2013. március 29., péntek

Narancsos zselékocka

Valami egyszeű és gyors  édességet kerestem . Erre a receptre Citromhab blogján találtam rá http://citromhab.blogspot.sk/2012/04/narancsos-zselekocka.html meg is csináltam , nagyon egyszerű és gyors édesség....

Hozzávalók a vaníliás réteghez :

2 csomag vaníliás puding , 7dl tej 3 evőkanál cukor

Hozzávalók a narancsos réteghez :

2 csomag vaníliás pudingpor , 7 dl narancslé , 3 evőkanál cukor

Vékonyan kikenünk olajal egy 20x20 tepsit vagy akármilyen formát .

2 dl tejben elkeverjük a 2 csomag vaníliás pudingport és a cukrot  , a maradék tejet felforraljuk . Ha már forr hozzáöntjük a pudingos masszát és kevergetve addig főzzük amíg be nem sűrűsödik , beleöntjük az olajjal kikent formánkba és hagyjuk hűlni .
Ugyanígy készítjük el a narancsos réteget is , és óvatosan ráöntjük a vaníliás masszánkra . Legalább 1- 2 órára hűtőbe tesszük .
Bármilyen ízű gyümölcslével is elkészíthetjük  , vagy akár több rétegben is , annál érdekesseb lessz az íz és szín világa .
Jó étvágyat hozzá....


Francia kifli---- fázisfotókkal....

Annyit tudok róla írni--- mondani , hogy NAGYON FINOOOOOMMMMM... , egyik kedvenc és akár mint reggeli is finom  , mert nem punnyad meg és nem is szárad meg másnapra , főleg ha marad belőle ...

Hozzávalók :

700g sima liszt , 3dl tej , 2 ek. kristálycukor , 3ek. kakaó , 1 mokkáskanál só , 2 dl olaj , 40g élesztő

Nutella , dió , mák .....

 Az élesztőt hagyományos módon felfutatjuk . A lisztet beleszitáljuk egy dagasztótálba , beleöntjük a többi hozzávalót és a felfutott élesztőt . Rugalmas tésztává dagasztjuk , elveszük a tészta 1/4 részét egy másik tálba tesszük és hozzá dolgozzuk a 4 evőkanál tejjel kikevert kakaóport , és jól összedagasztjuk , hogy a tésztánk mindenhol kakaós legyen . 20 percig kelesztjük mindkét fajta tésztánkat . 4 felé osztjuk mind a kettőt és cipókat formálunk belőlük /8 db cipónk lessz/ .

 Hagyjuk pihenni addig míg a tepsiket /2db/ kikenjük vajjal . Kisodorjuk a fehér tésztánkat 1/2 cm vastagságúra , és külön kisodorjuk a kakaós tésztánkat is. A kakaósat rátesszük a fehérre jól rányomkodjuk

és 8 háromszöget vágunk belőle ,  a végét megtöltjük nutellával /de ízlés szerint bármivel meg lehet tölteni/,
fecsavarjuk a spicc felé , megkenjük felvert tojással és sorba rakjuk a tepsinkre . Míg melegszik a sütőnk 200 fokra  , addig hagyjuk pihenni a kifliket .
Berakjuk az előmelegített sütőnkbe és 20-25 percig sütjük.....
Jó étvágyat.....


Levandulás keksz

Szerintem mindenkinek a Levanduláról --- szappan jut eszébe  , de aki szeret kísérletezni , mint egy kedves BARÁTNŐM bake!ann annak tuti beválik . Egy nagyon érdekes ízvilág tárul elénk . A recept sem bonyolult , húsvétra a locsolókat is meglephetjük ezzel a kekszel . És ami a lényeg finoooommmm...

Hozzávalók 20-25db hoz :

200g liszt , 2tk. szárított levandulavirág , 1 tk. reszelt citrom héj , 1 tk. szódabikarbóna , csipet só , 1 tojás , 120g cukor , 50 g puha vaj , 2ek. méz , 1 ev. víz
+ kristálycukor a bevonáshoz



Egy tálba szitáljuk a lisztet , hozzá adjuk a levandulavirágot/ én a két tenyerem között törtem össze/ , a reszelt citrom héjat , a szódabikarbónát és a csipet sót .
Egy másik edényben habosra keverjük a vajat a cukorral belekeverjük a tojást , a mézet  és a vizet , jó simára kikeverjük . Mikor szép sima adagonként hozzákeverjük a lisztet és csomómentesre keverjük . 

Beteszük a hűtőbe 1 órára

Előmelegítjük a sötőt 180 fokra .

A masszánkból diónyi nagyságú gombócokat formálunk , beleforgatjuk a kristálycukorba , és sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , kicsit távolabb egymástól , mert sütésközben szétterülnek .
Mehet az előmelegített sütőnkbe 7-8 percre , de figyeljük , mert nagyon hamar túlsülhetnek .

Jó étvágyat.....