2012. december 17., hétfő

Kétszínű linzer

Ez a fajta linzer is évek óta szerepel a karácsonyi sütik közt . Egyrészt  , mert nagyon jól néz ki és a vendégek azt hiszik mennyit dolgoztam vele , és nem utolsó sorban finom is . Így csak a legvégén a bókokat kell begyűjtenünk . Egy kicsit időigényes süti mert többször vissza kell tenni a hűtőbe , de megéri vele dolgozni .
Hozzávalók a világos tésztához :
250g sima liszt , 150g sütőmargarin , 80g porcukor , késhegynyi sütőpor , 1 tasak vaníliás cukor , 1 tojás
Hozzávalók a kakaós tésztához:
250g sima liszt , 20g kakaó , 80g porcukor , 1 tasak vaníliás cukor , késhegynyi sütőpor , 150g sütőmargarin , 1 tojás , 1 tojássárgája , 1 tojásfehérje kenéshez
Elkészítjük a világos tésztát :
Áttszitáljuk a  lisztet a porcukorral , beletesszük a vaníliás cukrot ,  a tojást , a vajat és jól kidolgozzuk ,  3-4cm vastag és 20 cm hosszú rudakat formálunk belőle . Belecsavarjuk fóliába és betesszük a hűtőbe , legalább 1 órára .
Elkészítjük a kakaós tésztát :
Az áttszitált lisztbe beleszitáljuk a kakaóport , a porcukrot , a vaníliáscukrot , beletesszük a vajat az egész tojást és a tojássárgáját , és jól összdolgozzuk, 3-4cm vastag és 20 cm hosszú rudakat formálunk belőle és szintén betesszük a hűtőbe , 1 órára .
A tészta rudakat kivesszük a hűtőből , elősször félbe majd negyedekre vágjuk , majt a tojásfehérjesegítségével összeragasztjuk hogy ujból egy egész rudat kapjunk , egy rudat pedig kisodrunk lekenjük tojásfehérjével , hogy ebbe beletekerjük a rudakat .
Tegyük be a hűtőbe még 1 órára , hogy könnyebben tudjuk vágni , 3-4 mm vastagságúra szeleteljük , tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire , és előmelegített sütőben 180 fokon  10-12 percig sütjük.
megsülve
és még csináltam tekercset is
Jó sütést és jó étvágyat...