2013. január 10., csütörtök

Farsangi fánk

Tudom , hogy rég nem jelentkeztem de nagyooooon hosszú volt a szünet. Sok mindent főztem  , de volt olyan étel amit nem is érkeztem lefényképezni ..... Mivel lassan minden vissza kerül a helyére gyermekem iskolába , férjem munkába  .... ÉN itthon.... így lesznek receptek és képeki is ... remélem. Már elkezdődött a farsangi szezon így elővettem a jól bevált fánkos receptemet  . Nagymamám  és anyukám , akik isteni fánkokat sütöttek , mindíg azt mondták ,, hogy a jó fánk titka a RUM " , könnyű tőle a tészta és nem szívja magát teli olajjal. Én mindjárt DUPLA  adagot csinálok belőlel... úgyis elfogy... hála az égnek ... és mivel kóstolót is illik vinni...... nincs más választásom . Íme a recept --  ez már a dulpa adag... kb 50 kis fánkocska lessz belőle...
Hozzávalók :
1000g simaliszt , 400ml tej , 50g élesztő , 100 g porcukor , 120g olvasztott vaj , 10 db tojássárgája , 1,5dl RUM , csipet só
Olaj a sütéshez
Mentás baracklekvár de lehet sima baracklekvár  , porcukor
A lisztet dagasztó tálba öntjük , az élesztőt hagyományos módon hagyjuk felfuttatni  . Ha felfutott az élesztőnk , akkor ráöntjük a lisztre és beleöntünk minden hozzávalót . Jól összedolgozzuk , amíg szép sima nem lessz a tészta . Az így kapott tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük legalább 1 órán átt .
A megkelt tésztát lisztezett deszkán újjnyi vastagságúra sodorjuk ki , 5 cm átmérőjű kiszúróval szaggasuk ki a fánkokat . Én még a kisszaggatott fánkokat  letakartam  20 percre , hogy még egy kicsit megkeljenek.
Forrosítjuk fel az olajat ///én úgy próbálom ki ,hogy beledobok az olajba egy csipet tésztát és ha feljön a tetejére , akkor elég forró az olaj/// A fánkok közepébe az ujjunk segítségével lyukat csinálunk , és a lyukkal lefele tegyük az olajba a fánkokat , kb 2-3 percig sütjük fedő alatt , ettől lessz szalagos. Mikor megfordítjuk akkor már fedő nélkül sütsük készre a fánkokat . Lényeg , hogy a fánkokat kissebb adagokba süssük , mert még úgyis megkelnek az olajba és az a jó ha lebegnek , ne érjenek az edény aljához , mert akkor megégnek .A kész fánkokat szalvettával fedett tálcára szedjük . Tálaláskor lekvárral töltsük meg és porcukorral is szórjuk le .
Jó étvágyat hozzá .........