2013. január 13., vasárnap

Őz pörkölt poharas zsemlegombóccal

Mikor elősször csináltam ezt a zsemlegombócot öszintén mondva nem sikerült.... és nem vagyok az a típus , aki az első kudarcnál feladja , így neki futottam mégegyszer... háááááát most sikerült. Egy kicsit változtatam a recepten de  , az alap recept a sógornőmtől van .
Íme a recept :

Hozzávalók :

3 zsemlye , fél bögre babadara , fél bögre rétesliszt , 3 tojás , 2 bögre tej  , vaj a bögrék kikenéséhez

A zsemlyéket  felkockázzuk  beletesszük egy nagyobb tálba , ráöntjük a liszteket , tojássárgáját ,  1 bögre tejet  , és a kemény habbá vert tojásfehérjét . Óvatossan összedolgozzuk és szükség szerint hozzá keverjük a másik bögre tejet  , jó nedves  lucskos tésztát kapjunk  , mert ha száraz lessz akkor megkeményedik a ,, gombócunk ".Én még aprítottam bele petrezselyemzöldjét . A vajjal kikent bögrékbe kanalazzuk a masszát a pohár 3/4-ig , bele tesszük a lábasba forró - lobogó vízbe , úgy hogy a víz a bögrék feléig érjen , lassan főzzük 25 percig . A gombócokat kivesszük a pohárból és felszeleteljük .
 
 Őzpörkölt recept :

Hozzávaók :
1 kg őzcomb ,  2 fej hagyma , 100 g szalonna , 2 evőkanál pirospaprika , 4dl vörösbor , só , bors , 3db babérlevél , 3 evőkanál meggylekvár
A szalonnát összekockázzuk , üvegesre pirítjuk , kiszedjük egy tálkába . A visszamaradt zsírján megfonyasztjuk a hagymát , Rátesszük a kockára vágott húst fehéredésig pirítjuk , ekkor félrehúzzuk ,  megszórjuk a pirospaprikával összekeverjük és öntünk rá 2dl vizet ,  a szalonnát , babérlevelet is beletessük . Visszatesszük a tűzre és ha elkezd főni ráöntjük a bor felét és főzzük . Ha elföli a levét öntsük fel  vízzel . Mikor félig megfőtt ,  akkor tegyük bele a lekvárt , sót és a borsot , és főzzük amíg meg nem puhul a hús . Az utolsó dl borral még főzzük 10 percig .
Jó étvágyat ....