2015. január 10., szombat

Zürichi kenyér Római tálban sütve

Már többször olvastam , hogy ha valamit római tálban készítünk sokkal finomabb , hát tapasztalatból mondom , hogy ez igaz . Rendszeresen sütök kenyeret és a fiúknak a Zürichi kenyér jött be . A blogomon már fent van az alaprecept amit kipróbáltam , de akkor jénai tálban sütöttem .

Hozzávalók a kovászhoz :

3OO g sima liszt
8 g élesztő
200 g lanygyos víz

Hozzávalókat jól összedolgozzuk és letakarva legalább  10-12 órát hagyjuk dolgozni .

Tészta :

450 g sima liszt
12 g  élesztő
30 g vaj
15 g só
250 g víz

A tészta hozzávalóit beleteszük a kovászos tálba és jól kidolgozzuk . Hagyjuk a duplájára kelni , addig a Római tálat is beáztatjuk . A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk , kézzel ellapogatjuk , mindkét oldalról behajtogatjuk , majd feltekerjük . Papírral kibélelt tálba tesszük és 2 , 3 helyen bevágjuk . Hideg sütőbe tesszük amit bekapcsolunk 230 fokra és elkezdjük sütni  , kb 30-35 percig sütjük , ezután levesszük a tál tetejét és készre sütjük kb 30 perc alatt . Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni .
                                                      Jó étvágyat