2013. február 23., szombat

Retro Darás és Túrós csuszi....

Nem akartam ma nagy főzésbe kezdeni  , mert holnapra cigánypecsenyét hasábburgonyával rendelt a kisfiam . Így maradtunk a csuszánál  , a héten vettem túrót , így ez adott volt ,, De miért is könnyítsük meg anya napját --- Én darás csuszát ennék " így szólt a kisfiam , és mit csinál egy jó anyuka ? Na mit???? Hát teljesíti a kérést.... Mivel náluk az üzleti tésztát meg szólják ,  így csináld magad csusza van :D


Hozzávalók a csuszához :
250g daraliszt , 250 g rétesliszt  , 3 egész tojás  , mokkáskanál só 2-2,5 dl víz

A liszteket beleöntjük egy tálba  , beleteszük a tojásokat , a sót ahogy gyúrjuk  adagonként a vízet . Jó rugalmas tésztát kapjunk . Ezt nagyon vékonyra kisodorjuk , akinek van tésztakészítő  gépe az azzal sodorja de én kézzel csinálom  ,  és ízlés szerint kb.5 cm hosszú és 0,5cm szélesre metéljük .Figyeljünk arra , hogy metélés közben a tészta nehogy összeragadjon , mindíg jól keverjük átt egy kis lisztel ..... A már lobogó vízbe adagonként főzzük ki a tésztánkat kb.: 2-3 percig . A kifőtt tésztát átmerjük szűrűvel hideg vízbe . Leszűrjük a hideg vízet róla és beleteszük egy edénybe , löttyintünk rá olajat , jól átkeverjük .

Hozzávalók a darához :

300 g babadara , 1 dl olaj , csipet só , 2-3 dl víz

A babadarát olajjal állandó kevergetés mellet megpirítjuk , óvatossan felöntjük a víz felével --- nagyon vigyázzunk mert bugyogni fog  , átkeverjük visszaveszük a lángot és letakarva hadjuk puhulni cca 3-5 percig , ekkor jól átkeverjük és megkóstoljuk , ha még ropog , akkor öntünk hozzá vízet és még letakarjuk , hogy a dara megpuhuljon .  Ha jó a daránk , akkor összekeverjük adagonként a kifőtt tésztával . Kínálhatjuk a darás csuszánkat édessen lekvárral , porcukorra , fahéjjal vagy akár kakósan is , vagy sóssan savanyúsággal mindenki ízlése szerint fogyasztja .
 
Hozzávalók a túróscsuszához :
500g túró , 400 ml tejföl , porcukor , 200-300g szalonna , 

 A túróscsuszát is ehetjük  édessen : túró , tejföl és porcukor . de akár sóssan is : túró , tejföl szalonnapörc só ízlés szerint .



Jó étvágyat hozzá .....