2013. március 21., csütörtök

Tiramisu torta

Máááááár megint tiramisu  , nálunk ha minden másnap ez volna a desszert  a fiam volna a világon  a legboldogabb gyermek :D . Múlthéten Tücsökbogár közzé tette a blogján ezt a receptet a fiam amilyen szemfüles : Anya , aha tiramisu torta  , Te mikor csinálsz????? Így mit tudtam tenni,  nekiáltam  A recept tehát http://tucsokbogar.blogspot.hu/2013/03/tiramisu-torta.html oldaláról van  , egy kis változtatást csináltam rajta , még egy kis rummal feldobtam .

Hozzávalók a tésztához :

5 tojás , 150g porcukor , 100g liszt , 1 evőkanál vaníliakivonat , csipet só

A tojásokat kettéválasztjuk , a fehérjét el kezdjük kemény habbá verni a csipet sóval . Mikor a fehérje félkemény el kezdjük kanalanként hozzá adni a porcukrot , ha a cukor elfogyott , akkor hozzáadjuk a tojássárgájákat is , és kemény habbá verjük . Végül óvatosan , hogy a habot össze ne törjük , hozzákeverjük a lisztet és a vaníliakivonatot . 25 cm sütőpapírral kibélelt / csak az alja/ tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig , vagy tűpróbáig sütjük . Rácson hagyuk kihűlni . Addig elkészítjük a krémet.

Hozzávalók a krémhez :

250g mascarpone , 2,5dl habtejszín , 80g porcukor

A habtejszínt kemény habbá verjük   . Egy másik tálban kikeverjük a mascarponet a cukorral  , kiveszünk 3 evőkanál tejszínhabot és ezzel lazítjuk meg egy kicsit a mascarponet , mikor ez megtörtént akkor a 2 krémet jól összekeverjük .

Kell még :

2 dl presszókávé , 1dl rum , kakaó por én még használtam egy kis kávés kekszet díszítéshez - de elhagyható

Mikor kihűlt a piskóta korpuszunk , akkor 3 egyforma részre vágjuk . Az alsót ráhelyezzük a tortatartóra és meglocsoljuk a rumos-kávéval rákenjük  krém 1/4-dét , erre ráhelyezük a második piskóta tésztánkat , így folytassuk amíg el nem fogynak az alapanyagok a torta oldalát is bekenjük a krémmel , és e tetejére rászitáljuk a kakaóport .

Jó étvágyat és jó sütögetést .....

2013. március 17., vasárnap

Körtetorta fahéjas morzsával

Megint vettem egy újságot ....sokadik újságot /Süteménysütés képekkel/ ... de nem tudok ellenálni.... elég jó recepteket találtam benne így lehet hogy több mindent kipróbálok belőle . Anna barátnőm http://bakeann.blogspot.sk  -írója is kipróbálta , Ő is változtatott rajta körte helyett almát tett bele , Én meg a  mandula helyett  mogyorót használtam ...

Hozzávalóka kevert tésztához:

200g semleges ízű növényi olaj , 150g porcukor , 3 egész tojás , 1 csomag vaníliás cukor , 150g sima liszt , 1 zacskó sütőpor , 50g mandula / mogyoró/
zsiradék és zsemlemorzsa a formához 

Egy tálba tesszük az olajat , a cukrot , a tojásokat és a vaníliás cukrot és simára keverjük . Összekeverjük a lisztet a sütőporral , rászitáljuk az olajos - tojásos masszára és hozzáadjuk a darált mandulát , majd az egészet sima tésztává keverjük . Kivajazunk, zsemlemorzsával kiszórunk  egy  26cm tortaformát /piteformát/ , és beleöntjük a tésztát .

Hozzávalók a töltelékhez :

4 friss körte /1 üveg befőtt / , 2 evőkanál cukor , 1 teáskanál fahéj

A tészta masszánkra rárakjuk a megtisztított negyedekre vágott körtét/kompótot/ megszórjuk a cukorral és a fahéjjal .

Hozzávalók a morzsához :

100g daraliszt , 75g vaj , 50g kristálycukor , 1 teáskanál őrölt fahéj , 25g mandula/mogyoró/

Tetejére:

50g porcukor , 75g durvára darált mandula/mogyoró/

A morzsához összedogozzuk a lisztet a vajjal , a cukorral , a fahéjjal és a darált mandulával/mogyoróval és elosztjuk a süti tetején , majd 200 fokra előmelegített sütőbe 45 percig sütjük, vagy tűprobáig .
Kivesszük a sütőből és hagyuk kihűlni  , majd meghintjük a porcukros mandulával .
Jó étvágyat hozzá....


2013. március 14., csütörtök

Mákhabos és túrós mascarpones táskák

A héten már csináltam gőzgombócot de nem voltam a elég ügyes és gyors  , hogy le is fényképezzem mielőtt eltűnik a tálból.Tegnap este palacsintát sütötem , nem szeretek akkor sütni ha itthon vannak a fiúk , mert ahogy sütök úgy fogy is... na most is ezt tapasztaltam.Ezért mivel ma ilyen kellemetlen idő van , gondoltam sütök valami keltet.Tegnap Troll a konyámban blog írója osztotta meg ezt a receptet

http://trollakonyhamban.blogspot.no/2013/01/mascarpones-turokremes-taska.html, mivel szeretjük a túrós és mákos sütiket és kalácsoka tneki is áltam ... És a végeredmény...

és a receptet is írom :
Hozzávalók a tésztához:
4dl tejszín /de nem főző/ , 1 dl tej , 100g porcukor , 1 citrom reszelt héja , 4 tojássárgája , pici só , 1000g liszt , 100 g olvasztott vaj , 40g friss élesztő
Langyos tejben hagyományos módon felfutatjuk az élesztőt , addig a többi hozzávalókat elkészítjük egy dagasztótálba . Mikor a élesztőnk felfutott hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz és dagasztjuk  /lehet kézzel de akár géppel is / . Közepessen kemény tésztává kell dolgoznunk . Amikor a tészta szép sima hólyagos , akkor letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük . Amíg kel addig elkészítjük a túrós és mákos masszánkat is .
Hozzávalók a túrós masszához :
400g túró , 100g mascarpone , 80g porcukor , fél citrom reszelt héja , 2 evőkanál citromlé , 1 kikapart vaníliarúd belseje , 2evőkanál búzadara , 2 tojássárgája , 2 tojás fehérje , 100g aszalt vörösáfonya /nekem nem volt othon így kandírozott gyümölcshéjjal helyetesítettem / 
A túrót , mascarponet , porcukrot , vanília rúd belsejét , búzadarát , tojássárgákat a citrom levét és héját krémesre keverjük mixerrel /ha az áfonyát tesszük bele akkor előtte áztatjuk be /.  Mikor a tészta megkelt akkor verjük  fel a tojásfehérjét és csak azután keverjük bele az áfonyával/kandírozott gyümölcs héjjal / együtt . A tésztát vegyük kétfelé , gyújtsuk ki kb.3mm vastagságúra , és vágjuk fel 10x 10 cm kockákra . Mindegyik tészta közepére tegyünk 1 kanál túrótölteléket és a csúcsokat összecsippentve batyukat  csináljunk belőle , és a sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk egymás mellé . Csak most kapcsoljuk be a sütőnket 180 fokra , hogy amíg melegszik ,a tésztáink újra megkeljenek , mielőtt betennénk sülni kenjük le a batyuinkat felvert tojással . Forró sütőbe 15-20 perc alatt készre sütjük . Tálaláskor porcukorral hintjük meg ....
Hozzávalók a mákos masszához :
250g darált mák , 1,5 dl forró tej , 60g porcukor , 1 citrom reszelt héja , 2 tojássárgája , 150g málna
A mákot a cukorral forró tejjel nyakon öntjük , jól elkeverjük , és ha kihűlt akkor hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét és a citromhéjat , és ugyanúgy töltjük meg mint a túrós batyukat , de a málnát ne felejtsük el beleteni ........                            
 Jó étvágyat hozzá ...........

 


2013. március 10., vasárnap

Puncs szelet

Egy kedves barátnőm osztotta meg velem ezt a receptet . Mivel a puncsos süti is az egyik kedvencek közé tartozik nálunk , így neki vágtam . Nekem másfajta receptem van majd azt is megcsinálom  , de most ezt próbáltam ki .

Hozzávalók a tésztához :

500g liszt , 250g vaj , 1/2 csomag sütőpor , 200g porcukor , 2 tojássárgája , kb. 2dl tej , csipet só

Hozzávalók a krémhez :

100g vaj , 100g porcukor , 1dl rum , 1dl tej , 1 , puncsaroma , 2evőkanál kakaó , 3 evőkanál barack lekvár

Tetejére :

150g porcukor , meggyszörp

A tésztához valókat összedolgozzuk és 3 részre osztjuk . Eggyenként kinyújtjuk 25x35 cm - tepsi nagyságúra és a tepsi  hátoldalán megsütjük egyenként , 200 fokra előmelegített sütőbe  kb. 15- 20 percig sütjük . Még melegen levágjuk a széleit.

A töltelékhez az egyik lapot és a levágott széleket összetördeljük  a rummal , tejjel és a puncsaromával leöntjük , hogy magába szívja . Addig a vajat , a cukrot , a kakaót , és a lekvárt  jól kikeverjük . Összekeverjük a vajasmasszát a tésztással .

Az egyik lapot tálcára tesszük megkenjük a krémes masszánkal és rátesszük a másik lapot és lenyomatjuk . Addig a porcukrot kikeverjük a meggyszörppel /óvatossan adagoljuk/ sűrű , folyós legyen , ezt kenjük rá a tésztára . Legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük .

Jó sütést....
 

2013. március 6., szerda

Muffin mix

Nálunk a héten tavaszi szünet van , így nagyon teli van a ház . Nekem megint nem marad más dolgom mint mindenkinek a kedvére tenni . Az ebéd hús legyen , desszertnek valami édesség az elmaradhatatlan , így gombás húst csináltam rizzsel és ubival , desszertnek muffin , most 3 fajtát csináltam csoki-banán , nutellás , és sima fahéjas... És ráadásul Konyhalál meghirdette SAD! újabb fordulóját FACE CONTROLL címmel :  konyhalal.blogspot.hu/2013/03/sad-14-fordulo-face-control.html így erre is készültek . A fiam reakciója : Anya ilyen ijesztős muffint csináltál ???? -és ezze a mondattal 3 muffin el is tűnt a tányéról....

Hozzávalók 36 db :
 3 bögre sima liszt , 4 tojás , 2 bögre kristálycukor , 1 bögre olaj , 1 bögre tejföl , 1 zacskó sütőpor , 1 csomag vaníliás cukor , 3 teás kanál fahéj

1 banán , 150g étcsoki , nutella


A lisztett , cukrot , tojást , olajat , tejfölt , sütőport , vaníliás cukrot és a fahéjat jól kikeverjük . // Nálunk a fahéj az alap , mert a fiam nagyon szereti , de elhagyható // . 3 részre osztjuk a kész tészta masszát . Az egyikbe beletesszük az apróra vágott banánt és csokit és jól összekeverjük . Belekanalazzuk a muffinpapíral kibélelt muffin sütőnkbe , és 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük . A másik adagot úgy sütjük , hogy a muffinpapírokat félig töltjük a tésztával  erre rá teszünk egy kávéskanál nutellát és betakarjuk egy kis tésztával , és így sütjük készre . A harmadik adagba tehetünk valamilyen gyümölcsöt , lekvárt vagy csak simán megsüthetjük .