2013. március 2., szombat

A ,, KENYÉR "

A  ,,KENYÉR " ---- lehet ,, mumus " de lehet ,, barát " is , úgy néz ki nekem barátom lessz . Megmondom az őszintét , már egy ideje szemeztem vele , láttam hogy egypáran milyen kenyereket és zsömléket sütnek de egy kicsit tartotam is mert ha nem sikerül akkor mi van  .... erre a Drága férjem azt mondta ...--- beáztatjuk a tyúkoknak és legalább lessz tojás ... milyen rendes nem????

Hozzávalók :

Fél kg tönköly liszt , 1 teáskanál cukor , 1 teáskanál só , 1 evőkanál oliva olaj , 1 zacskó szárított élesztő  , 20g lenmag , 50g hántolt szotyi  , langyos víz


A sütőnket bemelegítjük 40 fokra . A lisztet , cukrot , sót , olajat , élesztőt , lenmagot és a szotyit  beleőntjük egy dagasztótálba és lassanként adagolva a langyos vízet tésztává dagasztjuk , ha meg van a tészta betesszük a sütőnkbe 50 percre , ha letelt a z idő átgyúrjuk , és megint vissza tesszük 50 percre , mikor ez is letelt akkor kivesszük a melegről és ismét átdolgozzuk , ekkor már a sütőpapírral kibélelt tepsinkre /én ovális jénaiba tettem / tesszük és hagyuk még pihenni 15 percig  , addig bemelegítjük a sütőnket 180 fokra . A kenyerünket lekenjük tejjel vissza tesszük a sütőbe . 50 percig sütjük  , az utolsó 15 perc be kivesszük és átkenjük vízzel  , vissza tesszük a sütőbe és készre sütjük . Rácson hagyuk kihűlni.

Jó sütést és jó étvágyat hozzá.....