2013. május 14., kedd

Rizskóch egy kis ,,csavaral"

Már a múltkor említettem , hogy ürítem a kamránkat , hogy legyen hely a friss befőtteknek , és szeretjük a rizskókot is , nem volt kérdés , hogy itt is ,,landol" 2 üveg őszibarack befőtt . Az alaprecept ugyanaz a tuti a kiprobált recept .....

Hozzávalók :
300 g gömbölyű szemű rizs , 1,2 dl tej , 240ml víz , csipet só , 180 g kristálycukor , 1 citrom reszelt héja , 2 csomag vaníliás cukor , 6db tojás , 2 púpozott evőkanál liszt , 60 g vaj , ízlés szerint mazsola
A tepsihez :
vaj és morzsa

2 üveg őszibarack befőtt vagy ami van a kamra mélyén

A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba öntsük és folyamatos keverés mellett , addig főzzük míg a víz el nem párolog . Mikor ezzel megvagyunk megsózzuk és felöntjük a tejel . Közepes lángon időnkénti kevergetés mellet  , addig főzzük , míg a tejet fel nem szívja és a rizs kellően meg nem puhul .Levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a cukrot , a vaníliás cukrot és a citrom héjat és lefedve hagyjuk legalább 1 órát pihenni . Áttöntjük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni . Amíg hűlik , addig kikeverjük a tojássárgáját a vajjal és belekeverjük a kihűlt tejes rizsbe .A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan belekevergetjük a rizses masszánkba , legvégén óvatossan belekeverjük a lisztett és a kockákra vágott őszibarack befőttet is . A kivajazott morzsás tepsibe önjtjük és 200 fokra előmelegített sütőbe aranybarnára sütjük , kb. 40 percig . Tálaláshoz kínálhatunk még befőtett és befőtt lével öntjük le .
Jó étvágyat.....