2013. július 3., szerda

Orosházi banán

Limara  http://www.limarapeksege.hu/2013/07/oroshazi-banan.html    megint jó ötlettel rukkolt elő . Mikor megláttam ezt a ,,banánt" nem is gondolkodtam és meg is csináltam . Hát a végeredményt két szóval tudnám kifejezni : BRUTÁL FINOM , azért nem lettek olyan tökéletesek , de szerintem nem az a lényeg .

Hozzávalók 12 db :

500g sima liszt , 1 tk só , 3 ek cukor , 1 tojássárgája , 2dl tej, 2 dl tejszín , 25g friss élesztő

Töltelék :

50g puha vaj , 2-3 ek porcukor , 1 tk fahéj vagy 2ek kakaó

A lisztett egy tálba szitáljuk belekeverjük a sót meg a cukrot . Egy kis mélyedést csinálunk a lisztbe és ebbe morzsoljuk bele az élesztőt ráöntjük a meleg tejet , és letakarva hadjuk egy kicsit az élesztőt felfutni . Ezután beletesszük a tojássárgáját és a tejszínt és a tésztát alapossan kidolgozzuk , és a duplájára hadjuk kelni . A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 12 egyforma gombócot gömbölyítünk , amit letakarva 10 percig kelesztünk . Addig elkészítjük a tölteléket a vajat a cukorral a fahéjjal vagy a kakaóval jól kikeverjük . Eggyesével a gombócokat kinyújtjuk 1-2mm vastagságú körre . Vékonyan megkenjük a töltelékkel majd feltekerjük mint egy szivart kb. 25 cm hosszú legyen . Éles késsel az alsó felét végig hasítjuk , majd a maradék felső felét is félig bemetszük . A felső kisseb részt kifordítjuk , majd az alsó részt emellé felhajtjuk .Sütőpapíros tepsire fektettjük őket , lekenjük 1 felvert tojással , és még 20 percig pihentetjük . 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük .
                                                 Jó étvágyat

2013. június 30., vasárnap

Baba torta keresztelőre

Ez a 100. bejegyzésem így is úgy is ünnepi . Szeretném megköszönni elősször is legjobb barátnőmnek , hogy támogatott és segített beindítani ezt a blogot KÖSZÖNÖM BOROS ANNA -- http://bakeann.blogspot.sk/ blog írója , szeretném megköszönni követőimnek és mindazoknak a személyeknek akik néha ránéznek a blogomra.
 A tortát Keresztlányom Csenge keresztelőjére készítettem . Elősször ezt a tortát valaki megosztotta egy csoportba , már akkor belészerettem , és tudtam , hogy lessz rá alkalom hogy elkészítsem .

A receptek már előre kipróbáltak , így csak a linkeket teszem ide .

A gömbölyű alap torta az ,, RED VELVET"--- Vörös bársony- mascrpone krémmel és K2 masszával bevonva , ezt a tortát apák napjára készítettem el próba ként , de most 21cm gömbölyű formában  sütöttem ki http://ajakonyhaja.blogspot.sk/2013/06/voros-barsony-torta-apak-napjara.html . A ,, baba popsija" baracklekvárral megkent piskota tekercs , ebbe is úgyanazt a krémet /mascarpone tejszínhabbal/ tettem . Ezt is K2 masszával vontam be .

Hozzávalók a piskótatekercshez :

6 tojás , 6ek. liszt , 6 ek. porcukor , 1 cs. sütőpor , 6-6 ek olaj és víz , barack lekvár

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük , hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport , és jól összekeverjük . A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatossan összekeverjük a másik masszánkal , sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük , tűpróbáig . Ha kisűlt egy benedvesített törülgetőruhára tesszük  , lehúzzuk róla a sütőpapírt és  feltekerjük , így hadjuk kihűlni . Ha kihűlt akkor megkenjük a baracklekvárral és felszeljük . Egy kisseb tálat kibélelük fóliával ebbe helyezzük a pikóta tekercseket és megtöltjük a krémmel . legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük lekenjük  250g vaj és 250g porcukor keverékével és csak ezután vonjuk be a masszánkkal .
Ezután bevonjuk a gömbölyű vörös bársony tortánkat is , de előtte lekenjük a maradék vajas masszánkkal .
Ezután csak a tortá szépítgetése marad hátra


                                                      ÉS A VÉGEREDEMÉNY .....

Jó munkát ..... ja és még készítettem egy kis CUP CAKES- okat is , recept majd lessz , mert levandulás a muffin alap...

2013. június 25., kedd

,, VILLÁS REGGELI"

Mindíg nagy fejtörést okoz , hogy mi legyen a reggeli . Ez egy kicsit macerás de megéri vele dolgozni , mert már korán reggel dícséretekkel halmoznak el a fiúk . Így jól indul a napom ... :D

Hozzávalók :
 
4 egész szelet kenyér félbe vágva így 8 db- lessz belőle , kenhető sajt / medve , karička/ , 200g száraz szalámi / túrista , inovecká / , fokhagyma , 8 db tojás , olaj

A félbe vágott kenyereket kenyérpirítóba megpirítjuk . Megkenjük a fokhagymával és a sajttal , rárakjuk a szalámit . Felforrósítjuk az olajat , beleütjük a tojást , óvatossan ráhelyezzük a szalámis kenyerünket kb. 3 percig sütjük , úgy hogy a tojássárgája ,, folyós" maradjon . Óvatossan , két fakanál segítségével kivesszük a serpenyőnkből és tányérra helyezzük . Zöldségekkel de akár kecsappal vagy majonézzel is kínálhatjuk .
                                                                  Jó étvágyat

2013. június 23., vasárnap

Két emelet boldogság

Ez egy nagyon finom süti , egy kicsit több a munka vele , de megéri vele dolgozni .

Hozzávalók a tésztához :

500g sima liszt , 150g margarin , 150g porcukor , 2 tojás , 4 ek. méz , 1/2cs. sütőpor , kevés tej

Hozzávalók a krémhez :

7dl tej , 2 cs vaníliás puding , 2 ek. sima liszt , 250 g vaj , 200g porcukor ,

2dl rum , 2dl tej , 2 cs.gyümölcsös  zselés cukorka / ami kristálycukorral van bevonva - OVO..../ , 2 ek. kakaó , fél csomag babapiskóta  , 1 tábla főzőcsoki

A tészta hozzávalóit jól  összedolgozzuk 3 részre osztjuk , kinyújtjuk és külön-külön a tepsi hátulján aranybarnára sütjük .  200 fokon ez kb 10-12 perc ...
Elkészítjük a krémet . 2 dl tejet külön veszünk a többit felforraljuk , a különvett tejben elkverjük a puding porokat és a lisztett majd a már  forró tejben sűrűre főzzük . Hagyjuk kihűlni . Addig a vajat a cukkorral jól kikverjük , ha teljessen kihűlt a pudingos masszánk akkor jól összekeverjük . A krémet 2 részre osztjuk . Az egyikbe belekeverjük az apróra vágott zseléscukorkát és 1/2 dl rumot . A másik felébe belekeverjük a 2 ek kakaót .
Az alsó lapot megkenjük a kakaós krém felével erre kerül a rumos tejben áztatott piskóta réteg - összekeverjük a 2dl tejet a maradék rummal ebben mártogasuk a piskótát - majd a piskóta rétegre rákenjük a maradék kakós krémet . Ezt követi a másik lap óvatossan megnyomjuk hogy a krém egyenletesen elosztódjon . Erre kenjük a zselés cukorkás krémet végül rátesszük a 3 lapot is . A tetejére kerül az olvasztott főzőcsoki , így mehet a hűtőbe legalább 1 éjszakára , hogy a mézes lapok megpuhuljanak . Ezután vághatjuk .

                                                                    jó étvágyat .....

2013. június 20., csütörtök

Csibemell tartár mártás pácban

NAGYON_NAGYON_NAGYON MELEG VAN ---- de ez kell hisz nyár van . Az ember ilyenkor legszívessebben egész nap a hűs szobában vagy a vízparton volna . És még egy gond a KAJA , ne legyen : meleg , nehéz , zsíros..... de mind ez mellett laktató is legyen . Szeretem ezt a receptet , mert bármilyen körettel vagy csak salátával is kínálhatjuk . A recept Hellmann´s tatármártásos üvegről van, a recept 4 személyre szól de nyugodtan készíthetünk dupla adagot , mert a hütőbe a pácban eláll akár 3-4 napot is , és akár ha vendégeket várunk akár egy gyors vacsira vágyunk 5 perc alatt kész  :D

Hozzávalók 4 személyre : 
500g csibemell , só , bors , 4 ek. tartármártás/de lehet majonéz is/ , 3 gerezd fokhagyma ,
sima liszt , olaj

A csibemelleket szeletejük ízlés szerint kisseb vagy nagyobb szeletekre vágjuk  . Sózzuk , borsozzuk , beletesszük a fokhagymanyomón áttört fokhagymát  a tartármártást és jól összekeverjük . Legalább 30 percre de akár 1 éjszakára is betehetjük a hűtőbe . Egy serpenyőben melegítjük 4-5 evőkanál olajat , a csibemellet eggyenként megforgatjuk a lisztbe és óvatossan a forró olajban mindkét oldalán aranybarnára sütjük / cca. 3-3 percig mindkét oldalról / . Én egy kis vegyessalátával tálaltam : kínai kelt felszeljük , paradicsomot paprikát ás uborkát is apróra vágjuk egy kis sóval , cukorral és ecettel ízesítjük

.                                             Jó étvágyat hozzá