2013. március 2., szombat

A ,, KENYÉR "

A  ,,KENYÉR " ---- lehet ,, mumus " de lehet ,, barát " is , úgy néz ki nekem barátom lessz . Megmondom az őszintét , már egy ideje szemeztem vele , láttam hogy egypáran milyen kenyereket és zsömléket sütnek de egy kicsit tartotam is mert ha nem sikerül akkor mi van  .... erre a Drága férjem azt mondta ...--- beáztatjuk a tyúkoknak és legalább lessz tojás ... milyen rendes nem????

Hozzávalók :

Fél kg tönköly liszt , 1 teáskanál cukor , 1 teáskanál só , 1 evőkanál oliva olaj , 1 zacskó szárított élesztő  , 20g lenmag , 50g hántolt szotyi  , langyos víz


A sütőnket bemelegítjük 40 fokra . A lisztet , cukrot , sót , olajat , élesztőt , lenmagot és a szotyit  beleőntjük egy dagasztótálba és lassanként adagolva a langyos vízet tésztává dagasztjuk , ha meg van a tészta betesszük a sütőnkbe 50 percre , ha letelt a z idő átgyúrjuk , és megint vissza tesszük 50 percre , mikor ez is letelt akkor kivesszük a melegről és ismét átdolgozzuk , ekkor már a sütőpapírral kibélelt tepsinkre /én ovális jénaiba tettem / tesszük és hagyuk még pihenni 15 percig  , addig bemelegítjük a sütőnket 180 fokra . A kenyerünket lekenjük tejjel vissza tesszük a sütőbe . 50 percig sütjük  , az utolsó 15 perc be kivesszük és átkenjük vízzel  , vissza tesszük a sütőbe és készre sütjük . Rácson hagyuk kihűlni.

Jó sütést és jó étvágyat hozzá.....

2013. március 1., péntek

Cukorborsó főzelék

Olyat mind anyukám tudott , senki nem tud csinálni ... még én sem . De már fejlődöm  . Nem tartozik a  kedvenc ételk közé a  főzelék  , de én már nagyon vágytam rá . Ezért én senkit nem kérdeztem , hogy mit főzzek , mert biztos megint valami húsos kaját rendeltek volna a fiúk..... de azért hogy lássák van szívem sütöttem hozzá kolbászt is :D

Hozzávalók :
Fél kg cukorborsó , fél liter tej , 3dl tejszín , cukor , só ,  2evőkanál simaliszt , 2 evőkanál olaj , 1 evőkanál  pirospaprika


A borsót feltesszük főni  , de csak annyi vízbe hogy épp csak ellepje . Mikor egyy rottyant felöntjük a tejszínnel és 3dl tejjel , ízesítjük , és hagyuk szintén felforrni . Addig megcsináljuk a rántást , az olajat felhevítjük és aranybarnára pirítjuk benne a lisztet , félrehúzzuk és beletesszük a pirospaprikát , jó összekeverjük , és  mindjárt felöntjük kb.  2 dl tejjel és ezzel is jól áttkeverjük  . Mikor forr a borsós alapunk lassan , kevergetés mellet beleöntjük a rántást , és hagyuk lassú lángon főni sűrűsödni ,  kb 2-3 percet . Megkóstoljuk és ha kell akkor még megízesítjük . Ha nem volna sűrű a főzelék akkor még habarással sűríthetjük . Ez az étel kb Fél óra alatt kész van . Kínálhatjuk tükörtojással , sült  kolbásszal .

Jó étvágyat hozzá....

2013. február 28., csütörtök

Nevesincs csirkevacsora

Az alap recept egy újságból való , múltkorjában olvastam , de mivel nálunk a ,, receptes újságokból és könyvekből Dunát lehetne rekeszteni "--- férjem mondása , így nem tudom melyikben olvastam , csak az alapra emlékszem . Mondjuk ritkán tartom magam a receptekben leírtakhoz így valamilyen szinten ez saját recept is :D...

Hozzávalók :
cca 1,20 kg csirke vagy ugyanannyi mennyiségű csirkecombok / nálunk az egész csirke nem nagyon fogy  , mert a melle ,, nagyon száraz ,, az csak gyros-nak jó!!! / , 4 evőkanál majonéz , 4 evőkanál kecsap , 3 közepes vöröshagyma , 6 evőkanál sárgabarack befőtt leve , 1 evőkanál citromlé , Só - vegeta ízlés szerint , olaj

 Sütőnket előmelegítjük 180 fokra .
A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk , kevés olajon üvegesre pirítjuk , Beletesszük a majonézt , a kecsapot , a befőtt levet , a citromlét és jól áttforraljuk  . Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk esetleg vegetázzuk  /// de semmiképp ne kóstolás nélkül fűszerezzünk , mert a majonéz és a kecsap is ízesített /// .  A húst felporciózzuk és beletesszük egy mélyebb tűzálló tálba és ráöntjük a masszánkat és letakarva kb. másfél - két órán átt sütjük az utolsó 15 percbe levesszük a tálunk tetejét , hogy egy kicsit megpirítjuk a husinkat . Én kukoricás rizzsel és répasalátával kínáltam .

Hozzávalók a répasalátához :

fél kg répa/karot-mert édesebb/ , 1 konzerv ananász

 A répát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba , felkockázott ananásszal összekeverjük és annyi ananász levet öntünk rá , hogy  ellepje . Jól összekeverjük és már tálalhatjuk is .
  

Jó étvágyat......

Citromos Pavlova

Múltkor már csináltam Narancsos Pavlovat az isteni volt  , ki akartam próbálni egy másik receptet de ez nekem nem jött be  , nem tudom miért , de a tojáshab valami véget megpuhult . Már töbször megfogadam , hogy ami tuti ott nem újítok be , de megint győzött a kíváncsiság .Azért inkább az én régebbi és bevált Pavlova alapot írom le , nehogy más is úgy járjon mint Én , de a citrom krémet merem ajánlani

Hozzávalók :

5 tojásfehérje , 250g porcukor , 2 evőkanál étkezési keményítő , 1 kávéskanál citromlé , csipet só

Citromkrém :

80g cukor , 1 evőkanál étkezési keményítő , csipet só , 80ml frissen facsart citromlé , 60g vaj , 3 tojássárgája , 1 citrom reszelt héja , 2dl habtejszín , gyümölcs ízlés szerint

A sütőt 180 fokra melegítjük . Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt és legalább 3-4 percig magas fokozaton verjük , amíg kemény szilárd habot nem kapunk . Halmozzuk a masszánkat a sütőpapírral kirakott sütőlemez közepére és kanálal gömbölyűre igazítjuk el . Mehet a sütőbe  , a hőfokot vegyük vissza 150 fokra , és 1- 1 1/4 órát süssük . Ha már megsült kapcsoljuk ki a sütőnket nyissuk ki egy kicsit az ajtót és így hűtsük ki . Ha kihűlt akkor vegyük le óvatosan a sütőpapírt .
A cukrot , vajat , citromlevet , keményítőt és a csipet sót egy lábasba teszzük , és folyamatos kevergetés mellet míg a vaj el nem olvad kb. 1 percig főzzük . A tojássárgáját egy kis tálkában enyhén felverjük és a forró citromos masszából teszünk bele 2 kanállal és jól összekeverjük , ezt a masszát visszaöntjük a többi citromos masszánkhoz ,  és folyamatos kevergetés mellet sűrű masszává főzzük . Ha elég sűrű lett akkor leveszük a tűzről és belereszeljük a citrom héját , lefedve hagyuk kihűlni . Amikor kihűlt , akkor óvatossan összekeverjük a kemény habbá vert tejszínhabbal .
Az elkészűlt és kihűlt pavlova tetejére kenjük a krémet és gyümölccsel és reszelt csokival díszítjük .




Jó étvágyat hozzá .....

2013. február 23., szombat

Retro Darás és Túrós csuszi....

Nem akartam ma nagy főzésbe kezdeni  , mert holnapra cigánypecsenyét hasábburgonyával rendelt a kisfiam . Így maradtunk a csuszánál  , a héten vettem túrót , így ez adott volt ,, De miért is könnyítsük meg anya napját --- Én darás csuszát ennék " így szólt a kisfiam , és mit csinál egy jó anyuka ? Na mit???? Hát teljesíti a kérést.... Mivel náluk az üzleti tésztát meg szólják ,  így csináld magad csusza van :D


Hozzávalók a csuszához :
250g daraliszt , 250 g rétesliszt  , 3 egész tojás  , mokkáskanál só 2-2,5 dl víz

A liszteket beleöntjük egy tálba  , beleteszük a tojásokat , a sót ahogy gyúrjuk  adagonként a vízet . Jó rugalmas tésztát kapjunk . Ezt nagyon vékonyra kisodorjuk , akinek van tésztakészítő  gépe az azzal sodorja de én kézzel csinálom  ,  és ízlés szerint kb.5 cm hosszú és 0,5cm szélesre metéljük .Figyeljünk arra , hogy metélés közben a tészta nehogy összeragadjon , mindíg jól keverjük átt egy kis lisztel ..... A már lobogó vízbe adagonként főzzük ki a tésztánkat kb.: 2-3 percig . A kifőtt tésztát átmerjük szűrűvel hideg vízbe . Leszűrjük a hideg vízet róla és beleteszük egy edénybe , löttyintünk rá olajat , jól átkeverjük .

Hozzávalók a darához :

300 g babadara , 1 dl olaj , csipet só , 2-3 dl víz

A babadarát olajjal állandó kevergetés mellet megpirítjuk , óvatossan felöntjük a víz felével --- nagyon vigyázzunk mert bugyogni fog  , átkeverjük visszaveszük a lángot és letakarva hadjuk puhulni cca 3-5 percig , ekkor jól átkeverjük és megkóstoljuk , ha még ropog , akkor öntünk hozzá vízet és még letakarjuk , hogy a dara megpuhuljon .  Ha jó a daránk , akkor összekeverjük adagonként a kifőtt tésztával . Kínálhatjuk a darás csuszánkat édessen lekvárral , porcukorra , fahéjjal vagy akár kakósan is , vagy sóssan savanyúsággal mindenki ízlése szerint fogyasztja .
 
Hozzávalók a túróscsuszához :
500g túró , 400 ml tejföl , porcukor , 200-300g szalonna , 

 A túróscsuszát is ehetjük  édessen : túró , tejföl és porcukor . de akár sóssan is : túró , tejföl szalonnapörc só ízlés szerint .



Jó étvágyat hozzá .....