2013. február 28., csütörtök

Nevesincs csirkevacsora

Az alap recept egy újságból való , múltkorjában olvastam , de mivel nálunk a ,, receptes újságokból és könyvekből Dunát lehetne rekeszteni "--- férjem mondása , így nem tudom melyikben olvastam , csak az alapra emlékszem . Mondjuk ritkán tartom magam a receptekben leírtakhoz így valamilyen szinten ez saját recept is :D...

Hozzávalók :
cca 1,20 kg csirke vagy ugyanannyi mennyiségű csirkecombok / nálunk az egész csirke nem nagyon fogy  , mert a melle ,, nagyon száraz ,, az csak gyros-nak jó!!! / , 4 evőkanál majonéz , 4 evőkanál kecsap , 3 közepes vöröshagyma , 6 evőkanál sárgabarack befőtt leve , 1 evőkanál citromlé , Só - vegeta ízlés szerint , olaj

 Sütőnket előmelegítjük 180 fokra .
A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk , kevés olajon üvegesre pirítjuk , Beletesszük a majonézt , a kecsapot , a befőtt levet , a citromlét és jól áttforraljuk  . Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk esetleg vegetázzuk  /// de semmiképp ne kóstolás nélkül fűszerezzünk , mert a majonéz és a kecsap is ízesített /// .  A húst felporciózzuk és beletesszük egy mélyebb tűzálló tálba és ráöntjük a masszánkat és letakarva kb. másfél - két órán átt sütjük az utolsó 15 percbe levesszük a tálunk tetejét , hogy egy kicsit megpirítjuk a husinkat . Én kukoricás rizzsel és répasalátával kínáltam .

Hozzávalók a répasalátához :

fél kg répa/karot-mert édesebb/ , 1 konzerv ananász

 A répát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba , felkockázott ananásszal összekeverjük és annyi ananász levet öntünk rá , hogy  ellepje . Jól összekeverjük és már tálalhatjuk is .
  

Jó étvágyat......

Citromos Pavlova

Múltkor már csináltam Narancsos Pavlovat az isteni volt  , ki akartam próbálni egy másik receptet de ez nekem nem jött be  , nem tudom miért , de a tojáshab valami véget megpuhult . Már töbször megfogadam , hogy ami tuti ott nem újítok be , de megint győzött a kíváncsiság .Azért inkább az én régebbi és bevált Pavlova alapot írom le , nehogy más is úgy járjon mint Én , de a citrom krémet merem ajánlani

Hozzávalók :

5 tojásfehérje , 250g porcukor , 2 evőkanál étkezési keményítő , 1 kávéskanál citromlé , csipet só

Citromkrém :

80g cukor , 1 evőkanál étkezési keményítő , csipet só , 80ml frissen facsart citromlé , 60g vaj , 3 tojássárgája , 1 citrom reszelt héja , 2dl habtejszín , gyümölcs ízlés szerint

A sütőt 180 fokra melegítjük . Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt és legalább 3-4 percig magas fokozaton verjük , amíg kemény szilárd habot nem kapunk . Halmozzuk a masszánkat a sütőpapírral kirakott sütőlemez közepére és kanálal gömbölyűre igazítjuk el . Mehet a sütőbe  , a hőfokot vegyük vissza 150 fokra , és 1- 1 1/4 órát süssük . Ha már megsült kapcsoljuk ki a sütőnket nyissuk ki egy kicsit az ajtót és így hűtsük ki . Ha kihűlt akkor vegyük le óvatosan a sütőpapírt .
A cukrot , vajat , citromlevet , keményítőt és a csipet sót egy lábasba teszzük , és folyamatos kevergetés mellet míg a vaj el nem olvad kb. 1 percig főzzük . A tojássárgáját egy kis tálkában enyhén felverjük és a forró citromos masszából teszünk bele 2 kanállal és jól összekeverjük , ezt a masszát visszaöntjük a többi citromos masszánkhoz ,  és folyamatos kevergetés mellet sűrű masszává főzzük . Ha elég sűrű lett akkor leveszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját , lefedve hagyuk kihűlni . Amikor kihűlt , akkor óvatossan összekeverjük a kemény habbá vert tejszínhabbal .
Az elkészűlt és kihűlt pavlova tetejére kenjük a krémet és gyümölccsel és reszelt csokival díszítjük .




Jó étvágyat hozzá .....