2013. november 11., hétfő

Lúdláb torta

Ma van Márton - Martin napja ilyenkor libát kéne enni a néphagyomány szerint és akkor nem leszünk éhesek egész évben . Ma sajnos libát nem tudok sütni , így megoldom édességgel...Receptett egy kedves barátnőm Anna blogján találtam http://bakeann.blogspot.sk/2011/11/ludlab-torta.html
Én 22cm tortaformában sütöttem . 


Hozzávalók a tésztához :

3 ek kakaópor , 5 ek liszt , 5 tojás , 5 ek cukor , 1/2 cs sütőpor , Amaretto vagy mandula aroma

Hozzávalók a krémhez :

300g vaj , 200g  étcsoki , 6ek porcukor , 1cs csokis puding , 3dl tej , 300g magozott meggy-1dl Amaretto

Díszítéshez :

tortabevonó , meggy

A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük , beletesszük a lisztett a kakóport és az Amarettot , a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes masszánkhoz . Beleöntjük a masszánkat a sütőpapírral kibélelt tortaformánkba , 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük .

A pudigot hagyományos módon , megcsináljuk , és hagyjuk kihűlni . A szobahőmérsékletű pudinghoz keverjük a szintén szobahőmérsékletű vajat és a vízgőz felett felolvasztott csokit , és sima masszává keverjük.
Egy másik edénybe a kimagozott megyet egy kicsit felfőzzük  az Amarettoval és hagyjuk kihűlni .

A tortalapot kettévágjuk és megtöltjük a krém felével , rárakjuk  a leszűrt meggyet és és erre is kenünk krémet  . !!! De maradjon egy kis krém a torta díszítéséhez is . !!! Egyenletessen rákenjük a torta tetejére a felolvasztott tortabevonót és hagyjuk megdermedni . A torta tetejét díszítjük a krémmel és a meggyszemekkel .
Hagyjuk a hűtőbe egy éjszakán átt pihenni ...

                                         Jó étvágyat .....






2013. november 9., szombat

Margot szelet

Szeretem a gyors egyszerű sütiket , ez is az a fajta . Nagyon egyszerű elkészíteni .

Hozzávalók :

3 Margot csoki , 2 egész tojás , 1 dl olaj , 250 ml tejszín , 3 dl cukor , 3 dl tej , 1 sütőpor , 1 cs. vaníliás cukor , 6dl sima liszt

200g étcsoki

A csokit nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba , az összes többi hozzávalót is beletesszük és mixerrel sima masszává dolgozzuk . Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük . 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük . Amíg sül a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a készre sűlt , forró sütire öntjük .
                                               Jó étvágyat

2013. november 7., csütörtök

Sport szelet

Azért szeretem ezt a sütit mert nem kell vele sokat dolgozni és nem kell utána sokat mosogatni sem :D
Én mindjárt dupla adagot csinálok tuti elfogy .

Hozzávalók egy adaghoz :

200g cukor , 2 dl tej , 250g vaj , 1/2 kg darált háztartási keksz , 3ek kakaó , rum ízlés szerint

300 g főzőcsoki

A cukrot a tejet és a vajat összemelegítjük . A felmelegített masszát ráöntjük a darált kekszre és a kakaóra , hozzáöntsük a rumot és jól összekeverjük . Fóliával kibélelt tepszibe símitjuk  . A főzőcsokit felolvasztjuk és a masszánkra öntjük és ezt is elsímitjuk . Legalább 2 órára hűtőbe tesszük .

                                                      Jó étvágyat






2013. október 30., szerda

A MACARON

Már volt egy neki futásom macaron ügybe  , de akkor almás pite lett belőle ... Második nekifutásra SIKER !!!!!

Hozzávalók :

125g darált mandula , 250g porcukor , 125g / 4 db / tojásfehérje , 75g kristály cukor
ha színezni szeretnénk akkor használjunk ételfesték ízlés és igény szerint :D

Csoki krémhez /ganache/ :

150g étcsoki , 1dl tejszín , 35g vaj

A darált mandulához szitáljuk a porcukrot és jól forgassuk össze . Tojásfehérjéket verjük kemény habbá majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot  , és addig verjük amíg fényes nem lessz . Óvatossan hozzákeverjük a porcukros mandulánkat . Töltsük nyomózsákba a massánkat  , sütőpapírral kibélelet tepsire 50 forintos nagyságú halmokat nyomunk belőle .
Hagyjuk 30 prig pihenni , majd 160 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt megsütjük . Hagyjuk kihűlni .

A krémhez a tejszínt felforraljuk majd az összetört csokira öntjük , várunk vele 4-5 percet majd hozzáadjuk a vajat és az egészet összekeverjük . Hagyjuk legalább az egészet egy éjszakát a hűtőbe majd az egészet mixxerrel jól átkeverjük , majd ezzel töltjük meg a macaronokat .



Receptért köszönet a http://bakeann.blogspot.sk/2013/01/macaron-avagy-legegyszerubb-sutemeny.html blog szerzőjének.

2013. október 26., szombat

Kávés indiáner

Imádom a kávé ízét , de megmondom az öszintét ezt a sütit meg sem kóstoltam olyan hamar elfogyott .

Hozzávalók  12-16 darabhoz :

A tésztához :
4 tojás , 100g cukor , 4 ek víz , 5g instant kávé , 100g liszt

A krémhez :
4dl habtejszín , 1cs. vaníliás cukor , 2ek porcukor , 1 cs habfixáló

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk , a fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük . A vízet felforraljuk , feloldjuk benne a kávét  , majd langyosra hűtjük . A tojássárgáját a liszt felével a kávéval és a cukor másik felével simára keverjük majd a habba forgatjuk . Végül a többi lisztet is beleforgatjuk . A tésztát sima csöves nyomózsákba töltjük , és sütőpapírral kibélelt lemezre 5cm átmérőjű halmokat nyomunk belőle  . 180 fokra előmelegített sütőbe sütjük . Sütés előtt a tetjét megszórtam egy kis csokival . A hideg tejszínt a cukrokkal és a habfixálóval verjük kemény habbá  , két sütit ragasztjunk vele össze .
                                          Jó étvágyat