2012. december 15., szombat

,,Mák virág "

Egyre kőzelebb van a karácsony , így én is nekiáltam lassan sütögetni a száraz sütiket . Több fajtát szokok készíteni , mert akkor nem lehet megunni a száraz sűtiket , és mivel ajándéknak is szánok így muszály egy fajtábol dupla adagot is készítenem . Ezt a a sütit már 2 éve készítem .

Hozzávalók a tésztához , kb 20darabhoz :

350g liszt , 150g porcukor , 1 tasak van cukor , 2 tojás , 150g vaj 

Mákmassza :

1dl tej , 150g darált mák , 1 citrom reszelt héja , 50g szeletelt vagy durvára darált mandula , 100gporcukor + a szóráshoz is

 A tésztához a lisztet eldolgozzuk cukorral , a vaníliás cukorral , a tojásokkal és a puha margarinnal , jól kidolgozzuk és legalább 1 órára a hűtőbe pihentetjük. Addig a tejet felforraljuk egy tálba öntjük  a mákot , a porcukrot , a mandulát és a  citrom héjat , leforázzuk a tejjel  és jól elkeverjük .  A tésztát 2mm vastagságúra kinyújtjuk és 5-6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle . Mindegyikre teszünk a kihült mákmasszánkból és 3 helyen behajtjuk a tésztát , hogy virág formát kapjunk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra  . A tepsit kibéleljük sütőpapírral erre rárakjuk a tésztavirágokat , kb 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt megszórjuk porcukorral én csak akkor szoktam megcukrozni mikor kínálom . Dobozban , hűvős helyen akár 2 - 3 hétig is kibírja  .
megsülve
 Jó sütögetést...