2013. április 6., szombat

Nyam- nyam főzelék kolbász csipsszel....

Mikor megjön a fiam az iskolából  , első dolga , hogy felemeli az fedőket és megnézi mi van az edényben-- mi jót főzött Anya!!! . De ma mikor felemelte és meglátta , hogy főzelék  és én láttam az arcát nagyon gyorsan kezdtek forogni az agytekervényeim, hogy most Én a kérdésére -- hogy  milyen főzelék EZ!!!??? - mit is mondjak --hát mégsem mondhatom hogy borsó-meg répa- meg krumpli--.és mivel szerintem mi ANYÁK nagyon kreatívak tudunk lenni ha  arról van szó , hogy elfogyon az étel amivel dolgoztunk , jóformán pillanatok alatt kifutott a számon--- NYAM---NYAM FŐZELÉK KOLBÁSZCSIPSSZEL --- akkor a fiam kivirult , és hát Ő ebből eszik... hát evett 2 nagy tányérral... Úgyhogy ezután mindíg más neve lessz a főzeléknek, hogy elfoggyon ...

Hozzávalók :

300g cukorborsó , 2 közepes répa , 3 nagyobb burgonya , 1 l tej , só , bors , cukor , 2ek. kukoricakeményítő ,1 ek. pirospaprika , 3ek. olaj , enyhén csípős kolbász

Répát és a burgonyát megtisztítjuk és egyforma nagyságúra vágjuk . Az olajat egy edénybe tesszük és hozzáadjuk a zöldséget egy kicsit lepirítjuk ,  előízesítjük és annyi vízet öntünk rá  , hogy ellepje és közepes lángon addig főzzük , amíg a zöldségek meg nem puhulnak . Ekkor felöntjük a tejjel és felforraljuk  , mikor a tejjel is felfort akkor a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük . Egy kicsit édessebnek kell lenni , mert a borsó igényli . Lehet csinálni rántással is .
A kolbászt vékonyra szeljük ,  bő olajban kisütjük , és ezzel tálaljuk a főzeléket .
Jó étvágyat

Túros-lekváros csiga Limarától

Szeretem Limara receptjeit  , és mikor tegnap feltette ezt a receptett  http://limarapeksege.blogspot.hu/2013/04/turos-lekvaros-csiga.html, nem gondolkodtam rajta sokáig , hogy megcsináljam . Gondoltam ha szombaton megcsinálom meg van a vasárnapi reggelink , háááttt... remélem marad belőle..... Egy nagyon kedves barátnőmtől , még a nyáron kaptam   narancsos - füge lekvárt és vártam a megfelelő pillanatra - és sütire amibe elhasználhatnám , szerintem ennél jobb helyen nem ,, végezhetet " volna :D . 

Hozzávalók :

400g sima liszt , csipet só , 120g porcukor , 2 tk. sütőpor , 50g vaj , 250g túró , 1 tk. vanília eszencia , 1 tojás , 2-3 evőkanál tej

Töltelék:

Narancsos- fügelekvár , de használhatunk bármilyet , vagy akár kakaót diót , mákot.....

Minden hozzávalót beleteszünk egy tálba és kézzel jól összedolgozzuk . Letakarjuk és hagyjuk 10-15 percig pihenni . Ezután vékonyan lisztezett sodródeszkán 3mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk , megkenjük gazdagon lekvárral , feltkerjük és ujjnyi szeletekre vágjuk . Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk /2 tepsi/ és 200 fokra  előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük .
Jó étvágyat.....