2013. október 26., szombat

Kávés indiáner

Imádom a kávé ízét , de megmondom az öszintét ezt a sütit meg sem kóstoltam olyan hamar elfogyott .

Hozzávalók  12-16 darabhoz :

A tésztához :
4 tojás , 100g cukor , 4 ek víz , 5g instant kávé , 100g liszt

A krémhez :
4dl habtejszín , 1cs. vaníliás cukor , 2ek porcukor , 1 cs habfixáló

A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk , a fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük . A vízet felforraljuk , feloldjuk benne a kávét  , majd langyosra hűtjük . A tojássárgáját a liszt felével a kávéval és a cukor másik felével simára keverjük majd a habba forgatjuk . Végül a többi lisztet is beleforgatjuk . A tésztát sima csöves nyomózsákba töltjük , és sütőpapírral kibélelt lemezre 5cm átmérőjű halmokat nyomunk belőle  . 180 fokra előmelegített sütőbe sütjük . Sütés előtt a tetjét megszórtam egy kis csokival . A hideg tejszínt a cukrokkal és a habfixálóval verjük kemény habbá  , két sütit ragasztjunk vele össze .
                                          Jó étvágyat



2013. október 25., péntek

Cipó

Fokhagyma krémlevest csináltam , ehez házi cipó dukál meg is csináltam nagy sikere lett .

Hozzávalók 2 db :

500 g sima liszt , 25g élesztő , 2 ek méz , 350 ml langyos víz , 2 tk só

A Lisztet egy dagasztó tálba szitáljuk , a közepére csinálunk egy kis mélyedést , ebbe tegyük a mézet , morzsoljuk rá az élesztőt és öntsünk rá 1 dl langyos vízet . Hagyjuk hogy az élesztő felfusson . Adjuk a többi hozzávalót is a liszthez , és dolgozzuk sima tésztává . Meleg helyen hagyjuk kelni legalább 1 órán át  . Lisztezett felülelten gyúrjuk át és osztjuk 2 részre , formájuk belőle cipókat . Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire és hagyjuk kelni legalább 1 órát .
A tetejét éles késsel vágjuk meg . Permetezzük le vízzel és tegyük 230 fokra előmelegített sütőbe .1 perc múlva permetezzük meg vízzel . Ezt a műveletet végezük el 5x , aztán hagyjuk még sülni 15-20 percig . Ha kihűltek már ehetjük is .

 Ha krémlevest teszünk bele akkor a tetejét vágjuk le félig majd szedjük ki a belsejét és 250 fokra előmelegített sütőbe pirítjuk meg  , akkor a levestől nem fog széttázni .
                                                        Jó étvágyat

2013. október 19., szombat

Duplán banános- csokis Tündértorta --- Cupcakes

Megint itt a hétvége és nem telhet el édesség nélkül . Mivel pár napja vettem banán és a fiúk rá sem néztek , tudtam hogy máshogy nem fog elfogyni csak ha el  sütöm valami finom sütibe . Nagyon szeretik a muffint de csak a Cupcakest , ami ugye nem száraz ....

Hozzávlók 28 darabhoz :

200g vaj , 200g tejcsoki , 500g sima liszt , 2 kk. szódabikarbóna , 2 kk fahéj , 2 banán , 2 tojás , 0,5 l tej , 300 g cukor

Hozzávalók a krémhez :

300ml tejszín , 250 g mascarpone , 5 ek porcukor , 2 banán

Egy tálba tesszük az összes hozzávalók - a csokit apróra vágjuk , a banánt pedig összenyomjuk --- így keverjük ki simára . Papírkapszikkal kirakjuk a muffinsütőt és belekanalazzuk a tésztánkat , 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük . Hagyjuk kihűlni .

A tejszínt kemény habbá verjük , egy másik tálba a mascarponet a banánt és a cukrot jól kikeverjük és óvatossan összekeverjük a két masszát . Amíg hűlik a muffin betesszük a hűtőbe .

Ha kihűltek a muffinok csillag végű tortadíszítővel díszítjük .
És egy kicsit a hallowenre hangolódva :D
                                         Jó étvágyat

 

2013. október 17., csütörtök

,,Szaftos " karaj túrbós hasselback burgonyával

Egyik kedvenc köretünk lett a hasselbach burgonya most egy kicsit felturbóztam ....

Hozzávalók :

700g karaj , 2 nagy fej vöröshagyma ,  só , bors , curry , 300ml főzőtejszín

Hozzávalók a hasselbach burgonyához :

1 kg egyforma nagyságú burgonya , só , bacon , füstölt sajt

A karajt felszeleteljük kicsit kikloffoljuk , a hagymát apróra vágjuk olajon megpirítjuk és rátesszük a husit . Ezt is fehéredésig pirítjuk . Sózzuk borsozzuk és készre főzzük .A legvégén felöntjük a főzőtejszínnel és ízesítjük a curry-vel , és még 5 percig főzzük .

A burgonyát bevagdossuk sózzuk és a résekbe tesszük a bacont és a sajtot , kiolajozott tepsire rakjuk és 200 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük  , és a ,, szaftos " karajjal tálaljuk .


                                               Jó étvágyat ......

2013. október 15., kedd

Laska gomba pörkölt házi kenyérkéval

Egyik kedvenc ételem a gomba ....

Hozzávalók :
1,5 laska gomba , 2 nagy fej vöröshagyma , olaj , pirospaprika , só , petrezselyem /de csak a ,,zöldje" /

A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk ,  az összevágot megmosott gombát ráöntjük a hagymára erre tesszük a 2 ek pirospaprikát ,  sózzuk felöntjük egy kis vízzel . Egy csokor apróra vágott petrezselemmel is ízesítjük és készre főzzük . Házi kenyérrel kínáljuk , a kenyér receptjét ezen a linken találjátok http://ajakonyhaja.blogspot.sk/2013/08/zurichi-kenyer.html .
                                         Jó étvágyat