2013. július 16., kedd

A ,,KENYÉR " - II. projekt

Már egyszer készítettem kenyeret , nem volt rossz az sem . De azóta valahogy az időm nem adta ki , hogy süssek finom házi kenyeret . Eléggé elszomorított amit az utóbbi 3 hétben történt velem . Mivel nincs suli , így nem megyek be a városba napi szinten , így mivel agyonra dícsérték egy bizonyos helyen a kenyeret úgy voltam vele egy próbát megér .... hát őszintén többet nem veszek ott kenyeret  . 2 nap után előjött rajta a penész , úgy voltam vele , hogy biztos melegen szeletelték fel és úgy tették bele a zacskóba , adtam még egy esélyt  , na másodszorra is ugyanez történt .... Mivel három a magyar igazság megpróbáltam mégegyszer , az elárusítónő épp , akkor szelte fel és tette zacskóba , gyorsan hazamentem , kivettem a zacskóból és előhagytam egy órát még , utána elraktam és kíváncsian figyeltem , hogy mi fog történni , hát megint megtörtént előjött az a fránya penész . Ekkor eldöntöttem , hogy nincs több esély és inkább én dolgozom vele na az a tuti . Voltunk vendégségben és megkínáltak benünket na nem csak kenyérrel , de mikor azt mondták , hogy Ők sütötték mindjárt felkaptam a fejem és el is kértem a receptet el is küldték és én is megosztom veletek a linket http://www.gabojsza.hu/2007/11/sikerlt.html .

Hozzávalók :
1kg sima liszt /BL 55/ , 6-8dl víz vagy tejsavó , 1 zacskó szárított élesztő /7vagy10g / , 25g só

A hozzávalókat egy méretes tálban szó szerint tessék - lássék módra összekeverjük , annyira hogy a liszt át nedvesedjen . Konyharuhával letakarva huzat mentes helyen /én hideg sütőben / hagyjuk pihenni 12-14 órát . Erőssen lisztezett konyhapultra öntjük és hajtogatjuk úgy ahogy a mellékelt videón is lászik 2:28 percnél http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU , a tészta még addig pihenjen , amíg a sütőnk felmelegszik 250 fokra /kb fél óra/ . Az edény amibe sütjük legyen fedele , én most kacsa sütőben sütöttem ezért kicsit lapossab lett .  Beletesszük a tésztánkat az edényünkbe / én tettem alá sütőpapírt / letakarva fél órán átt sütjük , ezután levesszük a fedőnket és visszavesszük a hőmérsékletett 200 fokra és még így is sütjük 25-30 percig . Mikor kivesszük a kenyér aljának kopogó hangja van . Rácson hagyjuk kihűlni .

                                                        Jó étvágyat hozzá ....