2013. augusztus 10., szombat

Vadas házi knédlivel

Régen csináltam vadast , így nem volt kérdés , hogy mit fogok főzni ...

Hozzávalók a vadashoz :

600g hús / disznó vagy marha hús/ , 200g répa , 100g petrezselyem gyökér , 1 nagyobb vöröshagyma , olaj , só , mustár , cukor , 300ml tejföl , 2 ek sima liszt

A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk . Addig a zöldségeket megtisztítjuk nagyobb darabokra vágjuk egy kicsit lepirítjuk , beletesszük a felszeletelt húst , fehéredésig pirítjuk , sózzuk borsozzuk felöntjük , annyi vízzel , hogy ellepje és készre főzzük . Ha elfőné a levét önstünk hozzá még vízet . Ha a hús megpuhult , akkor kiszedjük a lábasból és botmixerrel pépesítjük a megfőtt zöldségeket . Ekkor tegyük vissza a húst és öntjük fel egy kis vízzel , rottyanjon egyet , ekkor öntjük bele a tejfölt , főzzük eggyüt 5 percig , ha szükséges akkor egy kis vízzel keverjük ki a lisztet és ezzel sűrítjük be a vadasunkat . Ezzel is főzzük fel egy kicsit . A mustárt csak a legvégén tegyük bele nehogy kicsapodjon .

Hozzávalók a knédlihez :

600g sima liszt , 5-6 dl tej , 20g élesztő , 1 tk só, 1 tk cukor

Az alapanyagokból jól kidogozzuk a tésztát . Hagyjuk a duplájára kelni . Ezután lisztezett deszkára tesszük , ketté osztjuk és ovális formájúvá formáljuk . Addig hagyjuk pihenni , míg egy nagyobb edényben a víz fel nem forr , ekkor vagy egy konyharuhát teszünk az edényre és lefogytjuk gumival , vagy pedig párolóedényben 25 percig letakarva pároljuk , ekkor olajozott tálcára tesszük és a kész knédlit is leolajozzuk . Ugyanígy pároljuk a másikat is .

                                            És lehet tálalni
                                       
             
                                              Jó étvágyat ....