2013. május 13., hétfő

,,Bananita"- banános mandulás süti

Ezt meg kell sütnöm --- ez volt az első reakcióm mikor megláttam ezt a sütit , krémes , gyümölcsös , csokis ...hmmm , minden benne van ami jóóó.... A receptet egy blogon ... http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/2012/08/bananita-mandlovo-banovy-dezert.html találtam ... és mindjárt ki is próbáltam .... FINOOOOOMMMMM--- ennyit tudok róla mondani...



Hozzávalók a tésztához :
5 tojásfehérje , 120g kristálycukor , 80g darált mandula/vagy dió/ , 2ek. sima liszt , 1/2 cs. sütőpor , csipet só
Hozzávalók a krémhez :
500ml tej , 1 cs. Zlatý klas , 1 cs. vaníliás puding , 1cs. vaníliás cukor , 170g vaj , 150g porcukor , 5 tojássárjája , mandulaaroma 
Hozzávalók csokiöntethez :
120g főzőcsoki , 80g vaj , 6ek.tejszín
ezen kívűl : 3-4 banán , 2 doboz tejszín

Tojásfehérjét csipet sóval keményhabbá verjük , kanalanként hozzákeverjük a kristulycukrot és kemény csillogós habbá verjük . Óvatossan belekeverjük a darált mandulát , lisztet és a sütőport , sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük , és sütőrácson hagyjuk kihülni . Én nagyobb tepsibe sütöttem így 3 vékony tésztára vágtam de lehet kissebe is ,  akkor felébe vágjuk el. Amíg sül a tészta megfőzzük a krémet : Pudingporokat , vaníliáscukorral , egykis tejjel és a tojássárgájával jól kikeverjük , a maradék tejet felforraljuk és lassan belekeverjük a pudingos masszát . Kemény pudiggá főzzük és hagyjuk kihűlni . A cukrot és a vajat habosra keverjük és összekeverjük a kihűlt pudinos masszával .
A tésztát 3 részre-hosszába vágjuk . Én püspökkenyér formát kibélltem elősször aloballal utána sütőpapírral úgy , hogy túllógjon , mert ennek a segítségével vesszük ki a formából a sütit , ebbe tesszük az első tésztát egy adag kémet , megint tésztát , megint krém , megint tészta, megint krém... erre jönnek a félbe vágott banánok . A csokit , a vajat és a tejszínt gőz fölött megolvasztjuk és ezzel öntjük le a banán , úgy hogy tejessen belepje a csoki . Betesszük a hűtőbe és addig, hütjük míg a csoki meg nem keményedik . 1-2 óra múlva kivesszük a hűtőből , és a túllógó sütőpapír segítségével kivesszük a formából . A tejszínt kemény habbá verjük és ezzel díszítjük a sütinket .Díszithetjük olvasztott csokival , díszcukorkákkal ....
                                                              Jó étvágyat.....