2013. szeptember 13., péntek

Szilvásgombóc

Náluk is teríttékre került a szilvásgombóc .

Hozzávalók :

1 kg burgonya , 360g rétes liszt , diónyi vaj

20 szem szilva , kristálycukor , fahéj

300g zsemlemorzsa , 4 ek olaj , fahéj , cukor

A burgonyát héjával eggyüt sós vízben előzőnap megfőzzük .

Megpucoljuk a kihűlt burgonyát és krumplinyomón áttöjük . Egy edényben a krumplit a lisztet és a vajat jól összedolgozzuk . Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 20 egyforma kockára vágjuk . A szilvát kimagozzuk és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal . Mindeggyik tésztakockára teszünk 1 szilva szemet és gombócot formálunk belőle . Forrásban lévő vízbe rakjuk , és ha feljöttek a víz felszínére még 3 percig főzzük . Addig olajon lepirítjuk a zsemlemorzsát ízesítjük a cukorral és a fahéjjal . A megfőt gombócokat mindjár beleforgatjuk a zsemlemorzsába és tálalhatjuk is .
                                            Jó étvágyat

2013. szeptember 11., szerda

Puncsos rolád

Nagyon gusztusos kis finomság ... a fiúk imádták  :D

Hozzávalók :

150g marcipán , 50 porcukor a nyújtáshoz , zöld ételfesték , 100 g főző csoki

Hozzávalók a puncsos részhez :

2 tojásos piskóta / 2 tojás , 2 ek cukor , 2 ek liszt , 1 kk sütőpor / , 2 ek kakaópor , 2 tk vaníliás cukor , 2 ek cukor , 50g vaj , 3-4 ek rum ,

A piskótát hagyományos módon elkészítjük , megsütjük és ha kihűlt összemorzsoljuk egy tálba . A vajat a cukrokkal , a kakaóval és a rummal jól kikeverjük és  hozzáadjuk a piskótamorzsát is , jól kidolgozzuk . Formálható masszát kapjuk belőle . A marcipán masszát beszínezzük és kinyújtjuk . A rumos masszánkból 1-2 cm vastag rudakat formálunk , ráhelyezük a marcipánra és befedjük vele . 5 cs hosszú rudakat vágunk belőle és legalább 1 órára hűtőbe tesszük . Mikor jól kihűlt akkor a felolvasztott csokiba mártogatjuk a végeit és sütőpapírral kibélelt tálcára rakjuk , és visszatesszük a hűtőbe .
                                           Jó étvágyat

Receptet http://ildikokki.blogspot.hu/2013/07/puncsrolad-eredeti-sved-recept.html blogon találtam , köszönet érte .




2013. szeptember 10., kedd

Rögös út

Ha van időm akkor délutánonkén leülök a tévé elé nézni Stahl Judit milyen főzőműsorokat választ ki aznapra a FEM 3 csatornán . Imádom a Srác fakanálal című műsort , ahol egy volt tini sztár Donal Skehan főz , alig múlt 20 éves de nagyon ügyes . Ezt a csokiszeletet is Ő készítette el .

Hozzávalók :

200 g tejcsoki , 100 g marshmallov  /mályva - vagy pille cukor ki hogy ismeri /, 100g  háztarsási keksz  , 2 csomag 2 darabos twix , 100g vaj

De bármit tehetünk bele az aszalt gyümölcsöktől kezdve mogyorót vagy akár sós perecet is, fantáziánkra van bízva .

A tejcsokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk . Addig a többi hozzávalókat apróra összevágjuk  és beletesszük egy tálba , erre öntjük a felolvasztott csokit és összekeverjük . Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és elsímítjuk .
És betesszük a hűtőbe legalább egy órára .Feldaraboljuk és muffinpapírba tálaljuk .
                                      Jó étvágyat

2013. szeptember 8., vasárnap

Pita

Gyros volt a mai menü , és a fiam azt mondta , hogy most nem hasábburgonyával enné hanem , pitában ... én azért megkérdeztem tőle , hogy jól e van .... De Ő csak ragaszkodott a pitához . Hát leültem a gép elé , beírtam a keresőbe és rengeteg találat jött elő , átnéztem többet is de ez nyerte el a tetszésemet ....

Hozzávalók 10 darab pitához :

400s sima liszt , 20 g élesztő , 240 ml víz , 1tk cukor , 1 tk só

Az élesztőt egy kis langyos vízben felfuttatjuk , és az átszitált liszthez öntjük , hozzáadjuk a többi hozzávalót és , sima tésztává dolgozzuk . Jól kiolajozott tálba tesszük és  meleg helyen hadjuk a duplájára kelni . Ha megkelt kinyomjuk belőle a levegőt és lisztezett felületre tesszük 10 részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle . 10 percig pihentetjük addig a sütőnket bekapcsoljuk a legnagyobb hőmérsékletlre .

Én egy tepsit tettem  rács nélkül a sütőbe , így az is átforrósodott és erre raktam a vékonyra kisodrott tésztát . Így sütöttem  4 percig az eggyik oldalról 2 percig a másik oldalát is . Csipesszel fordítottam át , az a lényeg hogy mikor nyújtsuk jól lisztezett legyen a felület ezét nem ragad le a tepsinkre . Egy a abroszba tettem a megsűlt pitákat , állítolag akkor puhábbal maradnak . 
                   Receptet http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/pita blogon találtam , köszönet érte .

                                                  Jó étvágyat

2013. szeptember 7., szombat

,, Reggeli harmat "

A Facebook- on keringett ez a recept , nagyon gusztusos volt . Gondoltam kipróbálom . Neki is áltam , hát a krémje édekes lett és megmondom az őszintét én nem tettem rá azt a krémet . Inkább mással helyettesítettem  ...

Hozzávalók a tésztához :

200g vaj , 150g cukor , 300 g sima liszt , 1 cs sütőpor , 3 tojás , 150g tejföl , 3ek tej  , 2 ek kakaó

Hozzávalók a túró golyókhoz :

200g túró , 3 ek cukor , 1 tojássárgája , 6 ek kókuszreszelék

Hozzávalók a krémhez :

400g tejföl 3 tasak vaníliás cukor

Elősször a túró golyókat csináljuk meg  .
A hozzávalókat : a túrót , a tojássárgáját , a cukrot , és a kókuszreszeléket jól dolgozzuk össze , formáljunk belőle diónyi nagyságú  golyóka  , és tegyük fél órára a fagyasztóba . Addig készítjük el a tésztát .
Keverjük habosra a cukort a vajjal majd adjuk hozzá a tojásokat és a tejet  , ezzel is keverjük  ki , majd keverjük bele a sütőporos lisztet és sima masszává dolgozzuk . A tészta felét öntjük sütőpapírral kibélelt tepsibe . A maradékoz pedig keverjük a kakaóport . A kakaós tésztát ráöntjük a sárga tésztára , majd óvatossan belerakjuk a túró golyókat .
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük vagy tűpróbáig . Teljessen kihűltjük  . Majd a tetejére kenjük a tejfölös krémet és betesszük a hűtőbe . A tetejére reszelhetünk csokit .

                                                  Jó étvágyat