2013. március 14., csütörtök

Mákhabos és túrós mascarpones táskák

A héten már csináltam gőzgombócot de nem voltam a elég ügyes és gyors  , hogy le is fényképezzem mielőtt eltűnik a tálból.Tegnap este palacsintát sütötem , nem szeretek akkor sütni ha itthon vannak a fiúk , mert ahogy sütök úgy fogy is... na most is ezt tapasztaltam.Ezért mivel ma ilyen kellemetlen idő van , gondoltam sütök valami keltet.Tegnap Troll a konyámban blog írója osztotta meg ezt a receptet

http://trollakonyhamban.blogspot.no/2013/01/mascarpones-turokremes-taska.html, mivel szeretjük a túrós és mákos sütiket és kalácsoka tneki is áltam ... És a végeredmény...

és a receptet is írom :
Hozzávalók a tésztához:
4dl tejszín /de nem főző/ , 1 dl tej , 100g porcukor , 1 citrom reszelt héja , 4 tojássárgája , pici só , 1000g liszt , 100 g olvasztott vaj , 40g friss élesztő
Langyos tejben hagyományos módon felfutatjuk az élesztőt , addig a többi hozzávalókat elkészítjük egy dagasztótálba . Mikor a élesztőnk felfutott hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz és dagasztjuk  /lehet kézzel de akár géppel is / . Közepessen kemény tésztává kell dolgoznunk . Amikor a tészta szép sima hólyagos , akkor letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük . Amíg kel addig elkészítjük a túrós és mákos masszánkat is .
Hozzávalók a túrós masszához :
400g túró , 100g mascarpone , 80g porcukor , fél citrom reszelt héja , 2 evőkanál citromlé , 1 kikapart vaníliarúd belseje , 2evőkanál búzadara , 2 tojássárgája , 2 tojás fehérje , 100g aszalt vörösáfonya /nekem nem volt othon így kandírozott gyümölcshéjjal helyetesítettem / 
A túrót , mascarponet , porcukrot , vanília rúd belsejét , búzadarát , tojássárgákat a citrom levét és héját krémesre keverjük mixerrel /ha az áfonyát tesszük bele akkor előtte áztatjuk be /.  Mikor a tészta megkelt akkor verjük  fel a tojásfehérjét és csak azután keverjük bele az áfonyával/kandírozott gyümölcs héjjal / együtt . A tésztát vegyük kétfelé , gyújtsuk ki kb.3mm vastagságúra , és vágjuk fel 10x 10 cm kockákra . Mindegyik tészta közepére tegyünk 1 kanál túrótölteléket és a csúcsokat összecsippentve batyukat  csináljunk belőle , és a sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk egymás mellé . Csak most kapcsoljuk be a sütőnket 180 fokra , hogy amíg melegszik ,a tésztáink újra megkeljenek , mielőtt betennénk sülni kenjük le a batyuinkat felvert tojással . Forró sütőbe 15-20 perc alatt készre sütjük . Tálaláskor porcukorral hintjük meg ....
Hozzávalók a mákos masszához :
250g darált mák , 1,5 dl forró tej , 60g porcukor , 1 citrom reszelt héja , 2 tojássárgája , 150g málna
A mákot a cukorral forró tejjel nyakon öntjük , jól elkeverjük , és ha kihűlt akkor hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét és a citromhéjat , és ugyanúgy töltjük meg mint a túrós batyukat , de a málnát ne felejtsük el beleteni ........                            
 Jó étvágyat hozzá ...........

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése