2013. augusztus 28., szerda

Mézes-mázas szezámmagos csirkemell

Valami érdekességet akartam csinálni , fiam mindíg azon lovagol , hogy nem igaz , hogy nem tudok csinálni valami kínai ,, kaját " . Ezt a fajta receptet többen megosztották , és nagyon érdekesnek találtam és úgy döntöttem meg is csinálom .

Hozzávalók :

500g csibemell ,

Bundához :

1 db tojás , 3ek étkezési keményítő , 6 ek sima liszt , 1 ek olaj , 1,5 kk sütőpor , csipet só , víz

Mázhoz :

200g kecsap , erős pista vagy chili , 6-7 ek méz , 3-4 ek szezámmag

A csirkemellet felkockázzuk és egy kicsit besózzuk . A bundához valókat egy tálba összekeverjük és annyi vízet öntünk hozzá , hogy jó sűrű masszát kapjunk . Beleforgatjuk a húst , és hagyjuk 1-2 órát benne álni . A mázhoz a szezámmagot lepirítjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót is , ízlés szerint adunk hozzá erős pistát vagy chilit . Jól átt forraljuk . Forró olajba kisütjük a húsokat , szép aranybarnára , majd azonnal a mázba forgatjuk . Én tojásos rizzsel tálaltam . A rizs hagyományos módon megfőzzük , a tojást rántottának megsütjük és összekeverjük a rizzsel .
                                           Jó étvágyat ....

2013. augusztus 27., kedd

Párizsi kifli

Bucsu volt nálunk a faluban , hát csak sütök valami ,, komolyabb " sütit . Már töbször nézegettem a párizsi kifli receptjét . Év elején  kaptam egy nagyon kedves ismerősömtől Benes Ildikó - tól  Vasárnapi sütemények  Héger Rudolftól falinaptárt és milyen recept van augusztusi hónapnál ???? Hát persze hogy a párizsi kifli , ezt jelnek tekintette és összekaptam magam és íme a végeredmény ....

Hozzávalók :

5 tojásfehérje , csipetnyi só , 400g porcukor , 250g darált dió , 3 ek. zsemlemorzsa , 2 ek sima liszt

A krémhez :

3 tojás + 2 tojássárgája , 10 ek kristálycukor , 3 ek kakaó , 375 g vaj

Csoki máz :

200g főzőcsoki , 1dl tejszín , 100g vaj


Gőz felett a tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipetnyi sóval és kanalankánt hozzáadjuk a porcukrot . Akkor jó a habunk ha csillogós és  kemény . Ekkor levesszük a gőzről és óvatossan belekeverjük a diót , a zsemlemorzsát és a sima lisztet . Csillagvégű habzsákba töltjük és kifliket nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsire . 150 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig sütjük . Majd hagyjuk kihűlni .

Vízgőz felett  a tojást és a tojássárgáját a 10 ek  cukorral és a kakaóval kikeverjük , hogy jó sűrű legyen  . Hagyjuk teljessen kihülni . Ekkor apránként hozzákeverjük a vajat  . Nyomózsákba tesszük a krémet és a diós kiflik tetejére nyomjuk . Én ekkor betettem a hűtőbe 1 órára .

A csokimázhoz a hozzávalókat gőz felett felolvasztjuk és ebbe mártogatjuk a kihűlt krémes kifliket . Visszateszük a hűtőbe .
                                   Jó sütögetést

2013. augusztus 25., vasárnap

Pizza tallérok

Egy kis vendégváró falatok , vagy gyermek zsúrra tökéletes ...

Hozzávalók :


Paradicsomos alap
Hozzávalók :

1 közepes fej hagyma , 2 gerezd fokhagyma , 1 evőkanál oliva olaj , 1doboz /425ml/ szeletelt vagy egész paradicsom , 1 evőkanál oregáno , só , bors , cukor ízlés szerint
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk . Üvegesre pirítjuk az oliva olajon , hozzáöntjük a a előtte kezünkkel óvatossan szétnyomkált paradicsomot . Hozzáadjuk a fűszereket , a sót , és a cukrot . 20 percig főzzük nem letakart edénybe , hogy a felesleges víz elpárologjon , és elég sűrű masszát kapjunk . Ha kihűlt akkor rákenhetjük a tésztára .

Pizza alap tészta :
Hozzávalók :

300g sima liszt + a sodródeszkára , 21 g élesztő , 1 csapott evőkanál cukor , 180 ml langyos víz , 1 csapott teáskanál só ,oregánó ,  1 evőkanál oliva olaj , + olaj a tepsi kikenéséhez

A lisztet beleszitáljuk egy tálba . A közepébe lyukat csinálunk beletesszük az élesztőt , a cukrot , a sót és 5 evőkanál langyos vizet . Villával egy kicsit összkeverjük és letakarva addig hadjuk , amíg az élesztőnk fel nem fut . Ha az élesztőnk felfutott , akkor hozzáöntjük az olajat az oregánót és a maradék vízzel rugalmas tésztát gyúrunk .  Lisztezet sodródeszkán kinyújtjuk a tésztát és egy pohár segítségével kiszagatjuk a tallérokat és a kiolajozott tepsire rakjuk .
 Megkenjük a paradicsomos alappal a tallérokat  erre rakjuk a feltétet , ami lehet : pizza sonka , kolbász szalonna , gomba , kukorica , ananász , sajt..... és még sorolhatnám  , mindenki azt tegyen rá amit otthon szeretnek , csak a sajtot a tetejéről ne felejtsétek el . 230 fokra előmelegített sütőbe  10 percig sütjük , mivel a tészta elég vékony , azért figyeljünk oda nehogy túlsüljön ...
                                    Jó étvágyat ........




2013. augusztus 21., szerda

,, Dizájnos " piskótatekercs

Már régebb óta ,, szemezgettem  " ezzel a fajta sütivel , többször ki is akartam próbálni .. de eddig még valahogy nem szántam rá magam . Ebédre rizotto volt , így gondoltam , hogy lecsúszna a fiúknak valami édesség . Valami egyszerű piskótatekercsre gondoltam , s ekkor villant be , hogy ezt süssem meg , nem sokkal van vele több munka ...


Piskótatakercshez :

6 tojás , 6 ek. porcukor , 6 ek sima liszt , 0,5 dl olaj , 0,5 dl víz , fél csomag sütőpor , 4-5 csep piros festék

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük , ezután hozzáöntjük a vízet és az olajat ezzel is jól összekeverjük . Kanalanként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet . Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan a tojássárgájához keverjük . Kiveszünk  4evőkanálnyit a masszából és beszínezzük , jól elkeverjük . A színezett piskótamasszát  tortadíszítőbe töltjük a sütőpapíra mintát rajzolunk legalább 5-10 percre fagyasztóba tesszük , hogyha  ráöntjük a sárga piskóta masszánkat ne keveredjen össze a két szín ,  200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük . Kivesszük a sütőből , levesszük a sütőpapírt és feltekerjük , úgy , hogy a minta kívülről legyen . Hagyjuk teljesen kihűlni .

A fantáziánkra van bízva a minta  , mivel ez az első próbálkozásom ilyen fajta sütivel , ezért nem csináltam semmi extra mintát , de legközelebb merészebb leszek .

Krémhez :

250g mascarpone , 2 dl tejszín , 100g meggylekvár , porcukor ízlés szerint

A tejszínt kemény habbá verjük , a mascarponet a megylekvárral jól kikeverjük  , óvatossan hozzákeverjük a tejszínhabot és ha kell cukorral ízesítjük . Ezt a masszát töltjük a piskótatekercsünkbe .

                                                       ez volt a minta ....   
                                              Jó étvágyat .....

2013. augusztus 19., hétfő

Zürichi kenyér

 Tudom megint kenyér  , de ki kellet kísérleteznem azt amelyik mind a két ,, pasinak" bejön , Sokan dícsérték ezt a fajta kenyeret , így ismét Limara receptjét próbáltam ki . http://www.limarapeksege.hu/2009/01/zrichi-kenyr.html . Sajnos burgonyapehely nem volt itthon , így az nem került bele , de így is finom lett . A kenyér készítése már előző nap elkezdődik , mivel el kell készíteni  kovászt . A kenyér formályát pedig az ovális jénai adta meg .


Kovász:

200g sima liszt , 5g élesztő , 130g víz

A kovásznak valók előző este jól bekeverjük , keményebb tészta lessz belőle . 20 fokon , legalább 1 éjszakán átt / 10-12 óra / konyharuhával  letakarva hagyjuk pihenni .

A tésztához :

kovász , 300g sima liszt , 20g vaj , 8g élesztő , 10g só , 170g víz / én többet tettem , hogy a tésztát jól kitudjam dolgozni /

Egy tálba mindent kimérünk és jól kidolgozzuk a tésztát , könnyű kissé tapadós tészta lessz belőle . Hagyom duplájára kelni /kb. 1 óra / , fél időben egyszer óvatossan áthajtogatom . Enyhén lisztezett felületre borítom , kezemmel óvatossan ellapogatom . Mindkét oldalról behajtom a közepére ,majd óvatossan feltekerem , és minden tekerésnél egy kicsit lenyomkodom . Sütőpapírral kibélelt ovális jénaiba teszem és hagyom a duplájára megkelni . Ha megkelt 3x haránt bevágom , a jénai tetejét befújom vízzel és 230 fokra előmelegített sütőbe kb . 30 percig sütjük . Ezután visszavesszük a sütő hőmérsékletét 200 fokra levettem a jénai tetejét és még 30 - 40 percig sütöttem , amíg aranybarna nem lessz . Rácson hagytam kihűlni , szépen kicserepesedik .
                                               Jó munkát....