2014. január 17., péntek

RÉTES

Már régóta megakartam sütni de nem mertem magam rászánni , féltem , hogy nem sikerül . Ha beszéltem idősseb nénivel mindíg megkérdeztem , hogy sütött -e valaha rétest ??? - mindíg az volta válasz hogy persze aranyoskám .... elmondták , hogy nem nagy tudomány kell hozzá  , de egyszer egy néni mesélte , hogy Ő úgy csinálta élete első rétesét hogy nem mondta meg senkinek , hogy mit fog sütni . Egyedül volt othon , és neki ált --- na ezen felbuzdulva rászántam magamat , úgy voltam vele ha nem sikerül megeszik a tyúkok .... Megmondom őszintén erre nem számítottam , hogy elsőre sikerül .... ééééééssss sikerült .....

Hozzávalók :

250g rétesliszt , 1-1,5 dl meleg víz csipet só , nagy evőkanál zsír

Töltelék ehhez az adaghoz :

500g túró , 3ek tejföl , 2 cs vaníliás cukor , és porcukor ízlés szerint

A lisztbe beledolgozzuk a zsírt és lassanként keverjük bele a vízet , pár perc gyúrás után a tészta összeáll , Ezután mintha kelt tésztát dagasztanánk  kb.15 perc alatt jó fényesre dagasztjuk . A jól kidolgozott tészta sima felületű , nem túl lágy  , de nem is kemény , jól gyúrható . A tészta , szigorúan kézzel , megkenjük olvasztot zsírral majd alapossan bebugyelálva 15 percig pihentetjük . A tésztalabdát lepénnyé lapogatjuk majd öklünket aláhelyezve elkezdjük nyújtani . Óvatossan haladjunk az asztal körül és nyújtjuk a tésztánkat . Ha kiszakad nem érdemes tapasztgatni , akkor oda ne tegyünk tölteléket . Amikor mindenhol egyenletesen vékony , áttetsző a tészta , kézzel tépkedjük le a vastag széleket . Összedoldgozzuk a tölteléket , kanalanként a tésztára dobáljuk egymástól egyforma távolságra .

 Az abroszt óvatossan felemeljük és ennek segítségével feltekerjük a rétesünket . Óvatossan beletesszük a kizsírozott tepsibe és 200 fokra előmelegített sütőbe készre sütjük  .

 A kihűlt rétest felvágjuk és porcukorral megszórva kínáljuk .
                                    Jó étvágyat  :D