2013. augusztus 7., szerda

Vaníliás briós

Fiam egy hete azon kínlódott , hogy briós enne . Mivel nyár van és semmi kedvem 5,50 kor kelni , hogy jusson briós az üzletbe , így neki áltam ennek is mint a zsemlének .... és láss csodát ez is sikerült és ennek is sikere volt , ismét köszönet Limarának a receptért http://www.limarapeksege.hu/2010/03/vanilias-brios.html .

Hozzávalók 8 db-hoz :

600g sima liszt , 1,5 rúd vanília kikapart magja / vagy 3zacskó vaníliás cukor / 1tk só , 3-4ek cukor , 1 tojás + 1 sárgája , 3ek olaj , 3-4dl langyos tej , 30g élesztő
+ 150g olvasztott vaj

A hozzávalókat sima tésztává dolgozzuk , hagyjuk a duplájára kelni . Miután megkelt lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk .

Egyesével oválisra nyújtjuk és megkenjük az olvasztott vajjal , feltekerjük

és addig félre tesszük , amíg az összeset fel nem tekertük . Ezután eggyesévek kb. 40cm hosszúságura nyújtjuk , és mint a csigát feltekerjük , a legvégét lelapítjuk és a tészta aláhajtjuk . így nem fog sütés közben szétnyílni 

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és hagyjuk a duplájára kelni , lekenjük olvasztott vajjal megszórjuk mákkal , és 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig sütjük , vagy amíg pirossak nem lesznek . Rácson hagyjuk kihűlni . Vajjal , lekvárral megkenve vagy csak simám porcukorral megszórva fogyasztjuk.

                                    Jó étvágyat........