2013. március 23., szombat

Képviselőfánk ...

Rendezgettem  a képek közt és ezt találtam ... Tavaly készítettem el húsvétra ...Mindíg ámulva figyeltem , hogy milyen gyönyörű képviselőfánkokat lehet kapni , de mindíg csalódtam az ízében , nem tehetek róla de nekem minden üzleti süti olyan ,,MŰ,,  . Biztos bennem van a hiba , mert nagyok az igények , de ha már annyi pénzt elkérnek egy szelet sütiért , akkor már legyen valami íze is, vagy nincs igazam ???? Kicsit féltem, hogy nem fog sikerülni ... de elsőre sikerült és azóta többször is elkészítettem és mit ne mondjak mindíg sikere volt ....Ja és a lényeg én mindíg egy adag sima és egy adag kakaóstésztájut csinálok... 


Hozzávalók az égetett tésztához , kb.25 darabhoz :

2,5dl víz , 100g vaj , 1 teáskanál cukor , csipet só , 150g rétesliszt , 4 egész tojás

Forraljuk fel a vízet a vajjal , a cukorral ,és a sóval . Ezután beleöntjük a lisztet és addig keverjük amíg a tészta össze nem áll és el nem válik az edény falától . Vegyük le a tűzről , és hagyjuk 3-4 percet hűlni , majd egyenként belekeverjük a tojásokat . Töltsük habzsákba és sütőpapírral kibélelt tepsire nyomjunk belőle diónyi nagyságú halmokat . Kenjük be a tetejét vízzel és tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe kb.25-30 percre . AZ ELSŐ 20 PERCBEN NE NYISSUK KI A SÜTŐ AJTAJÁT!!!!!!-- mert összeeshetnek a fánkok!!!!!

Én csináltam kakaós tésztájút is , 130g liszt és 20 g kakópor arányban ....

Hozzávalók a vaníliáskrémhez :

3dl tej , 2dl habtejszín , 1 vaníliarúd kikapart magja , 2 tojássárgája , 50g cukor , csipet só ,  1 evőkanál kukoricakeményítő , 2 evőkanál vaj
2dl habtejszín  , 50g porcukor

A krémhez forraljuk fel a tejet a tejszínnel és a vaníliarúd kikapart magjaival . Közben keverjük krémesre a tojássárgáját , a cukorral , a keményítővel és a csipet sóval . Tegyünk 3 evőkanál forró tejet a tojásos masszánkhoz , majd öntsük vissza a lábosba és főzzük lassú tűzőn amíg be nem sűrűsödik . Végül keverjük hozzá a vajat is . Hagyjuk a krémet kihűlni . Közben verjük kemény habbá  a tejszínhabot  a porcukorral .
A kihűlt fánkokat vágjuk félbe , és habzsákba töltve nyomjuk a krémet a fánkok aljára , erre a tejszínhabot és tegyük rá a tésztánk tetejét . A sima tásztájúra én cukorból készítettem karamelt és azzal díszítettem , a kakaós tésztájúra pedig fehér csokit olvasztottam és azzal díszítettem.

Hozzávalók a csokikrémhez :

150g étcsokoládé , 50 g porcukor , 200g mascarpone , 1 dl habtejszín ,

A csokit olvasszuk fel gőz fölött a cukorral ,  hagyjuk hűlni , majd keverjük bele a mascarponet . Verjük fel a habtejszínt kemény habbá és óvatossan keverjük össze a mascarpones masszával . Habzsákba töltve nyomjuk a félbevágott fánkokra , és tegyük rá a tetejét óvatossan .

Jó étvágyat hozzá....



2013. március 21., csütörtök

Töltött csirke kicsit másképp....

Szeretem Borbás Marcsi - Gasztroangyal műsorát . Nagyon jó ötletek vannak benne , és egyszerű érthető receptek. És amit még nagyon szeretek benne , hogy nem az a ,,dizájnos- tucat,, műsor , ahol minden étel tökéletes és hibanélküli... Ezt a receptet is Ő készítette el  http://www.gasztroangyal.hu/gombas-toltott-csirke/  , de azért nem én volnák ha nem csinálnák valamit másképp...
Hozzávalók :
1 egész csirke , 250g gomba , 1 zsömle , 1/2 vöröshagyma , 100 g sonkásszalámi , 70g kemény sajt , só , bors 
A csirkét kicsontozzuk úgy , hogy a 1/2 csirke húsa /mell , szárny , comb/ és a bőr ne sérüljön meg . A fél csirkéböl a combcsontot is kivesszük , csak a szárnycsontját hagyjuk meg  , a szárnyvégét is levágjuk .


     A csirke másik felével is így járunk el.
Elkészítjük a tölteléket : a gombát apróra összevágjuk és minimális olajon lepiritjuk , hozzátesszük az apróra összevágot hagymát ízesítjük , a levét elforraljuk . Amíg hűl  , addig tejbe beáztatjuk a zsömlét . A zsömlénkből kinyomkáljuk a tejet és összekeverjük a langyos gombás masszával , ha kell még ízesítjük . A csirkehúst kiterítjük , enyhén sózzuk és rátesszük a tölteléket , óvatossan összetekerjük és összekötözzük . A másikra rárakjuk elősször a szalámit , majd a sajtot  , összetekerjük és ezt is úgy kötözzük meg mint a sonkát .
Kevés zsiradékon a hús mindkétoldalát lepirítjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe 200 fokon ,  30-40 perc alatt készre sütjük .
Tejszínes sajtos burgonyával tálajuk  , de lehet más a köret...
Hozzávalók a tejszínes burgonyához :
1 kg burgonya , fél l tejszín , 100g eidami , só , bors
A burgonyát megtisztíjuk és vékony szeletekre szeljük . Beleteszük egy tálba , erre ráreszeljük a sajtot ráöntjük a tejszínt , ízesítjük és beleöntjük egy jénaiba , és betesszük a csirke mellé sülni  , egyszerre fognak elkészülni 



Jó étvágyat hozzá .....

Mézesmustáros csirke ...szerintem...

Már elég volt a sült és a rántott husiból.... már napok óta ettem volna valami finomat , valami tésztásat  , de tudtam , hogy ehhez le kell futnom egy kört a Drága Férjemnél  , mert  Őt ki lehetne üldözni a világból a spagettivel , a pennével és a többi tésztafélével . De Én megoldottam a problémámat , főztem hozzá rizst......

Hozzávalók :
1kg csirkemell , 2 evőkanál méz , 2 evőkanál  mustár , 4dc tejszín , keményítő , só , bors , vegeta , olaj

A csirkemellet felcsíkozzuk . Az olajat felhevítjük és beletesszük a csirkemellet , és fehéredésig pirítjuk. Ráteszünk egy evőkanál mézet  éz ízesítjük .Jól összekeverjük és letakarva puhára pároljuk .Amikor a husi megpuhult , akkor rátesszük a maradék mézet , felöntjük a tejszínnel , és felforraljuk . Ízesítjük és szükség szerint besűrítjük egy kis vízzel elkevert keményítővel . Ezzel is hagyuk , hogy forrjon eggyet , ekkor gyengébre vesszük a tüzet és beletesszük állandó keverés mellet a mustárt / de ne tegyük bele hamarabb , mert akkor kicsapódik a tejszín/ . Még utoljára meg kóstoljuk , és ha kell még ízesítjük . Pennével , spiráltésztával ..... vagy ki milyen tésztát szeret , azzal tálalja...
Max. 45 perc alatt kész....

Jó étvágyat hozzá .....

Tiramisu torta

Máááááár megint tiramisu  , nálunk ha minden másnap ez volna a desszert  a fiam volna a világon  a legboldogabb gyermek :D . Múlthéten Tücsökbogár közzé tette a blogján ezt a receptet a fiam amilyen szemfüles : Anya , aha tiramisu torta  , Te mikor csinálsz????? Így mit tudtam tenni,  nekiáltam  A recept tehát http://tucsokbogar.blogspot.hu/2013/03/tiramisu-torta.html oldaláról van  , egy kis változtatást csináltam rajta , még egy kis rummal feldobtam .

Hozzávalók a tésztához :

5 tojás , 150g porcukor , 100g liszt , 1 evőkanál vaníliakivonat , csipet só

A tojásokat kettéválasztjuk , a fehérjét el kezdjük kemény habbá verni a csipet sóval . Mikor a fehérje félkemény el kezdjük kanalanként hozzá adni a porcukrot , ha a cukor elfogyott , akkor hozzáadjuk a tojássárgájákat is , és kemény habbá verjük . Végül óvatosan , hogy a habot össze ne törjük , hozzákeverjük a lisztet és a vaníliakivonatot . 25 cm sütőpapírral kibélelt / csak az alja/ tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig , vagy tűpróbáig sütjük . Rácson hagyuk kihűlni . Addig elkészítjük a krémet.

Hozzávalók a krémhez :

250g mascarpone , 2,5dl habtejszín , 80g porcukor

A habtejszínt kemény habbá verjük   . Egy másik tálban kikeverjük a mascarponet a cukorral  , kiveszünk 3 evőkanál tejszínhabot és ezzel lazítjuk meg egy kicsit a mascarponet , mikor ez megtörtént akkor a 2 krémet jól összekeverjük .

Kell még :

2 dl presszókávé , 1dl rum , kakaó por én még használtam egy kis kávés kekszet díszítéshez - de elhagyható

Mikor kihűlt a piskóta korpuszunk , akkor 3 egyforma részre vágjuk . Az alsót ráhelyezzük a tortatartóra és meglocsoljuk a rumos-kávéval rákenjük  krém 1/4-dét , erre ráhelyezük a második piskóta tésztánkat , így folytassuk amíg el nem fogynak az alapanyagok a torta oldalát is bekenjük a krémmel , és e tetejére rászitáljuk a kakaóport .

Jó étvágyat és jó sütögetést .....

2013. március 17., vasárnap

Körtetorta fahéjas morzsával

Megint vettem egy újságot ....sokadik újságot /Süteménysütés képekkel/ ... de nem tudok ellenálni.... elég jó recepteket találtam benne így lehet hogy több mindent kipróbálok belőle . Anna barátnőm http://bakeann.blogspot.sk  -írója is kipróbálta , Ő is változtatott rajta körte helyett almát tett bele , Én meg a  mandula helyett  mogyorót használtam ...

Hozzávalóka kevert tésztához:

200g semleges ízű növényi olaj , 150g porcukor , 3 egész tojás , 1 csomag vaníliás cukor , 150g sima liszt , 1 zacskó sütőpor , 50g mandula / mogyoró/
zsiradék és zsemlemorzsa a formához 

Egy tálba tesszük az olajat , a cukrot , a tojásokat és a vaníliás cukrot és simára keverjük . Összekeverjük a lisztet a sütőporral , rászitáljuk az olajos - tojásos masszára és hozzáadjuk a darált mandulát , majd az egészet sima tésztává keverjük . Kivajazunk, zsemlemorzsával kiszórunk  egy  26cm tortaformát /piteformát/ , és beleöntjük a tésztát .

Hozzávalók a töltelékhez :

4 friss körte /1 üveg befőtt / , 2 evőkanál cukor , 1 teáskanál fahéj

A tészta masszánkra rárakjuk a megtisztított negyedekre vágott körtét/kompótot/ megszórjuk a cukorral és a fahéjjal .

Hozzávalók a morzsához :

100g daraliszt , 75g vaj , 50g kristálycukor , 1 teáskanál őrölt fahéj , 25g mandula/mogyoró/

Tetejére:

50g porcukor , 75g durvára darált mandula/mogyoró/

A morzsához összedogozzuk a lisztet a vajjal , a cukorral , a fahéjjal és a darált mandulával/mogyoróval és elosztjuk a süti tetején , majd 200 fokra előmelegített sütőbe 45 percig sütjük, vagy tűprobáig .
Kivesszük a sütőből és hagyuk kihűlni  , majd meghintjük a porcukros mandulával .
Jó étvágyat hozzá....