2013. június 2., vasárnap

Puncsos torta

Apukám szülinapja volt kedden , és mindene a puncsos-süti de lehet torta is . Egy kedves barátnőm Anna a bake! Ann blog írója puncsos tortát sütött Anyák napjára  http://bakeann.blogspot.sk/2013/05/anyak-napi-puncstorta.html , így nem volt kérdéses , hogy honnan lessz az alap recept . De azért nem Én volnák , ha nem tennék bele valami pluszot ... Egy dologért előre is elnézést kérek , ahogy a tortát szelve megmutatni nem tudom , ugyanis olyan sebbességel fogyott , hogy nem mertem szólni, hogy had fényképezzem le :( , de szerintem ez dícséret....

Hozzávalók 26cm vagy szív alakú tortához :

A tortaformához piskótához :
5 tojás , 200g cukor , 200g liszt , 1 cs sütőpor , 5 ek. víz , 5ek. olaj

A piskótalaphoz:
5 tojás , 200g cukor , 200g liszt , 1 cs sütőpor , 5 ek. víz , 5ek. olaj

A sziruphoz :
1dl málnaszörp , 2dl rum, 1 citrom leve és reszelt héja , 50g porcukor , 100 meggylekvár , 3 dl presszó kávé

A kenéshez :
150 g baracklekvár , 1/2 dl rum

A rózsaszín mázhoz és a torta díszítéséhez :
200g porcukor , 2-3 löttyintés málnaszörp , 1dl tejszín, 100g mascarpone , 50g porcukor

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra .
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral . A tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral , beleöntjük a vízet és az olajat és még ezzel is jól kikeverjük . Összekeverjük a sütőport a liszttel és kanalanként hozzáadagoljuk a masszánkhoz . A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes tésztához . Beleöntjük a tortaformánkba és 30-40 perc alatt készre sütjük . A formába hagyjuk kihűlni .
Ugyanígy készítjük el a piskótalapot is .
Amíg hűlnek a tészták elkészítjük a szirupot . Az összes hozzávalót összeforraljuk és ehhez öntjük a kávét is.
Ha kihűlt a tortaformánk a tortánkat félbe vágjuk , az elmosott tortakarikánkat egy sütőpapírral ellátott tálcára tesszük . Ebbe beleteszük a piskóta alsó részét és megkenjük a lekvár feléve. Egy edénybe beletördeljük a piskóta tésztánkat ráöntjük a szirupunkat és jól átnyomkáljuk , hogy mindenhol lucskos legyen . Ezt a masszát ráhalmozzuk a lekváros piskótánkra és úgy eligazítjuk , hogy mindenhol egyenletes legyen . A másik tésztánkat is megkenjük lekvárral és ,,fejreállítva" rátesszük a lucskos felső részre , úgy hogy a lekváros rész alul legyen . Így a tortánk teteje is szép egyenes lessz .

Óvatosan lenyomkodjuk , sütőpapírt teszünk a tetejére erre a tortaforma alját és valamilyen nehezéket teszünk rá és legalább 2-3 órára tegyük a hűtőbe , hogy az ízek összeérjenek . Addig elkészítjük a cukormázat a tetejére . A porcukorhoz cseppenként adagoljuk a szörpöt amíg jó sűrű masszát nem kapunk . A tejszínhabot verjük kemény habbá , a mascarponet pedig keverjük ki a cukorral , lassan adagonként keverjük a tejszínhabhoz . Vonjuk be a torta tetejét a cukormázzal , hagyjuk a hűtűbe 1-2 órát ,,száradni" , azután kenjük be a tortánk oldalát krémmel , és a maradékkal pedig díszítjük ki a tetejét .








              Jó étvágyat ....