NYISSUK KI A SÜTŐ AJTAJÁT!!!!!!-- mert összeeshetnek a fánkok!!!!!
Én csináltam kakaós tésztájút is , 130g liszt és 20 g kakópor arányban ....
Hozzávalók a vaníliáskrémhez :
3dl tej , 2dl habtejszín , 1 vaníliarúd kikapart magja , 2 tojássárgája , 50g cukor , csipet só , 1 evőkanál kukoricakeményítő , 2 evőkanál vaj
2dl habtejszín , 50g porcukor
A krémhez forraljuk fel a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapart magjaival . Közben keverjük krémesre a tojássárgáját , a cukorral , a keményítővel és a csipet sóval . Tegyünk 3 evőkanál forró tejet a tojásos masszánkhoz , majd öntsük vissza a lábosba és főzzük lassú tűzőn amíg be nem sűrűsödik . Végül keverjük hozzá a vajat is . Hagyjuk a krémet kihűlni . Közben verjük kemény habbá a tejszínhabot a porcukorral .
A kihűlt fánkokat vágjuk félbe , és habzsákba töltve nyomjuk a krémet a fánkok aljára , erre a tejszínhabot és tegyük rá a tésztánk tetejét . A sima tásztájúra én cukorból készítettem karamelt és azzal díszítettem , a kakaós tésztájúra pedig fehér csokit olvasztottam és azzal díszítettem.
Hozzávalók a csokikrémhez :
150g étcsokoládé , 50 g porcukor , 200g mascarpone , 1 dl habtejszín ,
A csokit olvasszuk fel gőz fölött a cukorral , hagyjuk hűlni , majd keverjük bele a mascarponet . Verjük fel a habtejszínt kemény habbá és óvatossan keverjük össze a mascarpones masszával . Habzsákba töltve nyomjuk a félbevágott fánkokra , és tegyük rá a tetejét óvatossan .
Jó étvágyat hozzá....
Hozzávalók az égetett tésztához , kb.25 darabhoz :
2,5dl víz , 100g vaj , 1 teáskanál cukor , csipet só , 150g rétesliszt , 4 egész tojás
Forraljuk fel a vízet a vajjal , a cukorral ,és a sóval . Ezután beleöntjük a lisztet és addig keverjük amíg a tészta össze nem áll és el nem válik az edény falától . Vegyük le a tűzről , és hagyjuk 3-4 percet hűlni , majd egyenként belekeverjük a tojásokat . Töltsük habzsákba és sütőpapírral kibélelt tepsire nyomjunk belőle diónyi nagyságú halmokat . Kenjük be a tetejét vízzel és tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe kb.25-30 percre . AZ ELSŐ 20 PERCBEN NE NYISSUK KI A SÜTŐ AJTAJÁT!!!!!!-- mert összeeshetnek a fánkok!!!!!
Én csináltam kakaós tésztájút is , 130g liszt és 20 g kakópor arányban ....
Hozzávalók a vaníliáskrémhez :
3dl tej , 2dl habtejszín , 1 vaníliarúd kikapart magja , 2 tojássárgája , 50g cukor , csipet só , 1 evőkanál kukoricakeményítő , 2 evőkanál vaj
2dl habtejszín , 50g porcukor
A krémhez forraljuk fel a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapart magjaival . Közben keverjük krémesre a tojássárgáját , a cukorral , a keményítővel és a csipet sóval . Tegyünk 3 evőkanál forró tejet a tojásos masszánkhoz , majd öntsük vissza a lábosba és főzzük lassú tűzőn amíg be nem sűrűsödik . Végül keverjük hozzá a vajat is . Hagyjuk a krémet kihűlni . Közben verjük kemény habbá a tejszínhabot a porcukorral .
Hozzávalók a csokikrémhez :
150g étcsokoládé , 50 g porcukor , 200g mascarpone , 1 dl habtejszín ,
A csokit olvasszuk fel gőz fölött a cukorral , hagyjuk hűlni , majd keverjük bele a mascarponet . Verjük fel a habtejszínt kemény habbá és óvatossan keverjük össze a mascarpones masszával . Habzsákba töltve nyomjuk a félbevágott fánkokra , és tegyük rá a tetejét óvatossan .
Jó étvágyat hozzá....
2013. március 21., csütörtök
Töltött csirke kicsit másképp....
Szeretem Borbás Marcsi - Gasztroangyal műsorát . Nagyon jó ötletek vannak benne , és egyszerű érthető receptek. És amit még nagyon szeretek benne , hogy nem az a ,,dizájnos- tucat,, műsor , ahol minden étel tökéletes és hibanélküli... Ezt a receptet is Ő készítette el http://www.gasztroangyal.hu/gombas-toltott-csirke/ , de azért nem én volnák ha nem csinálnák valamit másképp...
Hozzávalók :
1 egész csirke , 250g gomba , 1 zsömle , 1/2 vöröshagyma , 100 g sonkásszalámi , 70g kemény sajt , só , bors
A csirkét kicsontozzuk úgy , hogy a 1/2 csirke húsa /mell , szárny , comb/ és a bőr ne sérüljön meg . A fél csirkéböl a combcsontot is kivesszük , csak a szárnycsontját hagyjuk meg , a szárnyvégét is levágjuk .
A csirke másik felével is így járunk el.
Elkészítjük a tölteléket : a gombát apróra összevágjuk és minimális olajon lepiritjuk , hozzátesszük az apróra összevágot hagymát ízesítjük , a levét elforraljuk . Amíg hűl , addig tejbe beáztatjuk a zsömlét . A zsömlénkből kinyomkáljuk a tejet és összekeverjük a langyos gombás masszával , ha kell még ízesítjük . A csirkehúst kiterítjük , enyhén sózzuk és rátesszük a tölteléket , óvatossan összetekerjük és összekötözzük . A másikra rárakjuk elősször a szalámit , majd a sajtot , összetekerjük és ezt is úgy kötözzük meg mint a sonkát .
Kevés zsiradékon a hús mindkétoldalát lepirítjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe 200 fokon , 30-40 perc alatt készre sütjük .
Tejszínes sajtos burgonyával tálajuk , de lehet más a köret...
Hozzávalók a tejszínes burgonyához :
1 kg burgonya , fél l tejszín , 100g eidami , só , bors
A burgonyát megtisztíjuk és vékony szeletekre szeljük . Beleteszük egy tálba , erre ráreszeljük a sajtot ráöntjük a tejszínt , ízesítjük és beleöntjük egy jénaiba , és betesszük a csirke mellé sülni , egyszerre fognak elkészülni
Jó étvágyat hozzá .....
Hozzávalók :
1 egész csirke , 250g gomba , 1 zsömle , 1/2 vöröshagyma , 100 g sonkásszalámi , 70g kemény sajt , só , bors
A csirke másik felével is így járunk el.
Elkészítjük a tölteléket : a gombát apróra összevágjuk és minimális olajon lepiritjuk , hozzátesszük az apróra összevágot hagymát ízesítjük , a levét elforraljuk . Amíg hűl , addig tejbe beáztatjuk a zsömlét . A zsömlénkből kinyomkáljuk a tejet és összekeverjük a langyos gombás masszával , ha kell még ízesítjük . A csirkehúst kiterítjük , enyhén sózzuk és rátesszük a tölteléket , óvatossan összetekerjük és összekötözzük . A másikra rárakjuk elősször a szalámit , majd a sajtot , összetekerjük és ezt is úgy kötözzük meg mint a sonkát .
Kevés zsiradékon a hús mindkétoldalát lepirítjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe 200 fokon , 30-40 perc alatt készre sütjük .
Tejszínes sajtos burgonyával tálajuk , de lehet más a köret...
Hozzávalók a tejszínes burgonyához :
1 kg burgonya , fél l tejszín , 100g eidami , só , bors
A burgonyát megtisztíjuk és vékony szeletekre szeljük . Beleteszük egy tálba , erre ráreszeljük a sajtot ráöntjük a tejszínt , ízesítjük és beleöntjük egy jénaiba , és betesszük a csirke mellé sülni , egyszerre fognak elkészülni
Jó étvágyat hozzá .....
Mézesmustáros csirke ...szerintem...
Már elég volt a sült és a rántott husiból.... már napok óta ettem volna valami finomat , valami tésztásat , de tudtam , hogy ehhez le kell futnom egy kört a Drága Férjemnél , mert Őt ki lehetne üldözni a világból a spagettivel , a pennével és a többi tésztafélével . De Én megoldottam a problémámat , főztem hozzá rizst......
Hozzávalók :
1kg csirkemell , 2 evőkanál méz , 2 evőkanál mustár , 4dc tejszín , keményítő , só , bors , vegeta , olaj
A csirkemellet felcsíkozzuk . Az olajat felhevítjük és beletesszük a csirkemellet , és fehéredésig pirítjuk. Ráteszünk egy evőkanál mézet éz ízesítjük .Jól összekeverjük és letakarva puhára pároljuk .Amikor a husi megpuhult , akkor rátesszük a maradék mézet , felöntjük a tejszínnel , és felforraljuk . Ízesítjük és szükség szerint besűrítjük egy kis vízzel elkevert keményítővel . Ezzel is hagyuk , hogy forrjon eggyet , ekkor gyengébre vesszük a tüzet és beletesszük állandó keverés mellet a mustárt / de ne tegyük bele hamarabb , mert akkor kicsapódik a tejszín/ . Még utoljára meg kóstoljuk , és ha kell még ízesítjük . Pennével , spiráltésztával ..... vagy ki milyen tésztát szeret , azzal tálalja...
Max. 45 perc alatt kész....
Jó étvágyat hozzá .....
Hozzávalók :
1kg csirkemell , 2 evőkanál méz , 2 evőkanál mustár , 4dc tejszín , keményítő , só , bors , vegeta , olaj
A csirkemellet felcsíkozzuk . Az olajat felhevítjük és beletesszük a csirkemellet , és fehéredésig pirítjuk. Ráteszünk egy evőkanál mézet éz ízesítjük .Jól összekeverjük és letakarva puhára pároljuk .Amikor a husi megpuhult , akkor rátesszük a maradék mézet , felöntjük a tejszínnel , és felforraljuk . Ízesítjük és szükség szerint besűrítjük egy kis vízzel elkevert keményítővel . Ezzel is hagyuk , hogy forrjon eggyet , ekkor gyengébre vesszük a tüzet és beletesszük állandó keverés mellet a mustárt / de ne tegyük bele hamarabb , mert akkor kicsapódik a tejszín/ . Még utoljára meg kóstoljuk , és ha kell még ízesítjük . Pennével , spiráltésztával ..... vagy ki milyen tésztát szeret , azzal tálalja...
Max. 45 perc alatt kész....
Jó étvágyat hozzá .....
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)