2014. április 21., hétfő

Húsvéti aszpikos tojás

Minden évben kipróbálok valami újdonságot , idén erre az aszpikos tojásra esett a választás . Az a jó ebben a receptben , hogy a fantáziánkra van bízva , hogy mit teszünk bele vagy épp mi van a hűtőben .

Hozzávalók :

10 kimosott - kiszárított tojáshéj ,1cs zselatín / fél liter vízhez / 2 főtt tojás , retek , újhagyma , paprika , snidling , sonka - szalámi ........

A tojás már régebb óta gyűjtöttem , mikor rántottát csináltam , akkor nem ketté törtem a tojás , hanem a tetejére csináltam egy nagyobb lyukat jól kimostam vízzel , és lyukkal lefelé tettem , hogy a víz kifolyon és jól kiszáradjanak .
A hozzávalókat apróra vágjuk és beletesszük a tojáshéjba , a zselatínt a csomagon leírtak szerint elkészítjük és belekanalazzuk az előkészített tojáshéjba . Nekem pont elég volt a fél liter zselatín . Legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük . Másnap óvatossan leszedjük a tojáshéjat , és tálaljuk .


                                                   Jó étvágyat !

2014. április 9., szerda

Rántott hal burgonya salátával

Ez a burgonyasáláta egyszerűbb változata .


Hozzávalók a salátához :

1kg burgonya , 3 közepes fej vöröshagyma , 100g savanyú uborka , ecet , só , cukor

Hozzávalók a rántott halhoz :

Hal / én pangasius-t használtam / , liszt , tojás , prézli , só

A burgonyát héjastól sós vízben megfőzzük , majd hagyjuk kihűlni . Megpucoljuk a megfőtt burgonyát és apróra vágjuk . Megpuculjuk a vörös hagymát és ezt is összevágjuk . A savanyú uborkát is apróra vágjuk , mindent jól összekeverünk . Én a saját kezűleg eltett uborkát használom , és ennek a levével ízesítettem meg . Ha kevés akkor csinálhatunk még rá ecetből cukorból és vízből egy kis levet , de csak annyit , hogy belepje a lé a krumplis-hagymás-uborka salátánkat . Legalább 3 órára vagy akár egy éjszakára tegyük hűtőbe , hogy az ízek összeérjenek .

A halat kiolvasztjuk és megsózzuk , hagyományos módon bepanírozzuk és bő olajba kisütjük .

                                               Jó étvágyat

2014. április 2., szerda

Hajdinapehely kása --- GM

Néha elég nagy gondot okoz , hogy mi legyen a vacsorám . Az egyik bioboltba , ahol vásárolni szokok , ott ajánloták , hogy próbáljam ki . Őszintén az egyik kedvencemmé vált , tejjel , vagy akár joghurtba is nagyon finom .

Hozzávalók :

Hajdinapehely , tej , édesítő , fahéj , vaj , kakaó

Egy tálkába öntsünk a hajdinapelyhet . A tejet forraljuk fel ,ízlés szerint édesítjük meg és tegyük bele a fahéjat . A tálkába lévő hajdinapehelyre öntjük a forró tejet úgy , hogy 1 cm - re lepje el . Kb. 10 perc múlva felszívja a tejet , ekkor tegyünk rá olvasztot vajat és szórjuk meg kakaóval de tehetünk rá befőtet vagy lekvárt is .

                                             Jó étvágyat

2014. március 27., csütörtök

Rántott sajtgolyók ripsz-ropsz

Fiam nagy kedvence a rántott sajt , de 10 -ből 9x tuti kifolyik . Ezt a receptet Böbsi konyhája blogon találtam   http://bobsii.gportal.hu/gindex.php?pg=29628674&nid=6488406 .Maximum 15 perc alatt kész van és finom .

Hozzávalók cca18darabhoz :

300g reszelni való sajt / trapista, eidami/ 1 db tojás , 1 ek sima liszt

A sajtot lereszeljük és a többi hozzávalóval összekeverjük . Diónyi nagyságú golyókat formálunk belőle . Bő forró olajba kisütjük .
                           !!!!!! Nem kell panírozni és ízesíteni sem !!!! 
                                            Jó étvágyat


2014. március 8., szombat

Túró rudi torta

Vendégség vittem :D ......   Igaz egy kicsit felturbóztam




Hozzávalók:

A tésztához:

8 dkg liszt ,  8 dkg cukor , 1/2 csomag sütőpor , 1 dkg kakaó , 2 db tojás , 

 A krémhez:

20 dkg porcukor , 2 csomag vaníliás cukor , 1/2 citrom leve , 2 dl tejszín , 50 dkg túró , 1,5 dl tejföl , 10 g zselatin , 1 dl víz , reszelt citromhéj

A tetejére:

olvasztott csokoládé

Elkészítés:
Az egész tojásokat keverjük jó habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a kakaót is. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához. Ezután óvatosan keverjük össze, majd öntsük bele egy 26 cm-es kikent, kilisztezett tortaformába (a tortaformát sütőpapírral is kibélelhetjük).
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig (én légkeverésnél 150 fokon 15 percig sütöttem). A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.

A krémhez egy keverőtálba tegyük bele a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd alaposan keverjük ki.
A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és öntsük hozzá a zselatint. Ezután keverjük teljesen simára, majd hűtsük ki egészen. A kihűlt zselatint ezután öntsük hozzá a túrós masszához, majd keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós-zselatinos krémhez.
A teljesen kihűlt tésztát tegyük vissza a tortaformába, majd öntsük rá a túrós-habos krémet. Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd vonjuk be a tetejét olvasztott csokoládéval .
A tetejét K2 tortadíszítő masszával díszítettem .


                                                Jó étvágyat