2013. június 6., csütörtök

Dobos torta

Mivel a kisfiam szülinapja van és a házassági évfordulónk is , így most férjem egyik kedvenc sütijét készítettem el tortaként . a fiam kívánsága szombaton teljesül mert akkor jönnek a barátok bulizni és akkor készítek csak nekik tortát . A receptet Házi cukrászok csoportjában Jánosné Kerekes készítette el és osztotta meg . 

Hozzávalók 24 szelethez :

Tészta : 
9 tojás , 180g sima liszt , 180g porcukor  , 1 cs. sütőpor , 

Krém :
500g vaj , 500g porcukor , 100g cukrozatlan kakaó , kb. 1-1 1/2 dl meleg tej 

Karamell :
300g kristálycukor  , pár csepp ecet

A tésztából hagyományos módon piskóta tésztát készítünk . Én sütőpapírra 6db - 26 cm köröket rajzoltam , így egyformák lesznek  a lapok . Mindeggyik közepére egyformán elosztottam a tésztát , elsímítottam  , a tepsi hátoldalán  200 fokra előmelegített sütőbe kb. 10 perc alatt készre sütöttem . 

A kakaót leforrázuk annyi forró tejjel , hogy jól kenhető masszát kapjunk , hűlni hagyjuk . Addig habosra keverjük a vajat a porcukorral . Ha kihűlt a kakaós massza jól kikeverjük a vajjal eggyütt . 5 kihűlt piskótalapot megkenünk krémmel , én még hagytam az oldalára , és a karamellás piskóta rész alá is . 

 
Most jön a neheze , gyorsan kell dolgozni a karamellel , mert nagyon hamar megkeményedik . A kristálycukrot karamellizáljuk , tegyünk bele pár csepp ecetet , de vigyázzunk mert kicsapódik , ettől egy kicsit  világossab lessz .Előkészítjük a 6-dik tésztát  , én tettem alá alufoliát , és jól tettem , mert ami mellé folyt , nem a konyhapulton ,,landolt,, . A forró karamelt óvatossan a piskóta lapra öntjük , bevajazott késsel elsímítjuk . Elősször félbe vágtam , aztán negyedeztem  , a negyedeket 3 vastagabb szeletre vágtam , és a legvégén még ezt is félbe  vágtam , így kaptam 24 db. vékony karamell szeletet . Én készítettem egy vaj darabot és minden vágásnát bekentem a kés élét  , és nem ragadt rá a késre a karamell . Egyenes felületre tegyük , mert hullámosra dermed meg az csúnya lessz . Ha kihűltek a karamellszeletek óvatossan a tortára rendezzük . Nem akarok dicskedni de nekem elsőre sikerült a karamellás rész ....


Jó sütögetést ...


Jó étvágyat ...