2013. december 26., csütörtök

BEJGLI aszalt szilvás-mákos és aszalt sárgabarackos-diós

Tavaly sütöttem elősször de igén sem maradhatott ki mert a fiúk már karácsony előtt keresték . Tavalyi egy kicsit extra volt http://ajakonyhaja.blogspot.sk/2012/12/bejgli-marcipanos-vorosafonyas-es.html de idén a hagyományos diós és mákos bejglit  próbáltam ki , de azért egy kicsit ezt is felturbóztam .

Hozzávalók az alaptésztához 2 bejglihez :

260g búzasliszt , 78g vaj , 52g sertészsír , 26g porcukor , 1 csipet só , 4g élesztő , 2db tojássárgája , 50-55ml tej

Mérjük ki a lisztet ,  vajat , a zsírt , a porcukrot és a sót . Morzsoljuk össze . Egy másik edénybe mérjük bele az élesztőt , a tejet , és a tojássárgákat. Keverjük simára az összetevőket . A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket , és gyúrjuk simára a tésztát . Amint egynemű lessz és eldolgoztuk benne az összetevőket , kész a dagasztás .  Ha simára gyúrtuk a tésztát , osztjuk 250g darabokra , gömbölyítsük ki , és fóliával letakarva 1 órára tegyük hűtőbe . Amíg a tészta pihen készítjük el a töltelékeket .
Ha kihűltek a tészták , nyújtsuk ki 21x28 cm téglalapra . Ügyeljünk arra , hogy a tésztát egyforma vastaságúra nyújtjuk ki . Osszuk a töltelékeket is 250g darabokra , tegyük a darabokat 2 folpack közé // nagyon megkönnyíti a a dolgunkat /// és így alakítsuk ki  belőle 19x26 cm - es , egyenletes vastagságú téglalapokat nyújtófa segítségével .  A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát , majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére , végül az utolsó fóliát is vegyük le . A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre , és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magaságába  . Ugyanezt a műveletet végezzük  el a tészta hosszabik oldalainak egyikén is , majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Amikor feltekerjük a bejgliket , szurkáljuk meg őket , hogy sütés közben távozni tudjon a gőz . Tegyük sütőlemezre , és kenjük le vékonyan tojássárgájávala bejgliket . Ezután tegyük hűvös helyre száradni . Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken , most kenjük le őket vékonyan a tojásfehérjével is .Ismét tegyük hűvösre helyre száradni  , és várjuk meg míg teljesen megszárad . A míg szárad a tojásfehérje addig melegítsük elő a sütőnket 170 fokra , és süssük kb 35 percig . Ha megsültek , toljuk össze a bejgliket , várjuk meg amíg teljessen kihűlnek .

Hozzávalók a diós töltelékhez /1 db bejglihez/ :

136g darált dió ,  55g kristálycukor , 20g méz , 3g fahéj , 40ml tej , 100g aszalt sárgabarack ,

Egy tálba tesszük a darált diót , a fahéjat és az apróra vágott aszalt sárgabarackot . Egy lábasba felforraljuk a tejet a mézzel és a cukorral és ezt ráöntjük a diós keverékre , jól összekeverjük és hagyjuk kihűlni .A fentiek alapján töltjük meg a begli tésztánkat .

Hozzávalók a mákos töltelékhez /1 db bejglihez :

140g mák , 84g zsemlemorzsa , 84g kristálycukor 1dl víz , 1/2 citrom héja , 100g aszalt szilva

Egy tálba tesszük a darált mákot a zsemlemorzsát a citrom héjat és az apróra vágott aszalt szilvát . Egy lábasba felforraljuk a vízet a cukorral és mákos masszára öntjük és jól összekeverjük és ezt is hagyjuk kihülni .

felszelve .....
                                                Jó étvágyat .....