2013. szeptember 30., hétfő

Fonott kalács


Kisfiam kívánságára készült , fonni 3 fonás tudok , de 6 fonást még nem csináltam . Másodszorra biztos , hogy jobban sikerül . De nem volt panasz sem az ízére sem a formájára . Ették : vajjal , vajjal - lekvárral , nutellával .... kinek , hogy ízlett .


Hozzávalók :

500g sima liszt , 1 csomag vaníliás cukor , 2 ek , cukor , 2 db tojássárgája , 1/2 kiskanál só , 50 g vaj , 2,5 dl tej , 25g élesztő , 1 db tojás a  kenéshez

Az élesztőt kevés tejben felfutatjuk . Addig a lisztet a cukrokat a sót a vajat és a tojássárgáját egy tálba öntjük , ha az élesztőnk felfutott akkor a lisztes keverékhez öntjük a többi tejjel eggyütt . Addig dagasztjuk amíg jól kidolgozott sima tésztát nem kapunk , Ekkor egy konyharuhával letakarjuk és 1 órán átt meleg helyen a duplájára kelesztjük . Ha megkelt 6 egyforma részre osztjuk és kb 40 cm rudakat formálunk belőle . A fonást szerintem úgy a legkönnyebb elkészíteni ha a Google - ba beírjuk a hatos fonás video és mindjárt az elsőt kiválasztjuk --- én is az szerint készítettem  :D . Ha befontuk a kalácsunkat lekenjük felvert tojással és hagyjuk addig pihenni míg a tojás meg nem szárad ezt a műveletett mégegyszer elvégezzük azután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre , amíg szép barnára meg nem sül .

                                             Jó étvágyat