2013. április 24., szerda

Meggyes ,,BUBLANINA"

Nem tudom a pontos magyar nevét ennek a sütinek , de annál jobban szeretem sütni . Most kakaót is tettem a tésztájába , de lehet csak simán ,,sárga" tésztát sütni , és ugyanúgy a gyümölcsök is variálhatók ízlés szerint . Én elkezdtem kiüríteni a kamrát , mert nemsoká érnek a friss gyümölcsök , és legyen hely a polcon a friss befőtteknek is .....

Hozzávalók  nagyobb tepsihez :

250g porcukor ,  250g simaliszt , 5 tojás , 1dl olaj , 1dl víz , 1 cs. sütőpor , 3ek. kakaó , 2 üveg meggy befőtt , 2ek. liszt

A cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük hozzáöntjük az olajat és a vízet , és ezzel is jól kikeverjük . Ha már szép sima a masszánk hozzáadjuk a sütőporos lisztett és ezzel is jó simára keverjük . A tojásfehérjét kemény habbá verjük , és óvatossan hozzákeverjük a tésztához . A masszánk 3/4 részét beleöntjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe , a maradék tésztánkba belekeverjük a kakaót és cikk-cakk- ba ráöntjük a sárga tésztára . A kimagozott lecsepegtetett meggyet egy tálba összekeverjük 2 ek. liszttel és rászórjuk a tésztánkra , úgy , hogy mindenhova jusson - ettől nem fog a meggyünk lesülyedni a tészta aljára .Tálalhatjuk porcukorral , tejszínhabbal , csokival .......
Jó étvágyat ......


2013. április 21., vasárnap

Medvehagymás túrós pogi

Nem csak édességgel telik nálunk a hétvége , és mivel itt a TAVASZ????NYÁR!!!! és medvehagyma szezon is  , és egy kedves barátnőmtől Annától kaptam medvehagymát és mindjárt fel is használtam . Nagyon egyszerű receptet találtam ismét Tücsök- bogár blogján  http://tucsokbogar.blogspot.sk/2013/04/medvehagyas-turos-pogacsa.html  , csak ajánlani tudom  , és az egyik legnagyobb dícséretett anyósomtól kaptam : háááát  , hallod nagyon finom volt a pogácsa ... , ez volt az első reakciója ,  pedig eddig nekem sosem sikerült jó pogit sütni ....

Hozzávalók :

500g sima liszt , 500g túró , 250 g vaj , 2 tojás , 30g friss élesztő , 50g apróra vágott friss medvehagyma , 2 tk. só ,
1 tojás a kenéshez  , én még len és szezámmaggal díszítettem

A lisztett , a túrót , a vajat , a tojásokat , az élesztőt és a sót jól összedolgozzuk és legalább 1/2 órára / én egész éjjelre/ hűtőbe tesszük pihenni . Lisztezett sodródeszkán vékonyra nyújtjuk lekenjük a tojásfehérjével megszórjuk a felaprított medvehagyma felével és félbehajtjuk . Ismét lekenjük a tojásfehérjével és megszórjuk a megmaradt medvehagymával és ismét félbehajtjuk . Jó vékonyra nyújtjuk , a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszagatjuk a pogikat . Sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk , és lekenjük a tojássárgájával , majd ízlés szerint megszórjuk a tetejét len- és szezám-maggal . 200 fokra  előmelegített sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük .
Jó étvágyat....

2013. április 18., csütörtök

Csokis túrós pite

Régen csináltam valami túrós édességet , ezt a pitét Tücsök bogár http://tucsokbogar.blogspot.sk/2013/01/csokis-turospite.html blogján láttam . Nagyon guszta volt , így nem sokáig gondolkodtam , hogy meg e csináljam ...... és íme a végeredmény.... ez ajándékba készült itt rendessen befedtem a tetejét  , de a miénkre csak ráreszeltem ....
Hozzávalók 21 cm pitetálhoz :

300g lisz , 200g vaj , 100g porcukor , 2 tojássárgája , 1 kávéskanál sütőpor  , 20g kakaó

Hozzávalók a túrós masszához :

500g túró , 100g tejföl , 150g porcukor , 40g  főzhető vaníliás pudingpor ,1 reszelt citrom héja , 1/2 citrom leve

A hideg vajat és a többi hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük . Amíg a tészta hűlik addig a túrós masszánkhoz a hozzávalókat egy turmixgépbe és krémesre turmixoljuk . Elővesszük a tésztát kétfelé osztjuk az eggyiket kisodorjuk és pitetál nagyságúra nyújtjuk  a felesleget levágjuk , beleöntjük a tölteléket majd vagy ráreszeljük a maradék tésztánkat  , vagy rányújtjuk . Villával szúrkodjuk meg , hogy távozni tudjon belőle a gőz .200 fokon 20-25 percig sütjük , hagyjuk teljessen kihűlni  , legjobb , ha csak másnap szeleteljük .

Jó étvágyat...

2013. április 16., kedd

Rakottkrumpli

Mivel csak ,,kettecskén" voltunk szombaton , így nem akartam nagy főzést csinálni . Régen csináltam már és a férjem nagyon szereti nem sok munka van vele .

Hozzávalók :

1kg burgonya , 300g házi-füstölt kolbász , 4 tojás , 2dl tejföl , 2 dl tejszín , 200g kemény sajt , só , bors

Keményre főzzünk 3 tojást , amíg fő megpucoljuk a burgonyát  és lehúzzuk a kolbászról a bőrt . Egy mélyebb jénaiba belekarikázzuk a burgonya felét erre rákarikázzuk a kolbászt  , a tojást  és a sajt felét is ráreszeljük , és rákarikázzuk a megmaradt burgonyát . Egy tálba összekeverjük a tejszínt , tejfölt a sót és a borsot és         ,, nyakon" öntjük a burgonyát ezzel a masszával . 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 90 pergig sütjük , egy villával megnézzük , hogy a burgonya meg-e puhult . Ha nem akkor még vissza tesszük sülni . Mikor kész kivesszük a sütőből és még a forró burgyonyára ráreszeljük a maradék sajtunkat .Savanyú ubival vagy bármilyen salátával kínáljuk .
Jó étvágyat ....

2013. április 10., szerda

Kávékrémes , diós-mogyorós cupcakes

Ezt a receptet a GOOD FOOD magazin áprilisi számában találtam . Mivel nagyon szeretem a kávéskrémet nem is volt kérdés , hogy meg e csináljam. A férjem első reakciója az volt , hogy ez nagyon finom.... és tényleg , a krémről ne is beszéljünk ,  mert egy könnyű krém , és azért nem is ÉN lennék , hogy ne tegyek bele egy kicsit ,, belőlem" , így egy kicsit változtatam rajta .

Hozzávalók 12 darabhoz :

100g puha vaj , 100g porcukor , 100g liszt , 1 kk. sütőpor , 2 tojás , 2 tk. instant kávé 100ml forró vízben feloldva és lehűtve , 25 g mogyoró durvára darálva , 6db fél dió és párszem egész mogyoró a díszítéshez

Hozzávalók a krémhez :

200g mascarpone , 2 ek porcukor , 1 ek. instant kávé , 2 evőkanál forró víz

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra . Amíg melegszik keverjük ki a vajat , cukrot , lisztet , sütőport , tojásokat az instant kávét és a darált mogyorót krémes állagúvá . Kanalazzuk bele a papírkosarakkal kibélelt muffinsütőbe és sütjük 20-25 percig vagy tűpróbáig . Amíg sülnek a muffinok keverjük ki a mascarponet a cukorral és a kihűlt instant kávéval . Ha már a muffinok teljesen kihűltek kenjük meg a krémmel és díszítjük moggyoróval és dióval . Jól hűtsük le , úgy a legfinomabb .
Jó étvágyat .....