2013. augusztus 19., hétfő

Zürichi kenyér

 Tudom megint kenyér  , de ki kellet kísérleteznem azt amelyik mind a két ,, pasinak" bejön , Sokan dícsérték ezt a fajta kenyeret , így ismét Limara receptjét próbáltam ki . http://www.limarapeksege.hu/2009/01/zrichi-kenyr.html . Sajnos burgonyapehely nem volt itthon , így az nem került bele , de így is finom lett . A kenyér készítése már előző nap elkezdődik , mivel el kell készíteni  kovászt . A kenyér formályát pedig az ovális jénai adta meg .


Kovász:

200g sima liszt , 5g élesztő , 130g víz

A kovásznak valók előző este jól bekeverjük , keményebb tészta lessz belőle . 20 fokon , legalább 1 éjszakán átt / 10-12 óra / konyharuhával  letakarva hagyjuk pihenni .

A tésztához :

kovász , 300g sima liszt , 20g vaj , 8g élesztő , 10g só , 170g víz / én többet tettem , hogy a tésztát jól kitudjam dolgozni /

Egy tálba mindent kimérünk és jól kidolgozzuk a tésztát , könnyű kissé tapadós tészta lessz belőle . Hagyom duplájára kelni /kb. 1 óra / , fél időben egyszer óvatossan áthajtogatom . Enyhén lisztezett felületre borítom , kezemmel óvatossan ellapogatom . Mindkét oldalról behajtom a közepére ,majd óvatossan feltekerem , és minden tekerésnél egy kicsit lenyomkodom . Sütőpapírral kibélelt ovális jénaiba teszem és hagyom a duplájára megkelni . Ha megkelt 3x haránt bevágom , a jénai tetejét befújom vízzel és 230 fokra előmelegített sütőbe kb . 30 percig sütjük . Ezután visszavesszük a sütő hőmérsékletét 200 fokra levettem a jénai tetejét és még 30 - 40 percig sütöttem , amíg aranybarna nem lessz . Rácson hagytam kihűlni , szépen kicserepesedik .
                                               Jó munkát....