2012. december 8., szombat

Kocsonya...

Nekem a kocsonyáról mindíg a nagymamám jut eszembe . Ő olyan kocsonyát csinált .....hogycsak na!!!!! . Mivel férjem és a fiam is nagyon szeretik úgy gondoltam nekivágok . Emlékeztem rá , hogy nagyi nagyon, nagyon , nagyon.... sokáig főzte ---  és jó pár óra múlva  , mikor tett a kistányérra , hogy kipróbálja , meg - e kocsonyásodik , alig vártuk ,  mikor hozza be , hogy megkóstolhassuk és rá bólintsunk , hogy ez JÓ . Elég jó lett az enyém is és ami a lényeg el is fogyott.
Hozzávalók :
1 db csülök , 2 db köröm megtisztítva , füle , farka , bőrke - kb 750g , 1 fej fokhagyma , 2 kisseb fej vöröshagyma , 7-8 szem egész bors , só ízlés szerint , kb 6 l hideg víz
A kocsonyának valókat jól megtisztítjuk , és hideg vízbe feltesszük főni . Elősször nagy lángon főzzük , amíg el nem kezd habosodni . A habját leszedjük , és ha már nem habos  , akkor tesszük bele a hagymát,fokhagymát , sót és a borsot. A lehető legkisseb lángon , épp hogy csak gyöngyözzön , főzzük kb.4-5 órán átt . A vége felé megkóstoljuk nem kell-e még bele só. Ha a hús már könnyen le jön a csontról , akkor egy kis tányérra teszünk egy kis levet és kiteszük hidegre a kamrába , hogy meg-e dermed. Kb 5 perc múlva ránézünk , ha már megdermedt a próba kocsonyánk és a husik is megfőttek akkor a húst óvatosa kiszedjük mély leveses tányérokba . A kocsonya levét áttszűrjük leszedjük a tetejéről a zsírt és rámerjük a levet a húsokra . Legalább 1 éjszakán átt hidegen legyen , hogy megkocsonyásodjon . Pirospaprikával , ecettel és vöröshagymával kínáljuk . És mivel a kisfiam csak a ,,puszta" kocsonyát szereti , így az övébe nem teszek semmit....
Jó étvágyat......