2012. október 29., hétfő

Sült szarvas comb áfonya mártással és házi krokettel

Egy kedves barátnőm és férje meglepett benünket vad husival  , így gondoltam meg lessz a vasárnapi ebéd . Úgy döntöttem  , hogy megsütöm .
Hozzávalók :
Kb. 1-1,5kg szarvas /tehén- remélem jót írtam /  comb , 2 fej hagyma , 3db répa , 2 db petrezselyem , olaj , 2 csomag vadfűszerkeverék , és ami a lényeg vörösbor
A vadat előző nap bepácoljuk , fél liter borban elkeverjük a vadfűszer keveréket és ebben a pácban hagyjuk letakarva legalább 1 éjszakát pácolódni többször meglocsoljuk vagy megforgatjuk , de ne sózzuk . Elösször a hagymát üvegesre pirítjuk , hozzákeverjük a zöldségeket ezt is lepirítjuk. Kiszedjük a zöldségeket és a húst letörülgetjük és megpirítjuk mindegyik oldalát . Egy olyan edénybe /jénai tál/ tesszük a húst , aminek van teteje is . Ráöntjük a páclevünket  , a hagymát és a zöldséget is . Letakarjuk elősször párolódjon legalább 2-3 órán átt , hogy a husi jó omlós legyen . Közben többször megöntzzük és ha nagyon elpárolog a leve  , akkor öntjük fel még borral vagy lehet alaplével is.Ha már megpárolódott  , akkor levesszük a fedőtt és készre sütjük.Szeleteljük fel a husit  .
Áfonya szósz :
1 üveg áfonya kompót , 3evőkanál meggylekvár , 2dl vörösbor , kukoricakményítő/Solamyl/
Az áfonyát áttöröm szűrőn , hogy a magja és a héja ne menjen a mártásba . Mindent alapanyagot a keményítőn kívül összefőzünk kb.: 5 percig és a legvégén beleöntöm a 2 evőkanál vízzel  kikevert keményítőt , hogy egy kicsit sűrű mártást kapjunk .
Burgonyakrokett :
800gr burgonya , 50g vaj , 2 tojássárgája , só , szerecsendió ....  liszt ,tojás , zsemlemorzsa
A burgonyát megfőzzük sós vízbe , áttörjük belekeverjük a vajat és a szerecsndiót , és hagyjuk egy kicsit kihülni . Ekkor belekeverjük a tojássárgáját és jól összedolgozzuk.A henger formájú kroketteket beleforgatjuk a lisztbe , tojásba és zsemlemorzsába . Forró olajba aranybarnára sütjük.




Jó étvágyat