2013. augusztus 27., kedd

Párizsi kifli

Bucsu volt nálunk a faluban , hát csak sütök valami ,, komolyabb " sütit . Már töbször nézegettem a párizsi kifli receptjét . Év elején  kaptam egy nagyon kedves ismerősömtől Benes Ildikó - tól  Vasárnapi sütemények  Héger Rudolftól falinaptárt és milyen recept van augusztusi hónapnál ???? Hát persze hogy a párizsi kifli , ezt jelnek tekintette és összekaptam magam és íme a végeredmény ....

Hozzávalók :

5 tojásfehérje , csipetnyi só , 400g porcukor , 250g darált dió , 3 ek. zsemlemorzsa , 2 ek sima liszt

A krémhez :

3 tojás + 2 tojássárgája , 10 ek kristálycukor , 3 ek kakaó , 375 g vaj

Csoki máz :

200g főzőcsoki , 1dl tejszín , 100g vaj


Gőz felett a tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipetnyi sóval és kanalankánt hozzáadjuk a porcukrot . Akkor jó a habunk ha csillogós és  kemény . Ekkor levesszük a gőzről és óvatossan belekeverjük a diót , a zsemlemorzsát és a sima lisztet . Csillagvégű habzsákba töltjük és kifliket nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsire . 150 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig sütjük . Majd hagyjuk kihűlni .

Vízgőz felett  a tojást és a tojássárgáját a 10 ek  cukorral és a kakaóval kikeverjük , hogy jó sűrű legyen  . Hagyjuk teljessen kihülni . Ekkor apránként hozzákeverjük a vajat  . Nyomózsákba tesszük a krémet és a diós kiflik tetejére nyomjuk . Én ekkor betettem a hűtőbe 1 órára .

A csokimázhoz a hozzávalókat gőz felett felolvasztjuk és ebbe mártogatjuk a kihűlt krémes kifliket . Visszateszük a hűtőbe .
                                   Jó sütögetést