2012. október 28., vasárnap

Hallowen- i hangulat

Mivel szeretek új és érdekes recepteket kipróbálni és most mindenhol tombol  Hallowen-i  feelingel , így gondoltam kipróbálom mit szólnak a fiuk ehhez a hangulatomhoz.Elősször csak kerülgették , nézegették a sütiket , aztán csak rá szánták magukat , hogy megkóstolják . El is fogyott...akkor ez valamit jelent?????
Linzer pálcikák - Én így neveztem el http://thedecoratedcookie.com/ oldalon találtam  , itt le van írva a recept is , de én a saját bevált recepttel készítettem el.
Íme a hozzávalók :
tészta :
300 g sima liszt , 200g vaj , 1 tojássárgája , 100g cukor , késhegynyi sütőpor
díszítőhab :
1 tojásfehérje kb 100-150g porcukor , ételfestékek
Mindent jól összedolgozunk és kb 1 órára hűtőbe tesszük pihenni . Kinyújtjuk és kb 1cm x 10cm - re vágjuk , 280 fokra előmelegített sütőbe  kb 5- 8 perci sűtjük , figyeljünk oda mert hamar megkapódik . A kihült tésztát a felvert  tojáshabbal ízlés szerint díszítjük . A szemekre fehércsokit és ét csokit külön ovasztottam fel és azzal csináltam .

Boszi ujjak
Hozzávalók :
250g liszt , 150 g vaj , 200g őrölt mandula , 150g pocukor , 2 tojás , 50 g hántolatlan egész mandula , késhegynyi sütőpor , meggylekvár
Az alapanyagokat jól összedolgozzuk , én bettetem ezt a tésztát is a hűtőbe . 35-40 darabra osztjuk , hogy kb mutatóujjnyi hosszú és vastag hengereket formálunk belőle . A hegerek közepén bütyköket formálunk, és az egyik végébe belenyomjuk a hántolatlan mandulát és megkenjük lekvárral . Éles késsel ráncokat vagdosunk az ujjakba . 180fokos előmelegített sütőbe kb 10 percig sütjük . Ha kihűlt a másik végét belemártjuk lekvárba  , így még ilyesztőbb lessz .

Próbáljátok ki...
Jó étvágyat hozzá



2012. október 24., szerda

Mákos almás pite

Hétfőn délelőt csak úgy nézegettem a sütis recepteket . Mivel nagyon jó idő volt  , gondoltam készíttek valami gyümölcsös könnyű sütit . Erre rátalálta Marázi Gabriella- gabicsek.blogspot.hu oldalán erre a NAGYON MÁKOS sütire . Nagyon guszta volt és Gabi nagyon dícsérte  , hogy könnyű elkészíteni és az ő családjának nagyon ízlett . Egy kicsit áttalakítottam a mi ízlésünkre.
Íme a recept :
Tészta :
600 gr rétesliszt , 300g sütőmargarin/palmarin/ , 15 dkg porcukor , 2 tojássárgája , 1 csomag sütőpor , 3-4 evőkanál tej ...  jól összegyúrjuk és amíg a mákos masszát csináljuk beteszük hűtőbe .
Töltelék :
400 gr darált mák , 150 gr cukor , 5 dl tej , 100g búzadara , 1 citrom reszelt héja , 2 tojásfehérje , 6db közepes alma / 150 g mazsolát is lehet bele tenni  , de én kihagytam , mert nem szeretjük/, meggy lekvár


A tejet a cukorral felforralom  , belöntöm a mákot a darával és addig főzöm  , amíg jól megduzzad / kb.1-2 perc /. Ha kihült belekeverem a citrom reszelt héját /mazsolát/ és a meghámozott lereszelt almát . A tojásfehérjéket kemény habbá verem és óvatossan a mákos masszába keverem .

A tésztát kétfelé osztom , ki sodrom beleteszem tepsibe , ráöntöm a mákos tölteléket , erre kanalazok meggylekvárt , és befedem a másik lappal . Itt ott megszúrkálom és előmelegített sütőbe 200 fokon kb 30 percig sütjük / vagy amíg a tészta el nem válik a tepsitől /.

Nagyon finom , nem száraz . Én ezt a tészta receptet használom az almás pitéhez is .
Jó étvágyat!



2012. október 23., kedd

Finom kuglóf

Több fajta kuglóf receptet kipróbáltam de csak 3 fajta ízlett a fiúknak . Így megkértek , hogy már ne kísérletezzek . Ez a recept nagyon egyszerű , délután megsütöm , és egy gonddal kevesebb , hogy mi legyen a reggeli . Kakaóval   , tejjel de akár lekvárral vagy nutellával / ha valaki még édesseben szereti/ is fogyasztható.

Hozzávalók :
200g porcukor , 200g sima liszt , 4 tojás , 1 csomag vaníliás cukor , 1dcl langyos víz , 1 dcl olaj , 1 csomag sütőpor , 3 evőkanál kakaó
A porcukrot , tojássárgájával , vízzel , vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzá szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet , olajat és végül a kemény habbá vert tojásfehérjét . Kivajazott kilisztezett kuglóf formába öntjük a massza 2/3- dát , a többihez hozzákeverjük a kakaóport és óvatosan beleöntjük a formába.
 200 fokon kb 40 percig vagy tű próbáig sütjük A formában , rácson hagyjuk kihülni .
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
Jó étvágyat....

2012. október 22., hétfő

Töltött burgonyatekercs , szezámmagos csirkemell csíkokkal

Olvastam a Stahl Judit oldalán , hogy a Bonduellel együtt receptversenyt hírdettek . Gondoltam miért ne próbáljam ki . Sokat gondolkoztam  , hogy mégis milyen receptel tudnék esetleg labdába rúgni , de még kivártam , nem akartam elkapkodni a döntést . Pénteken olvasom , hogy még köret és leves receptek ,,nem jöttek ,, ezért esett a választásom erre a receptre .
Hozzávalók :
1kg  burgonya /már megpucolva / ,  1 doboz / 340g/ Bonduelle Gold kukorica , 1 doboz /400g/ Bonduelle Gold rio mix zöldség keverék , 4 evőkanál Majonéz , 6-7 gerezd fokhagyma , 100g eidami sajt / de használhatunk akár füstöltsajtot is / , só , folpack .

A burgonyát  kockára vágjuk és sós vízbe puhára főzzük. Még melegen összetörjük , vagy krumlinyomón áttörjük  , hagyjuk teljessen kihülni . Amíg hűllik a burgonya ,  addig a zöldségeket lecsepegtetjük , és összekevejük a a majonézzel az összezúzott fokhagymával  és a kockákra vágott eidami sajttal, betesszük a hűtőbe .

 Mikor kihült a burgonya  rákanalazzuk a folpackra lenyumkodjuk , teszünk rá még egy folpackot és a kettő között sodrofával szépen egyenletesen eldolgozzok .
Levesszük a felső folpackot és rákanalazzuk a töltelékünket . Feltekerjük mint a piskóta tekercset , és a fóliával jó erősen összeszorítjuk , így tesszük be a hűtőbe .
 A legjobb , ha egy nappal fogyasztás előtt készítjük , kell neki 1 éjszaka hidegen  , hogy az ízek összeérjenek .


Csibemellet hosszában csíkokra vágjuk sózzuk , lisztbe , tojásba , és szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük .De bármilyen húshoz kínálhatjuk

Jó étvágyat hozzá.
 

2012. október 17., szerda

Barát füle --- Derelye

Mivel sajnos eléggé meg vagyok fázva  , és nem érzem semminek sem az ízét sem az illatát / szagát / , de mivel főznöm kell így a barátfülére eset a választás . Nagyon rég csináltam és ezt már szóvá is tették , és mivel ezt az étel nem kell folyamatossan kóstolgatni ... nem maradt más hátra neki álltam .

Íme a recept :

6Odkg liszt  , 3 tojás , pici só , 1-2 dcl víz , szilvalekvár , 5evőkanál olaj , zsemlemorzsa  , fahéj , porcukor ,
A lisztet gyúródeszkára öntjük  , közepébe mélyedést formálunk, külön tálkába beleütjük a tojásokat és ha rendben vannak akkor beleöntjük a mélyedésekbe . Elkezdjük összedolgozni közben a vízet szükség szerint adagoljuk , hogy ruganyos tésztát kapjunk . Én ketté vágtam külön sodortam ki a tésztákat az alsóra rátettem 1 kávéskanál  lekvárt kb 5cm-re egymástól és rátettem a másik kinyújtott tésztát . A halmok körül jól lenyomkáljuk a tésztát és derelye vágóval feldaraboljuk . A derelyéket forrásban lévő sós vízbe rakjuk  , és ha fel jöttek a tetejére kb 4-5 percig főzzük . Zsemlemorzsát megpirítjuk olajon beleteszük a őrőlt fahéjat és a porcukrot , ebbe forgatjuk bele a derelyéinket .

Jó étvágyat hozzá...