2014. február 18., kedd

Mozarellás quinoa

Hát ez valami fantasztikus --- finom , egézséges  , gyorsan és sokféle módon elkészíthető . Egy kis utánajárás kellet , hogy be tudjam szerezni de egy bio boltban sikerült , igaz nem a legolcsóbb de néha megengedheti magának az ember ha kísérletezni akar . Egy újságban azt olvastam hogy al dente -- mint a spagettit - ropanosra kell főzni , én ezt a változatot készítettem el , nekem nagyon ízlett .


Most egypár szó a quinoa-ról /kinoá/ :

A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra - még - ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.
Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.
Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főeételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk. Csak a változatosság és az újítás kedvéért!

Hozzávalók:

2dl quinoa , 4dl víz , 2 ek olivaolaj , 100 g mozarella , só , bors vegeta

A quinoat jól megmossuk mielőtt felhasználjuk (A szaponin funkciója, hogy távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, így a növényvédelmet a quinoa maga megoldja.) . Egy lábasba tesszük az olajat és rátesszük a quinoat , kicsit pirítjuk és feöntjük a vízzel , ízesítjük és 10 percig állandó kevergetés melett al dentere főzzük . Én letakartam és a párában még egy kicsit puhult .


Belekeverjük a kockára vágott mozarellát jól elkevejük és friss zöldéggel kínáljuk .
Én biztosan elfogom készíteni desszertként is ....... Jó étvágyat