2013. november 24., vasárnap

Mézes puszedli

Ezt a receptet egy 80 év feletti nénitől Etelka nénitől kértem el . Mikor még bírta a lába ellátogatott hozzánk és mindíg hozott Mézes puszedli . Mivel jövő héten itt van advent első hétvégéje , így ráhangolodás gyanánt megsütöttem - Hát nagy volt az öröm ... --- ezek után biztos gyakrabban fogok sütni .

Hozzávalók :

1/2 kg sima liszt , 3 egész tojás , 250g porcukor , 200g méz , 1kk szódabikarbóna , csapott kk fahéj , csapott kk mézeskalács fűszer

1 tojás , dió

A hozzávalókat jól összedolgozzuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük . Ha kivesszük a tésztát akkor vegyük ketté és az másik részt addig tegyük a hűtőbe . A tésztát sodorjuk ki és egy kör alakú pogácsa szagattóval szaggasuk ki a puszedliket , rakjuk sütőpapírral kibélelt tepsire kenjük le a felvert tojással és díszítjük dióval . Ugyanígy csináljuk meg a tészta másik felét is .  200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük .


















                                           Jó étvágyat

2013. november 23., szombat

Farönk torta - évfordulónkra

Ünnepi torta .... nagyon finom



Hozzávalók tészához :

6 tojás , 6 ek liszt , 6 ek cukor , 6ek víz , 6 ek olaj , 1/2 cs sütőpor ,

A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük  belekeverjük a lisztet és a sütőport és nagyon óvatossan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét . Két sütőpapírral tepsire elosztjuk , és 200 fokra előmelegítet sütőbe 20 perc alatt készre sütjük , és hagyjuk kihűlni .


Ganache krémhez :

300g ét csoki , 300 ml tejszín ,

A tejszínt felforraljuk és az összetört csokira öntjük és hagyjuk 3-5 percig pihenni és csak ezután keverjük meg . Legalább egy éjszakára tegyük a hűtőbe . Másnap mixerrel jól kidolgozzuk .

K2 burkoló massza , ételszínezék , vaj porcukor

Mindkét piskótatésztát hosszába ketté vágjuk a krémet 4 felé osztjuk és elkenjük a tésztán . Elkezdjük feltekerni egymásra , így kapunk egy ,,rönköt" . a külsejét lekejük a cukorral kikevert vajjal . és beburkoljuk . Díszítésre csak a fantáziánk szabhat határt .



2013. november 20., szerda

Diós torta kávés krémmel töltve

Egyik kedvenc tortám , ritkán készítem mert fiam allergiás a dióra , de neki lett Tiramisu , így mindenki boldog volt .

Hozzávalók :

8 tojás , 8 ek porcukor , 4 ek liszt , 6ek darált dió , 1/2 cs sütőpor

A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük  hozzáadjuk a diót a lisztet éa a sütőport és ezzel is jól elkeverjük . A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatossan hozzákeverjük a diós masszánkhoz . 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük süthetjük tortaformában vagy sima tepsin is.  Hagyjuk kihűlni .

A kávés krémhez :

150g vaj , 150 porcukor , 1 tojássárgája , 2 1/2 dl tej , 50g daraliszt , 2 ek kávé , 3ek forró víz

A vajat a cukorral jól kikeverjük  és a tojássárgáját is beledolgozzuk . A tejben elkeverjük a daralisztet és sűrű masszát főzünk belőle hagyjuk hűlni . A kávét leforrázuk a vízzel és ezt is kihűtjük . Amikor mindenb szobahőmérsékletű összekeverjük a vajas masszát a kávét és a sűrű kását . 0s ezzel töltjük meg a már kihűlt diós piskótánkat . Darált dióval megszórjuk a tetejét és az oldalát és fél dióval díszítünk  minden szeletet .


                                                       Jó étvágyat

2013. november 12., kedd

Sajtos sonkás virágok

Nagyon jó ötlet tízóraira . Recept az Erdélyi Konyha szeptemberi számából van ott párizsis virágok a neve , de én szokás szerint ezt is feltuningoltam .

Hozzávalók :

500g sima liszt , 3dl tej , 0,5 dl olaj , 1 egész tojás , 1 tk só , 1ek cukor , 20g élesztő

A töltelékhez :

400g sonkás szalámi , 200g eidam sajt , kecsap

A tetjére :

1 tojás , 1 ek tej , 1 ek mák

A cukrot és az élesztőt beletesszük a langyos tejbe és felfuttatjuk . A lisztet egy tálba szitáljuk , hozzáadjuk a felvert tojást , a sót és a felfuttatott  élesztőt , megdagasztjuk , majd a végén beledolgozzuk az olajat is . Letakarva a duplájára kelesztjük . A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk és a szalámi szeletekkel megyeggyező köröket szagattunk ki belőle . Lekenjük a kecsappal ráteszünk egy szelet szalámit  , egy szelet sajtot és még egy szelet szalámit és betakarjuk egy másik szelet tésztával , majd 8 részen bevágjuk , nem egészen a közepéig . Két-két fülecskét egymással ellentétes irányba csavarunk . Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , és legalább 20 percig kelesztjük , Tetejét lekenjük a tejjel felvert tojással , közepét megszórjuk kevés mákkal . 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 perc alatt megsütjük .

                                                Jó étvágyat

2013. november 11., hétfő

Lúdláb torta

Ma van Márton - Martin napja ilyenkor libát kéne enni a néphagyomány szerint és akkor nem leszünk éhesek egész évben . Ma sajnos libát nem tudok sütni , így megoldom édességgel...Receptett egy kedves barátnőm Anna blogján találtam http://bakeann.blogspot.sk/2011/11/ludlab-torta.html
Én 22cm tortaformában sütöttem . 


Hozzávalók a tésztához :

3 ek kakaópor , 5 ek liszt , 5 tojás , 5 ek cukor , 1/2 cs sütőpor , Amaretto vagy mandula aroma

Hozzávalók a krémhez :

300g vaj , 200g  étcsoki , 6ek porcukor , 1cs csokis puding , 3dl tej , 300g magozott meggy-1dl Amaretto

Díszítéshez :

tortabevonó , meggy

A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük , beletesszük a lisztett a kakóport és az Amarettot , a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes masszánkhoz . Beleöntjük a masszánkat a sütőpapírral kibélelt tortaformánkba , 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük .

A pudigot hagyományos módon , megcsináljuk , és hagyjuk kihűlni . A szobahőmérsékletű pudinghoz keverjük a szintén szobahőmérsékletű vajat és a vízgőz felett felolvasztott csokit , és sima masszává keverjük.
Egy másik edénybe a kimagozott megyet egy kicsit felfőzzük  az Amarettoval és hagyjuk kihűlni .

A tortalapot kettévágjuk és megtöltjük a krém felével , rárakjuk  a leszűrt meggyet és és erre is kenünk krémet  . !!! De maradjon egy kis krém a torta díszítéséhez is . !!! Egyenletessen rákenjük a torta tetejére a felolvasztott tortabevonót és hagyjuk megdermedni . A torta tetejét díszítjük a krémmel és a meggyszemekkel .
Hagyjuk a hűtőbe egy éjszakán átt pihenni ...

                                         Jó étvágyat .....