Ünnepi torta .... nagyon finom
Hozzávalók tészához :
6 tojás , 6 ek liszt , 6 ek cukor , 6ek víz , 6 ek olaj , 1/2 cs sütőpor ,
A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük belekeverjük a lisztet és a sütőport és nagyon óvatossan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét . Két sütőpapírral tepsire elosztjuk , és 200 fokra előmelegítet sütőbe 20 perc alatt készre sütjük , és hagyjuk kihűlni .
Ganache krémhez :
300g ét csoki , 300 ml tejszín ,
A tejszínt felforraljuk és az összetört csokira öntjük és hagyjuk 3-5 percig pihenni és csak ezután keverjük meg . Legalább egy éjszakára tegyük a hűtőbe . Másnap mixerrel jól kidolgozzuk .
K2 burkoló massza , ételszínezék , vaj porcukor
Mindkét piskótatésztát hosszába ketté vágjuk a krémet 4 felé osztjuk és elkenjük a tésztán . Elkezdjük feltekerni egymásra , így kapunk egy ,,rönköt" . a külsejét lekejük a cukorral kikevert vajjal . és beburkoljuk . Díszítésre csak a fantáziánk szabhat határt .
2013. november 23., szombat
2013. november 20., szerda
Diós torta kávés krémmel töltve
Egyik kedvenc tortám , ritkán készítem mert fiam allergiás a dióra , de neki lett Tiramisu , így mindenki boldog volt .
Hozzávalók :
8 tojás , 8 ek porcukor , 4 ek liszt , 6ek darált dió , 1/2 cs sütőpor
A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük hozzáadjuk a diót a lisztet éa a sütőport és ezzel is jól elkeverjük . A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatossan hozzákeverjük a diós masszánkhoz . 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük süthetjük tortaformában vagy sima tepsin is. Hagyjuk kihűlni .
A kávés krémhez :
150g vaj , 150 porcukor , 1 tojássárgája , 2 1/2 dl tej , 50g daraliszt , 2 ek kávé , 3ek forró víz
A vajat a cukorral jól kikeverjük és a tojássárgáját is beledolgozzuk . A tejben elkeverjük a daralisztet és sűrű masszát főzünk belőle hagyjuk hűlni . A kávét leforrázuk a vízzel és ezt is kihűtjük . Amikor mindenb szobahőmérsékletű összekeverjük a vajas masszát a kávét és a sűrű kását . 0s ezzel töltjük meg a már kihűlt diós piskótánkat . Darált dióval megszórjuk a tetejét és az oldalát és fél dióval díszítünk minden szeletet .
Jó étvágyat
Hozzávalók :
8 tojás , 8 ek porcukor , 4 ek liszt , 6ek darált dió , 1/2 cs sütőpor
A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük hozzáadjuk a diót a lisztet éa a sütőport és ezzel is jól elkeverjük . A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatossan hozzákeverjük a diós masszánkhoz . 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük süthetjük tortaformában vagy sima tepsin is. Hagyjuk kihűlni .
A kávés krémhez :
150g vaj , 150 porcukor , 1 tojássárgája , 2 1/2 dl tej , 50g daraliszt , 2 ek kávé , 3ek forró víz
A vajat a cukorral jól kikeverjük és a tojássárgáját is beledolgozzuk . A tejben elkeverjük a daralisztet és sűrű masszát főzünk belőle hagyjuk hűlni . A kávét leforrázuk a vízzel és ezt is kihűtjük . Amikor mindenb szobahőmérsékletű összekeverjük a vajas masszát a kávét és a sűrű kását . 0s ezzel töltjük meg a már kihűlt diós piskótánkat . Darált dióval megszórjuk a tetejét és az oldalát és fél dióval díszítünk minden szeletet .
Jó étvágyat
2013. november 12., kedd
Sajtos sonkás virágok
Nagyon jó ötlet tízóraira . Recept az Erdélyi Konyha szeptemberi számából van ott párizsis virágok a neve , de én szokás szerint ezt is feltuningoltam .
Hozzávalók :
500g sima liszt , 3dl tej , 0,5 dl olaj , 1 egész tojás , 1 tk só , 1ek cukor , 20g élesztő
A töltelékhez :
400g sonkás szalámi , 200g eidam sajt , kecsap
A tetjére :
1 tojás , 1 ek tej , 1 ek mák
A cukrot és az élesztőt beletesszük a langyos tejbe és felfuttatjuk . A lisztet egy tálba szitáljuk , hozzáadjuk a felvert tojást , a sót és a felfuttatott élesztőt , megdagasztjuk , majd a végén beledolgozzuk az olajat is . Letakarva a duplájára kelesztjük . A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk és a szalámi szeletekkel megyeggyező köröket szagattunk ki belőle . Lekenjük a kecsappal ráteszünk egy szelet szalámit , egy szelet sajtot és még egy szelet szalámit és betakarjuk egy másik szelet tésztával , majd 8 részen bevágjuk , nem egészen a közepéig . Két-két fülecskét egymással ellentétes irányba csavarunk . Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , és legalább 20 percig kelesztjük , Tetejét lekenjük a tejjel felvert tojással , közepét megszórjuk kevés mákkal . 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 perc alatt megsütjük .
Jó étvágyat
Hozzávalók :
500g sima liszt , 3dl tej , 0,5 dl olaj , 1 egész tojás , 1 tk só , 1ek cukor , 20g élesztő
A töltelékhez :
400g sonkás szalámi , 200g eidam sajt , kecsap
A tetjére :
1 tojás , 1 ek tej , 1 ek mák
A cukrot és az élesztőt beletesszük a langyos tejbe és felfuttatjuk . A lisztet egy tálba szitáljuk , hozzáadjuk a felvert tojást , a sót és a felfuttatott élesztőt , megdagasztjuk , majd a végén beledolgozzuk az olajat is . Letakarva a duplájára kelesztjük . A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk és a szalámi szeletekkel megyeggyező köröket szagattunk ki belőle . Lekenjük a kecsappal ráteszünk egy szelet szalámit , egy szelet sajtot és még egy szelet szalámit és betakarjuk egy másik szelet tésztával , majd 8 részen bevágjuk , nem egészen a közepéig . Két-két fülecskét egymással ellentétes irányba csavarunk . Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , és legalább 20 percig kelesztjük , Tetejét lekenjük a tejjel felvert tojással , közepét megszórjuk kevés mákkal . 180 fokra előmelegített sütőbe 20-25 perc alatt megsütjük .
Jó étvágyat
2013. november 11., hétfő
Lúdláb torta
Ma van Márton - Martin napja ilyenkor libát kéne enni a néphagyomány szerint és akkor nem leszünk éhesek egész évben . Ma sajnos libát nem tudok sütni , így megoldom édességgel...Receptett egy kedves barátnőm Anna blogján találtam http://bakeann.blogspot.sk/2011/11/ludlab-torta.html
Én 22cm tortaformában sütöttem .
Hozzávalók a tésztához :
3 ek kakaópor , 5 ek liszt , 5 tojás , 5 ek cukor , 1/2 cs sütőpor , Amaretto vagy mandula aroma
Hozzávalók a krémhez :
300g vaj , 200g étcsoki , 6ek porcukor , 1cs csokis puding , 3dl tej , 300g magozott meggy-1dl Amaretto
Díszítéshez :
tortabevonó , meggy
A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük , beletesszük a lisztett a kakóport és az Amarettot , a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes masszánkhoz . Beleöntjük a masszánkat a sütőpapírral kibélelt tortaformánkba , 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük .
A pudigot hagyományos módon , megcsináljuk , és hagyjuk kihűlni . A szobahőmérsékletű pudinghoz keverjük a szintén szobahőmérsékletű vajat és a vízgőz felett felolvasztott csokit , és sima masszává keverjük.
Egy másik edénybe a kimagozott megyet egy kicsit felfőzzük az Amarettoval és hagyjuk kihűlni .
A tortalapot kettévágjuk és megtöltjük a krém felével , rárakjuk a leszűrt meggyet és és erre is kenünk krémet . !!! De maradjon egy kis krém a torta díszítéséhez is . !!! Egyenletessen rákenjük a torta tetejére a felolvasztott tortabevonót és hagyjuk megdermedni . A torta tetejét díszítjük a krémmel és a meggyszemekkel .
Hagyjuk a hűtőbe egy éjszakán átt pihenni ...
Jó étvágyat .....
Én 22cm tortaformában sütöttem .
Hozzávalók a tésztához :
3 ek kakaópor , 5 ek liszt , 5 tojás , 5 ek cukor , 1/2 cs sütőpor , Amaretto vagy mandula aroma
Hozzávalók a krémhez :
300g vaj , 200g étcsoki , 6ek porcukor , 1cs csokis puding , 3dl tej , 300g magozott meggy-1dl Amaretto
Díszítéshez :
tortabevonó , meggy
A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük , beletesszük a lisztett a kakóport és az Amarettot , a tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes masszánkhoz . Beleöntjük a masszánkat a sütőpapírral kibélelt tortaformánkba , 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük .
A pudigot hagyományos módon , megcsináljuk , és hagyjuk kihűlni . A szobahőmérsékletű pudinghoz keverjük a szintén szobahőmérsékletű vajat és a vízgőz felett felolvasztott csokit , és sima masszává keverjük.
Egy másik edénybe a kimagozott megyet egy kicsit felfőzzük az Amarettoval és hagyjuk kihűlni .
A tortalapot kettévágjuk és megtöltjük a krém felével , rárakjuk a leszűrt meggyet és és erre is kenünk krémet . !!! De maradjon egy kis krém a torta díszítéséhez is . !!! Egyenletessen rákenjük a torta tetejére a felolvasztott tortabevonót és hagyjuk megdermedni . A torta tetejét díszítjük a krémmel és a meggyszemekkel .
Hagyjuk a hűtőbe egy éjszakán átt pihenni ...
Jó étvágyat .....
2013. november 9., szombat
Margot szelet
Szeretem a gyors egyszerű sütiket , ez is az a fajta . Nagyon egyszerű elkészíteni .
Hozzávalók :
3 Margot csoki , 2 egész tojás , 1 dl olaj , 250 ml tejszín , 3 dl cukor , 3 dl tej , 1 sütőpor , 1 cs. vaníliás cukor , 6dl sima liszt
200g étcsoki
A csokit nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba , az összes többi hozzávalót is beletesszük és mixerrel sima masszává dolgozzuk . Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük . 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük . Amíg sül a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a készre sűlt , forró sütire öntjük .
Jó étvágyat
Hozzávalók :
3 Margot csoki , 2 egész tojás , 1 dl olaj , 250 ml tejszín , 3 dl cukor , 3 dl tej , 1 sütőpor , 1 cs. vaníliás cukor , 6dl sima liszt
200g étcsoki
A csokit nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba , az összes többi hozzávalót is beletesszük és mixerrel sima masszává dolgozzuk . Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük . 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük . Amíg sül a csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a készre sűlt , forró sütire öntjük .
Jó étvágyat
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)