2013. február 21., csütörtök

Rizskoch

Már régota tervbe volt , hogy megsütöm  . Mivel a mai ebéd Rakottkrumpli volt , így gondoltam el megy mellé egy kis édesség is .

Hozzávalók :
300 g gömbölyű szemű rizs , 1,2 dl tej , 240ml víz , csipet só , 180 g kristálycukor , 1 citrom reszelt héja , 2 csomag vaníliás cukor , 6db tojás , 2 púpozott evőkanál liszt , 60 g vaj , ízlés szerint mazsola
A tepsihez :
vaj és morzsa

A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba öntsük és folyamatos keverés mellett , addig főzzük míg a víz el nem párolog . Mikor ezzel megvagyunk megsózzuk és felöntjük a tejel . Közepes lángon időnkénti kevergetés mellet  , addig főzzük , míg a tejet fel nem szívja és a rizs kellően meg nem puhul .Levesszük a tűzhelyről és belekeverjük a cukrot , a vaníliás cukrot és a citrom héjat és lefedve hagyjuk legalább 1 órát pihenni . Áttöntjük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni . Amíg hűlik , addig kikeverjük a tojássárgáját a vajjal és belekeverjük a kihűlt tejes rizsbe .A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan belekevergetjük a rizses masszánkba , legvégén óvatossan belekeverjük a lisztett is . A kivajazott morzsás tepsibe önjtjük és 200 fokra előmelegített sütőbe aranybarnára sütjük , kb. 40 percig . Tálaláshoz befőtett  , lekvárt vagy akár retro stílusba piros szörpöt is adhatunk .
   
Jó étvágyat.....