2013. szeptember 26., csütörtök

Almás-fahéjas csiga

,, Megtalátam az életem új értelmét " .... így kezdi a blogbejegyzést http://anetagoesyummi.blogspot.de/2011/02/nasla-som-novy-zmysel-zivota-su-to.html --- hát szerintem én is , de akinek a legjobban ízlett az a fiam . Imádja a fahéjas sütiket - kalácsokat , így ezzel nem tudtam mellé lőni , nem a legszebb de annál finomabb kalács .

Hozzávalók tésztához :

2 bögre tej , 1/2 bögre olaj , 1/2 bögre kristálycukor , 45g élesztő , 4 1/2 bögre simaliszt , 1/2 tk szódabikarbóna , 1/2 tk sütőpor , 1/2 tk só

Hozzávalók a töltelékhez :

3/4 bögre krisztálycukor , 4 csapott ek őrölt fahéj , 3/4 bögre olvasztott vaj

Hozzávalók almás - karamellás öntethez :

110g vaj , 1 bögre barna cukor , 1 ek golden sirup , 2 ek tej , 2 ek Calvados vagy almalé , 3 közepes alma

Egy edénybe melegítsük fel a tejet , a vajat és az olajat , addig míg a cukor fel nem olvad . Hagyjuk kihűlni amíg langyos nem lessz a masszánk . Egy nagy tálba öntsük bele 4 bögre lisztet a tejes masszát és az élesztőt , dolgozzuk ki sima tésztává és 1 órát letakarva hagyjuk kelni . Egy óra múlva dolgozzuk még bele 1/2 bögre lisztett a sütőport , a szódabikarbónát és a sót . Ezt is dolgozzuk ki jól és hagyjuk pihenni .
Készítsük el a karamellás almánkat - Egy edénybe tegyük a cukrot a golden sirupot a vajat  a tejet és a Calvadost , kevergessük addig amíg fel nem olvad a cukor , és gyenge lángon hagyjuk fordogálni 1 percig . Ezután a cukros masszát öntsük bele a tepsinkbe , amibe sütni fogjuk a csigákat . A almát megpucoljuk  apróra vágjuk  és rátesszük a cukros masszánkra .
Mostmár jöhet a csiga . A megkelt tésztát két részre osztjuk . Kisodorjuk és megszórjuk a fahéjas cukor és az olvasztott vaj felével , és feltekerjük és 2 cm csigákat vágunk belőle , és rárakjuk az almánkra megcsináljuk ugyanezt a másik tésztánkkal is .
Hagyjuk még kelni a csigáinkat a tepsibe 20 - 30 percig , majd tegyük be 190 fokra előmelegített sütőbe és 30-40 perc alatt süssük készre . Ha megsűltek a csigáink egy másik tepsi segítségével fordítsk ki , így az almás - karamellás rész felül lessz .
                                           Jó étvágyat ......