2013. május 29., szerda

Húsos-rizses-rakott tál

Egypár évvel ezelőtt ezt a fajta ételt Tóth Gabi készítette el a Hal a tortán című műsorban . Akkor mindjár  elkészítettem . Azóta a recept csak lapult a receptesfüzetemben . ma reggel belelapoztam és megakadt rajta a szemem és mindjárt megvolt , hogy mi lessz a mai ebéd ....

Hozzávalók:

1 kg hús /lehet disznó karaj , comb de akár csibemellből is el lehet készíteni/ , 1/2 kg tejföl , 40-40g erős és csemege piros arany , 300g hagyma-megtisztítva , 4 zacskó rizs , 1 csokor petrezselyem zöldje , 200g eidami sajt , só , bors

A tejfölt a piros arannyal kikeverjük egy tálba . A hagymát kockára vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk . A rizst a hagyományos módon megfőzzük , egy tálban összekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjével . A húsból szeleteket vágunk sózzuk , borsozzuk , és olajjal kikent tepsibe vagy akár jénai tálba is rakhatjuk , erre öntjük a tejfölt , elosztjuk a pirított hagymát , és a hagymára óvatossan rákanalazzuk a petrezselymes rizst . Ráreszeljük a sajtot , és 200 fokra előmelegített sütőbe 1 1/2- 2 órát sütjük aloballal letakarva . Az utolsó 20 percben leveszzük az alobalt és megpirítjuk a sajtot az étel tetején .
Jó étvágyat.....

2013. május 28., kedd

Női szeszély....

Mikor megláttam ezt a sütit az újságban/Dobré Jedlo/ , mindjárt a gyerekkorom jutott eszembe . Nagymamám szokta ezt a fajta sütit csinálni , már akkor nagy kedvencem volt , de valahogy feledésbe merült . Most szerintem elég sokszor megfogom sütni . És az igazság az , hogy a fiúknak is nagyon ízlet , maguk elé vették a tálcát , és úgy kellet elvenni előlük , hogy legalább egypár darab maradjon estére is , mert akkor kínlodni fognak megint az édességért .


Hozzávalók :
210g porcukor , 7 tojás , 210g vaj , 140ml langyos tej , 1 cs. sütőpor , 350g sima liszt ,
 350g kristálycukor , 1 ek. citromlé , 2dl baracklekvár , rum

A cukrot a tojássárgájával habosra keverjük , majd hozzákeverjük a puha vajat is , ezzel is jól kikeverjük . Hozzáöntjük a langyos tejet és a sütőporral összekevert lisztet , és sima masszává dolgozzuk . Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és elsímítjuk , 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 per alatt készre sütjük . Addig a baracklevárt ízlés szerint kikeverjük a rummal . A tojásfehérjét kemény habbá verjük , és kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot és a citromlevet és addig verjük a habot , amíg csillogós kemény habot nem kapunk .  A megsült sütire rákenjük a lekvárt , erre a tojáshabot , elsímítjuk és vissza tessük a sütőbe 180 fokra 7-10 percre , amíg a teteje aranybarna nem lessz . Ha kihűlt akkor szeleteljük .
Jó étágyat ...

2013. május 26., vasárnap

Kolbászos, szallonnás.... lepény

Én ha sütök kelttet akkor sósat is meg édeset is , csakhogy a receptet meg a képet nem tudtam volna beletenni egy bejegyzésbe ezért osztottam meg így , külön az édes , külön a sós ....

Hozzávalók a tésztához .

500g sima liszt ,40g porcukor , 40g vaj , 20g élesztő , csipet só , 1 tojás , 2dl tej 

A tésztához a hozzávalókat jól kidolgozzuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük . 2 részre osztottam , még egyszer átt gyúrtam , és 20percig pihentettem , addig megcsináltam a tölteléket ...

Hozzávalók a töltelékhez :

200g házi-füstölt kolbász , 100g házi füstölt szalona , 2 fej hagyma , 1/2 l. tejföl , 2 ek. simaliszt , só ,

A kolbász és a hagymát felkarikázzuk , a szalonnát felkockázzuk ,  A tejfölt a liszttel jól kikeverjük sózzuk , de óvatossan mert a szalonna is sós . Előmelegítjük a sütőt 200 fokra . A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk , úgy igazítjuk , hogy a szélei kicsit magassabbak legyenek , erre ráöntjük a a tejfölös masszát , rászórjuk a hagymát , a kolbászt és a szalonnát , 20-25 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat.....


Kapros-túrós lepény és fahéjas csiga

Lassan kezd észheztérni a természet , a kapor is nő .... Az eggyik kedvenc fűszernövényem  , mert édesen és sóssan is lehet belőle főzni . Elősször az édesség készült ...

Hozzávalók:

500g sima liszt ,40g porcukor , 40g vaj , 20g élesztő , csipet só , 1 tojás , 2dl tej 

A tésztához a hozzávalókat jól kidolgozzuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük . Én 3 részre osztottam , még egyszer átt gyúrtam , és 20percig pihentettem , addig megcsináltam a tölteléket ...

Hozzávalók a töltelékhez :

500g túró , 3ek. porcukor , ,20g friss kapor , csipet só , 2 tojás , 40g búzadara ,

A töltelékhez a hozzávalókat jól összekeverjük az apróra vágott kaporral is .200 fokra előmelegítjük a sütőt . A tésztát tepsinagyságúra nyújtjuk , és úgy igazítjuk , hogy az széleit  egy kicsit magasabra hagyjuk , hogy a töltelék nehogy a tészta alá follyon . A kinyútott tésztára öntjük a töltelék felét , simára 
eligazítjuk , és betesszük sülni , cca. 20-25 perc alatt készre sül .  A másik tésztával is ugyanígy dolgozunk .
A harmadik tésztát is kinyújtjuk , meg kenjük 50g olvasztott vajjal . 2 ek. fahéjat  és 3ek. porcukrot összekeverünk és az olvasztott vajra szórjuk úgy, hogy mindenhol legyen rajta fahéjas cukor , ezt feltekerjük és 1cm vastag ,,csigákat" vágunk belőle , vagy tepsire , de akár pitesütőben is megsüthetjük ...


Jó étvágyat...

2013. május 24., péntek

Vaddisznó ragu házi krokettel

Megáltam egy kedves Barátnőmnél egy szóra .... olyan finom illat volt , kérdezem --- Mi jót főzöl?Olyan jó illat van ...--- erre a válasz --- vaddisznó pie - t . Na ezt nekem is el kell készítenem - gondoltam . Vasárnap ebédre  meg is csináltam a vaddisznó ragut , a maradékból hétfőn elkészítem a pié-t .... gondoltam  , háááát nagyon mellé fogtam , a ragu elfogyott.... ennyi lett a pié- m ből , de nem adom fel , meg fogom csinálni .... azért mellékelem a receptet a pié-re , ha valaki el akarná készíteni http://bakeann.blogspot.sk/2012/03/vaddiszno-pie.html :D

Hozzávalók a raguhoz :

700g vaddisznócomb , 2 sárgarépa , 1 nagyobb fej hagyma , 3 szelet szalonna , 1ek. pirosparika , 3dl vörösbor , 2 ek. megglekvár , 2 ek. kecsup , só, bors , 1 ek. cukor , 3 friss rozmaring ág

A szalonnát felkockázzuk , és egy lábosba tesszük és olajjal együtt felhevítjük , mikor kisűlt a szallona zsírja hozzá tesszük az apróra vágott hagymát , mikor üveges , akkor hozzáteszzük a kockára vágott húst és az apróra vágott répát , és fehéredésig pirítjuk . Ekkor rátesszük a pirospaprikát megkeverjük és nyakon öntjük a borral , felforraljuk , ha már forr visszaveszzük a lángot  , ekkor beletesszük a rozmaring ágakat , a sót a borsot , és gyenge lángon készre főzzük . Kb az utolsó fél órába beletesszük a lekvárt , a cukrot és ha kell kóstolás után még ízesítjük . Ha netalán nagyon elforrná a levét , akkor még egykis borral felönthetjük . Nekem nem kellet besűríteni , mert sűrű leve lett  , ha netán híg volna a lé , akkor egy kis sima liszttel és egy kis vízzel ,,behabarjuk".

Hozzávalók a kroketthez :

1 kg burgonya , 1 tojás , 1dl tej , liszt - amennyit felvesz kb 2 bögre , só ,
 tojás , zsemlemorzsa , olaj a sütéshez

A burgonyát héjában megfőzzük , megpucoljuk és krumplinyomón áttörjük . Ha kihűlt , akkor hozzáütjük a tojást , és annyi lisztet adunk hozzá , hogy jól gyúrható tésztát kapjunk . Két tenyerünk között elősször gombócot formálunk és ezután henger formájúvá sodorjuk . A tojást felverjük és elősször ebben forgatjuk meg , és utána mindjárt a zsemlemorzsába tesszük , és úgy forgatjuk , hogy mindenhol legyen rajta a morzsából . Bő forró olajba készre sütjük ....

Jó étvágyat.....