2018. április 8., vasárnap

A Zserbó

Eggyik kedvenc sütink.

Hozzávalók:

500g sima liszt, 2 tojás, 100g porcukor, 250g vaj, 1dl tej, 20g élesztő, 1 mk szódabikarbóna, 1 kupica rum

Töltelék:

200g dió, 100g porcukor, 1cs. vaníliás cukor, 1 citrom héja, 1 kupica rum,3dl sárgabarack lekvár,

A bevonáshoz:

200g főzőcsoki

Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk és 1 kk cukorral összekeverjük, majd felfutattjuk.
A lisz közepébe ¸utjüka 2 tojást, belemorzsoljuk a vajat beleszórjuk a cukrot , a szódabikarbónát. Hozzáöntjük a rumot és az éleszt, majd alapossan összedolgozzuk és a tésztát hagyjuk álni. . Közben elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk összekeverjük a cukrokkal és a citrom héjjal. A lekvárba belekeverjük a rumot.
A tésztát 4 részre osztjuk, majd vékonyra nyújtjuk. Az első réteg tésztát meg kenjük a levár harmadával rászorjuk a dió harmadát . Ráfektetjük a második réteg tésztát és addig folytatjuk míg el nem fogy a hozzávalónk a negyedik tésztára nem teszünk semmit. Egy ideig szobahőmérsékleten hagyjuk kelni, majd megszurkáljuk és közepes hőmérsékletű sütőbelassan megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Végül bevonjuk az olvasztott csokival.
                               
                                   Jó étvágyat

Marlenka

Nagyon finooooommmmmm......

Hozzávalók

300g porcukor, 400g sima liszt, 1 kk szódabikarbóna, 3 ek méz, 1 hera/vaj/, 3 tojás, tej szükség szerint

Krém:

1,5 hera, 600g Salko

Pára felett felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a tojást,a szódabikarbonát, a porcukrot és a lisztet jól elkeverjük. Levesszük a tűzről és ha nagyon sűrű volna akkor keverünk hozzá egy kis tejet. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe 3 felé osztjuk 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük. Amíg sülnek a lapok a krémet is elkészítjük. A vajat  a Salkóval jól kikeverjük és amíg hülnek a lapok betesszük a hűtőbe. A kihűlt lapok szélét egyenesre vágjuk amit levágunk félre tesszük. A krémmel megkenjük a lapokat úgy osztjuk hogy maradjon a tetejére és az oldalára is. A levágott széleket késes mixerben rakjuk és prézlisre daráljuk, ezzel szórjuk meg a süti tetejét és az oldalát .

                            

                                               Jó étvágyat