2012. december 20., csütörtök

Linzer

Nagyon sokáig kerestem egy olyan linzer receptet  , ami omlós , mikor nincs összeragasztva lekvárral .... és ha összeragasztjuk  , akkor másnap meg puha.... ez az a recept!!!!  4 éve minden évben megsütöm , és még eddig mindíg bevált  . Mivel én már idén megsütöttem , és össze is ragasztottam és még meg is puhult , így válalom a felelőséget érte...

Hozzávalók kb.60db-hoz :

600g sima liszt , 400g vaj , 200g porcukor , 1 tojás , csipet só , késhegynyi sütőpor

Az alapanyagokat jól kidolgozzuk , és betesszük hűtőbe legalább 1 órára . Én mindíg előző nap gyúrom be , és másnap dolgozok vele . Két részre vágjuk és amíg az eggyikkel dolgozunk addig a másik része pihenjen a hűtőbe . Kb fél cm. vékonyra nyújtjuk  kilisztezett sodródeszkán , linzerkiszúróval formára szaggatjuk és sütőpapírral kibélelt tepsin 200 fokon 8-10 percig sütjük . Figyeljük nehogy megégjenek . Ha kihűlt akkor , jól záródó dobozba , hűvös helyen tároljuk. Barack lekvárral ragasztgatjuk össze , és tálaláskor szórjuk meg porcukorral.  
Jó sütést...

Bejgli- Marcipános-vörösáfonyás és mogyorós-whiskey-s töltelékkel

Kicsit hosszú a neve de annál finomabb . Ezt a receptet a GOOD-FOOD decemberi számában találta , egyik kedvenc cukrászom Varga Gábor készítette  . Már készítettem tőle egypár receptet , főleg a www.desszert.eu  oldalról . Azért szeretem ezt az oldalt ,  mert ki tudom számolni , hogy mennyi hozzávalóra van szükségem a recepthez  , és fázisfotók is vannak .A bejglinek jó ha egypár nappal karácsony előtt megsütjük , és fóliába be csomagolva , hüvős helyen sokáig eláll . Ha jól el tudjuk rejteni...   Már többen reklamálták az ismerősem közül , hogy a képet már látták de hol a recept????  ÍME csajok , így tejesüljön minden kívánságotok ...

Hozzávalók az alaptésztához 2 bejglihez :
260g búzasliszt , 78g vaj , 52g sertészsír , 26g porcukor , 1 csipet só , 4g élesztő , 2db tojássárgája , 50-55ml tej

Mérjük ki a lisztet ,  vajat , a zsírt , a porcukrot és a sót . Morzsoljuk össze . Egy másik edénybe mérjük bele az élesztőt , a tejet , és a tojássárgákat. Keverjük simára az összetevőket . A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket , és gyúrjuk simára a tésztát . Amint egynemű lessz és eldolgoztuk benne az összetevőket , kész a dagasztás .  Ha simára gyúrtuk a tésztát , osztjuk 250g darabokra , gömbölyítsük ki , és fóliával letakarva 1 órára tegyük hűtőbe . Amíg a tészta pihen készítjük el a töltelékeket ...
Ha kihűltek a tészták , nyújtsuk ki 21x28 cm téglalapra . Ügyeljünk arra , hogy a tésztát egyforma vastaságúra nyújtjuk ki . Osszuk a töltelékeket is 250g darabokra , tegyük a darabokat 2 folpack közé // nagyon megkönnyíti a a dolgunkat /// és így alakítsuk ki  belőle 19x26 cm - es , egyenletes vastagságú téglalapokat nyújtófa segítségével .  A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát , majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére , végül az utolsó fóliát is vegyük le . A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre , és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magaságába  . Ugyanezt a műveletet végezzük  el a tészta hosszabik oldalainak egyikén is , majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Amikor feltekerjük a bejgliket , szurkáljuk meg őket , hogy sütés közben távozni tudjon a gőz . Tegyük sütőlemezre , és kenjük le vékonyan tojássárgájávala bejgliket . Ezután tegyük hűvös helyre száradni . Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken , most kenjük le őket vékonyan a tojásfehérjével is .Ismét tegyük hűvösre helyre száradni  , és várjuk meg míg teljesen megszárad . A míg szárad a tojásfehérje addig melegítsük elő a sütőnket 170 fokra , és süssük kb 35 percig . Ha megsültek , toljuk össze a bejgliket , várjuk meg amíg teljessen kihűlnek .

Marcipános-vörösáfonyás töltelék , 2 bejglihez !!!!!!:

200g marcipán , 190g darált mandula , 90g apróra vágott aszalt vörös áfonya , 60g méz , 2 evőkanál liszt
A vörös áfonya kivételével mindent alaposan dolgozzunk össze kezünkkel. Ez egy porhanyós , kissé száraznak tűnő töltelék lessz . Mikor eldolgoztuk , keverjük bele a vörös áfonyát is , ezután tölthetjük is a bejglibe .

Mogyorós-whiskey-s töltelék , 2 bejglihez !!!!!!!:

250g mogyoró , 110g méz , 90g cukor , 15 ml whiskey /nekem skót whiskey-m volt kinyitva/ , 15g vaj , 1db tojás
 A mogyorót daráljuk durvára , keverjük össze a többi hozzávalóval . Folyamatos keverés mellet melegítsük meg a masszánkat DE CSAK MELEGÍTSÜK!!!!! . Ha már meleg , húzzuk le  a tűzhelyről , hagyjuk teljessen kihűlni . Kicsit ragacsos a massza , de  két fólia segítségével könnyen tudunk vele dolgozni .



 Jó étvágyat ... és jó sütést....
bejgli felszelve