A ,,KENYÉR " ---- lehet ,, mumus " de lehet ,, barát " is , úgy néz ki nekem barátom lessz . Megmondom az őszintét , már egy ideje szemeztem vele , láttam hogy egypáran milyen kenyereket és zsömléket sütnek de egy kicsit tartotam is mert ha nem sikerül akkor mi van .... erre a Drága férjem azt mondta ...--- beáztatjuk a tyúkoknak és legalább lessz tojás ... milyen rendes nem????
Hozzávalók :
Fél kg tönköly liszt , 1 teáskanál cukor , 1 teáskanál só , 1 evőkanál oliva olaj , 1 zacskó szárított élesztő , 20g lenmag , 50g hántolt szotyi , langyos víz
A sütőnket bemelegítjük 40 fokra . A lisztet , cukrot , sót , olajat , élesztőt , lenmagot és a szotyit beleőntjük egy dagasztótálba és lassanként adagolva a langyos vízet tésztává dagasztjuk , ha meg van a tészta betesszük a sütőnkbe 50 percre , ha letelt a z idő átgyúrjuk , és megint vissza tesszük 50 percre , mikor ez is letelt akkor kivesszük a melegről és ismét átdolgozzuk , ekkor már a sütőpapírral kibélelt tepsinkre /én ovális jénaiba tettem / tesszük és hagyuk még pihenni 15 percig , addig bemelegítjük a sütőnket 180 fokra . A kenyerünket lekenjük tejjel vissza tesszük a sütőbe . 50 percig sütjük , az utolsó 15 perc be kivesszük és átkenjük vízzel , vissza tesszük a sütőbe és készre sütjük . Rácson hagyuk kihűlni.
Jó sütést és jó étvágyat hozzá.....
2013. március 2., szombat
2013. március 1., péntek
Cukorborsó főzelék
Olyat mind anyukám tudott , senki nem tud csinálni ... még én sem . De már fejlődöm . Nem tartozik a kedvenc ételk közé a főzelék , de én már nagyon vágytam rá . Ezért én senkit nem kérdeztem , hogy mit főzzek , mert biztos megint valami húsos kaját rendeltek volna a fiúk..... de azért hogy lássák van szívem sütöttem hozzá kolbászt is :D
Hozzávalók :
Fél kg cukorborsó , fél liter tej , 3dl tejszín , cukor , só , 2evőkanál simaliszt , 2 evőkanál olaj , 1 evőkanál pirospaprika
A borsót feltesszük főni , de csak annyi vízbe hogy épp csak ellepje . Mikor egyy rottyant felöntjük a tejszínnel és 3dl tejjel , ízesítjük , és hagyuk szintén felforrni . Addig megcsináljuk a rántást , az olajat felhevítjük és aranybarnára pirítjuk benne a lisztet , félrehúzzuk és beletesszük a pirospaprikát , jó összekeverjük , és mindjárt felöntjük kb. 2 dl tejjel és ezzel is jól áttkeverjük . Mikor forr a borsós alapunk lassan , kevergetés mellet beleöntjük a rántást , és hagyuk lassú lángon főni sűrűsödni , kb 2-3 percet . Megkóstoljuk és ha kell akkor még megízesítjük . Ha nem volna sűrű a főzelék akkor még habarással sűríthetjük . Ez az étel kb Fél óra alatt kész van . Kínálhatjuk tükörtojással , sült kolbásszal .
Jó étvágyat hozzá....
Hozzávalók :
Fél kg cukorborsó , fél liter tej , 3dl tejszín , cukor , só , 2evőkanál simaliszt , 2 evőkanál olaj , 1 evőkanál pirospaprika
A borsót feltesszük főni , de csak annyi vízbe hogy épp csak ellepje . Mikor egyy rottyant felöntjük a tejszínnel és 3dl tejjel , ízesítjük , és hagyuk szintén felforrni . Addig megcsináljuk a rántást , az olajat felhevítjük és aranybarnára pirítjuk benne a lisztet , félrehúzzuk és beletesszük a pirospaprikát , jó összekeverjük , és mindjárt felöntjük kb. 2 dl tejjel és ezzel is jól áttkeverjük . Mikor forr a borsós alapunk lassan , kevergetés mellet beleöntjük a rántást , és hagyuk lassú lángon főni sűrűsödni , kb 2-3 percet . Megkóstoljuk és ha kell akkor még megízesítjük . Ha nem volna sűrű a főzelék akkor még habarással sűríthetjük . Ez az étel kb Fél óra alatt kész van . Kínálhatjuk tükörtojással , sült kolbásszal .
Jó étvágyat hozzá....
2013. február 28., csütörtök
Nevesincs csirkevacsora
Az alap recept egy újságból való , múltkorjában olvastam , de mivel nálunk a ,, receptes újságokból és könyvekből Dunát lehetne rekeszteni "--- férjem mondása , így nem tudom melyikben olvastam , csak az alapra emlékszem . Mondjuk ritkán tartom magam a receptekben leírtakhoz így valamilyen szinten ez saját recept is :D...
Hozzávalók :
cca 1,20 kg csirke vagy ugyanannyi mennyiségű csirkecombok / nálunk az egész csirke nem nagyon fogy , mert a melle ,, nagyon száraz ,, az csak gyros-nak jó!!! / , 4 evőkanál majonéz , 4 evőkanál kecsap , 3 közepes vöröshagyma , 6 evőkanál sárgabarack befőtt leve , 1 evőkanál citromlé , Só - vegeta ízlés szerint , olaj
Sütőnket előmelegítjük 180 fokra .
A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk , kevés olajon üvegesre pirítjuk , Beletesszük a majonézt , a kecsapot , a befőtt levet , a citromlét és jól áttforraljuk . Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk esetleg vegetázzuk /// de semmiképp ne kóstolás nélkül fűszerezzünk , mert a majonéz és a kecsap is ízesített /// . A húst felporciózzuk és beletesszük egy mélyebb tűzálló tálba és ráöntjük a masszánkat és letakarva kb. másfél - két órán átt sütjük az utolsó 15 percbe levesszük a tálunk tetejét , hogy egy kicsit megpirítjuk a husinkat . Én kukoricás rizzsel és répasalátával kínáltam .
Hozzávalók a répasalátához :
fél kg répa/karot-mert édesebb/ , 1 konzerv ananász
A répát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba , felkockázott ananásszal összekeverjük és annyi ananász levet öntünk rá , hogy ellepje . Jól összekeverjük és már tálalhatjuk is .
Jó étvágyat......
Hozzávalók :
cca 1,20 kg csirke vagy ugyanannyi mennyiségű csirkecombok / nálunk az egész csirke nem nagyon fogy , mert a melle ,, nagyon száraz ,, az csak gyros-nak jó!!! / , 4 evőkanál majonéz , 4 evőkanál kecsap , 3 közepes vöröshagyma , 6 evőkanál sárgabarack befőtt leve , 1 evőkanál citromlé , Só - vegeta ízlés szerint , olaj
Sütőnket előmelegítjük 180 fokra .
A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk , kevés olajon üvegesre pirítjuk , Beletesszük a majonézt , a kecsapot , a befőtt levet , a citromlét és jól áttforraljuk . Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk esetleg vegetázzuk /// de semmiképp ne kóstolás nélkül fűszerezzünk , mert a majonéz és a kecsap is ízesített /// . A húst felporciózzuk és beletesszük egy mélyebb tűzálló tálba és ráöntjük a masszánkat és letakarva kb. másfél - két órán átt sütjük az utolsó 15 percbe levesszük a tálunk tetejét , hogy egy kicsit megpirítjuk a husinkat . Én kukoricás rizzsel és répasalátával kínáltam .
Hozzávalók a répasalátához :
fél kg répa/karot-mert édesebb/ , 1 konzerv ananász
A répát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba , felkockázott ananásszal összekeverjük és annyi ananász levet öntünk rá , hogy ellepje . Jól összekeverjük és már tálalhatjuk is .
Jó étvágyat......
Citromos Pavlova
Múltkor már csináltam Narancsos Pavlovat az isteni volt , ki akartam próbálni egy másik receptet de ez nekem nem jött be , nem tudom miért , de a tojáshab valami véget megpuhult . Már töbször megfogadam , hogy ami tuti ott nem újítok be , de megint győzött a kíváncsiság .Azért inkább az én régebbi és bevált Pavlova alapot írom le , nehogy más is úgy járjon mint Én , de a citrom krémet merem ajánlani
Hozzávalók :
5 tojásfehérje , 250g porcukor , 2 evőkanál étkezési keményítő , 1 kávéskanál citromlé , csipet só
Citromkrém :
80g cukor , 1 evőkanál étkezési keményítő , csipet só , 80ml frissen facsart citromlé , 60g vaj , 3 tojássárgája , 1 citrom reszelt héja , 2dl habtejszín , gyümölcs ízlés szerint
A sütőt 180 fokra melegítjük . Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt és legalább 3-4 percig magas fokozaton verjük , amíg kemény szilárd habot nem kapunk . Halmozzuk a masszánkat a sütőpapírral kirakott sütőlemez közepére és kanálal gömbölyűre igazítjuk el . Mehet a sütőbe , a hőfokot vegyük vissza 150 fokra , és 1- 1 1/4 órát süssük . Ha már megsült kapcsoljuk ki a sütőnket nyissuk ki egy kicsit az ajtót és így hűtsük ki . Ha kihűlt akkor vegyük le óvatosan a sütőpapírt .
A cukrot , vajat , citromlevet , keményítőt és a csipet sót egy lábasba teszzük , és folyamatos kevergetés mellet míg a vaj el nem olvad kb. 1 percig főzzük . A tojássárgáját egy kis tálkában enyhén felverjük és a forró citromos masszából teszünk bele 2 kanállal és jól összekeverjük , ezt a masszát visszaöntjük a többi citromos masszánkhoz , és folyamatos kevergetés mellet sűrű masszává főzzük . Ha elég sűrű lett akkor leveszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját , lefedve hagyuk kihűlni . Amikor kihűlt , akkor óvatossan összekeverjük a kemény habbá vert tejszínhabbal .
Az elkészűlt és kihűlt pavlova tetejére kenjük a krémet és gyümölccsel és reszelt csokival díszítjük .
Jó étvágyat hozzá .....
Hozzávalók :
5 tojásfehérje , 250g porcukor , 2 evőkanál étkezési keményítő , 1 kávéskanál citromlé , csipet só
Citromkrém :
80g cukor , 1 evőkanál étkezési keményítő , csipet só , 80ml frissen facsart citromlé , 60g vaj , 3 tojássárgája , 1 citrom reszelt héja , 2dl habtejszín , gyümölcs ízlés szerint
A sütőt 180 fokra melegítjük . Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt és legalább 3-4 percig magas fokozaton verjük , amíg kemény szilárd habot nem kapunk . Halmozzuk a masszánkat a sütőpapírral kirakott sütőlemez közepére és kanálal gömbölyűre igazítjuk el . Mehet a sütőbe , a hőfokot vegyük vissza 150 fokra , és 1- 1 1/4 órát süssük . Ha már megsült kapcsoljuk ki a sütőnket nyissuk ki egy kicsit az ajtót és így hűtsük ki . Ha kihűlt akkor vegyük le óvatosan a sütőpapírt .
A cukrot , vajat , citromlevet , keményítőt és a csipet sót egy lábasba teszzük , és folyamatos kevergetés mellet míg a vaj el nem olvad kb. 1 percig főzzük . A tojássárgáját egy kis tálkában enyhén felverjük és a forró citromos masszából teszünk bele 2 kanállal és jól összekeverjük , ezt a masszát visszaöntjük a többi citromos masszánkhoz , és folyamatos kevergetés mellet sűrű masszává főzzük . Ha elég sűrű lett akkor leveszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját , lefedve hagyuk kihűlni . Amikor kihűlt , akkor óvatossan összekeverjük a kemény habbá vert tejszínhabbal .
Az elkészűlt és kihűlt pavlova tetejére kenjük a krémet és gyümölccsel és reszelt csokival díszítjük .
Jó étvágyat hozzá .....
2013. február 23., szombat
Retro Darás és Túrós csuszi....
Nem akartam ma nagy főzésbe kezdeni , mert holnapra cigánypecsenyét hasábburgonyával rendelt a kisfiam . Így maradtunk a csuszánál , a héten vettem túrót , így ez adott volt ,, De miért is könnyítsük meg anya napját --- Én darás csuszát ennék " így szólt a kisfiam , és mit csinál egy jó anyuka ? Na mit???? Hát teljesíti a kérést.... Mivel náluk az üzleti tésztát meg szólják , így csináld magad csusza van :D
Hozzávalók a csuszához :
250g daraliszt , 250 g rétesliszt , 3 egész tojás , mokkáskanál só 2-2,5 dl víz
A liszteket beleöntjük egy tálba , beleteszük a tojásokat , a sót ahogy gyúrjuk adagonként a vízet . Jó rugalmas tésztát kapjunk . Ezt nagyon vékonyra kisodorjuk , akinek van tésztakészítő gépe az azzal sodorja de én kézzel csinálom , és ízlés szerint kb.5 cm hosszú és 0,5cm szélesre metéljük .Figyeljünk arra , hogy metélés közben a tészta nehogy összeragadjon , mindíg jól keverjük átt egy kis lisztel ..... A már lobogó vízbe adagonként főzzük ki a tésztánkat kb.: 2-3 percig . A kifőtt tésztát átmerjük szűrűvel hideg vízbe . Leszűrjük a hideg vízet róla és beleteszük egy edénybe , löttyintünk rá olajat , jól átkeverjük .
Hozzávalók a darához :
300 g babadara , 1 dl olaj , csipet só , 2-3 dl víz
A babadarát olajjal állandó kevergetés mellet megpirítjuk , óvatossan felöntjük a víz felével --- nagyon vigyázzunk mert bugyogni fog , átkeverjük visszaveszük a lángot és letakarva hadjuk puhulni cca 3-5 percig , ekkor jól átkeverjük és megkóstoljuk , ha még ropog , akkor öntünk hozzá vízet és még letakarjuk , hogy a dara megpuhuljon . Ha jó a daránk , akkor összekeverjük adagonként a kifőtt tésztával . Kínálhatjuk a darás csuszánkat édessen lekvárral , porcukorra , fahéjjal vagy akár kakósan is , vagy sóssan savanyúsággal mindenki ízlése szerint fogyasztja .
Hozzávalók a túróscsuszához :
500g túró , 400 ml tejföl , porcukor , 200-300g szalonna ,
A túróscsuszát is ehetjük édessen : túró , tejföl és porcukor . de akár sóssan is : túró , tejföl szalonnapörc só ízlés szerint .
Jó étvágyat hozzá .....
Hozzávalók a csuszához :
250g daraliszt , 250 g rétesliszt , 3 egész tojás , mokkáskanál só 2-2,5 dl víz
A liszteket beleöntjük egy tálba , beleteszük a tojásokat , a sót ahogy gyúrjuk adagonként a vízet . Jó rugalmas tésztát kapjunk . Ezt nagyon vékonyra kisodorjuk , akinek van tésztakészítő gépe az azzal sodorja de én kézzel csinálom , és ízlés szerint kb.5 cm hosszú és 0,5cm szélesre metéljük .Figyeljünk arra , hogy metélés közben a tészta nehogy összeragadjon , mindíg jól keverjük átt egy kis lisztel ..... A már lobogó vízbe adagonként főzzük ki a tésztánkat kb.: 2-3 percig . A kifőtt tésztát átmerjük szűrűvel hideg vízbe . Leszűrjük a hideg vízet róla és beleteszük egy edénybe , löttyintünk rá olajat , jól átkeverjük .
Hozzávalók a darához :
300 g babadara , 1 dl olaj , csipet só , 2-3 dl víz
A babadarát olajjal állandó kevergetés mellet megpirítjuk , óvatossan felöntjük a víz felével --- nagyon vigyázzunk mert bugyogni fog , átkeverjük visszaveszük a lángot és letakarva hadjuk puhulni cca 3-5 percig , ekkor jól átkeverjük és megkóstoljuk , ha még ropog , akkor öntünk hozzá vízet és még letakarjuk , hogy a dara megpuhuljon . Ha jó a daránk , akkor összekeverjük adagonként a kifőtt tésztával . Kínálhatjuk a darás csuszánkat édessen lekvárral , porcukorra , fahéjjal vagy akár kakósan is , vagy sóssan savanyúsággal mindenki ízlése szerint fogyasztja .
Hozzávalók a túróscsuszához :
500g túró , 400 ml tejföl , porcukor , 200-300g szalonna ,
A túróscsuszát is ehetjük édessen : túró , tejföl és porcukor . de akár sóssan is : túró , tejföl szalonnapörc só ízlés szerint .
Jó étvágyat hozzá .....
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)