2013. augusztus 10., szombat

Vadas házi knédlivel

Régen csináltam vadast , így nem volt kérdés , hogy mit fogok főzni ...

Hozzávalók a vadashoz :

600g hús / disznó vagy marha hús/ , 200g répa , 100g petrezselyem gyökér , 1 nagyobb vöröshagyma , olaj , só , mustár , cukor , 300ml tejföl , 2 ek sima liszt

A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk . Addig a zöldségeket megtisztítjuk nagyobb darabokra vágjuk egy kicsit lepirítjuk , beletesszük a felszeletelt húst , fehéredésig pirítjuk , sózzuk borsozzuk felöntjük , annyi vízzel , hogy ellepje és készre főzzük . Ha elfőné a levét önstünk hozzá még vízet . Ha a hús megpuhult , akkor kiszedjük a lábasból és botmixerrel pépesítjük a megfőtt zöldségeket . Ekkor tegyük vissza a húst és öntjük fel egy kis vízzel , rottyanjon egyet , ekkor öntjük bele a tejfölt , főzzük eggyüt 5 percig , ha szükséges akkor egy kis vízzel keverjük ki a lisztet és ezzel sűrítjük be a vadasunkat . Ezzel is főzzük fel egy kicsit . A mustárt csak a legvégén tegyük bele nehogy kicsapodjon .

Hozzávalók a knédlihez :

600g sima liszt , 5-6 dl tej , 20g élesztő , 1 tk só, 1 tk cukor

Az alapanyagokból jól kidogozzuk a tésztát . Hagyjuk a duplájára kelni . Ezután lisztezett deszkára tesszük , ketté osztjuk és ovális formájúvá formáljuk . Addig hagyjuk pihenni , míg egy nagyobb edényben a víz fel nem forr , ekkor vagy egy konyharuhát teszünk az edényre és lefogytjuk gumival , vagy pedig párolóedényben 25 percig letakarva pároljuk , ekkor olajozott tálcára tesszük és a kész knédlit is leolajozzuk . Ugyanígy pároljuk a másikat is .

                                            És lehet tálalni
                                       
             
                                              Jó étvágyat ....

2013. augusztus 9., péntek

Levendulás cupcakes

Ezt a cupcakes-t még keresztelőre készítetttem el , csak még nem volt időm megírni hozzá a receptet ... De mivel ilyen melegek vannak így bent a hűs szobában előszedtem a képeket és nekiáltam blogolni ...

Hozzávalók 12 db- hoz:

100g puha vaj , 100g sima liszt , 100g porcukor , 1 kk. sütőpor , 2 tojás , 100ml tej , 2ek levendula szörp

Hozzávaló a krémhez :

250g mascarpone , 100ml tejszín , 3ek porcukor  , 1 citrom reszelt héja és a leve

A puha vajat a cukorral és a tojással simára keverjük  , majd hozzáadjuk a sütűporral elkevert lisztet és a tejet , és simára keverjük . Kanalazzuk bele a papírkosarakkal kibélelt muffinsütőbe és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük .
Amíg sülnek a muffinok a tejszínhabot kemény habbá verjük  , egy másik tálban a mascarpone-t és a cukrot simára keverjük a citromhéjjal és a levével eggyüt  , majd óvatossan hozzákeverjük a tejszínhabhoz és jól összekeverjük . Ezzel díszítjük a kihűlt muffinokat ...

                                    Jó sütögetést .....


A levendula szörpöt egy kedves barátnőmtől Annától kaptam a http://bakeann.blogspot.sk blog szerzőjétől aki saját kezűleg készítette el . Íme a recept :
Hozzávalók :
1,5l víz , 800g cukor , 50g levendula , 2 citrom leve
A cukorból és a vízből főzzünk szirupot , mikor kihűlt tegyük bele a megmosott levendula-virágokat és a felkarikázott citromot . Hagyjuk 1 éjszakán át érlelődni , másnap  szűrjük le  és főzzük fel rottyanásig , ezután töltsük üvegekbe és tegyük száraz dunctba . 

2013. augusztus 7., szerda

Vaníliás briós

Fiam egy hete azon kínlódott , hogy briós enne . Mivel nyár van és semmi kedvem 5,50 kor kelni , hogy jusson briós az üzletbe , így neki áltam ennek is mint a zsemlének .... és láss csodát ez is sikerült és ennek is sikere volt , ismét köszönet Limarának a receptért http://www.limarapeksege.hu/2010/03/vanilias-brios.html .

Hozzávalók 8 db-hoz :

600g sima liszt , 1,5 rúd vanília kikapart magja / vagy 3zacskó vaníliás cukor / 1tk só , 3-4ek cukor , 1 tojás + 1 sárgája , 3ek olaj , 3-4dl langyos tej , 30g élesztő
+ 150g olvasztott vaj

A hozzávalókat sima tésztává dolgozzuk , hagyjuk a duplájára kelni . Miután megkelt lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre osztjuk .

Egyesével oválisra nyújtjuk és megkenjük az olvasztott vajjal , feltekerjük

és addig félre tesszük , amíg az összeset fel nem tekertük . Ezután eggyesévek kb. 40cm hosszúságura nyújtjuk , és mint a csigát feltekerjük , a legvégét lelapítjuk és a tészta aláhajtjuk . így nem fog sütés közben szétnyílni 

Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk és hagyjuk a duplájára kelni , lekenjük olvasztott vajjal megszórjuk mákkal , és 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig sütjük , vagy amíg pirossak nem lesznek . Rácson hagyjuk kihűlni . Vajjal , lekvárral megkenve vagy csak simám porcukorral megszórva fogyasztjuk.

                                    Jó étvágyat........

2013. augusztus 6., kedd

Hamburgerzsemle

Mivel megvolt a kenyér siker , így nem álhatott az utamba semmi , hogy kipróbáljam a házi készítésű zsemlét . Mit mondjak nagy sikere volt , főleg hogy hamburger ként ,,végezte"....

Hozzávalók 9db:

600g sima liszt , 2-3dl langyos tej , 2ek cukor , 1 tk só , 40g olaj , 1 tojás , 100g joghurt / nekem nem volt itthon , így tejföllel helyetesítettem / , 20g élesztő
+ 1 tojás kenéshez , sezámmag vagy lenmag

Minden egy tálba belerakunk , és sima tésztává dolgozzuk . Hagyjuk duplájára megkelni . Miután megkelt 9 db-ra osztjuk kb . 120g - os darabokra osztjuk . Egyenként zsemlévé formájuk , sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk . Ismét hagyjuk duplájára megkelni , lekenjük tojással , megszórjuk a szezámmaggal  és 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 20- 25 perc alatt készre sütjük .
Hamburger hús :
1kg darált hús / lehet disznó vagy marha de akár vegyessen is / , só , bors , 2 tojás

A hozzávalókat összedolgozzuk , lapos húspogácsákat formálunk belőle , grillen vagy sima seprpenyőbe készre sütjük . A zsemléket félbe vágjuk , mehet bele majonéz vagy mustár vagy kecsap , 1 szelet husi +  zöldség ízlés szerint .....
                              Jó étvágyat......

 Receptért köszönet Limarának  http://www.limarapeksege.hu/2009/06/hamburgerzsemle.html

2013. augusztus 1., csütörtök

Oreós-joghurtos szelet gyümölcsös zselével

Nem tűntem el , van sütés , főzés , pihenés , nyaralás..... munka..... ugyanis festés zajlik nálunk , de úgy éreztem most , hogy egy kis ,,pihi" rám fér . Nekem a blogolás egy kikapcsolodási forma . Ilyenkor nem érdekel még az sem ha leég a ház , vagy az ebéd :D - már történt olyan is . Mivel nagy melegek voltak múlt héten , valami egyszerrű kis sütit akartam készíteni . Erre Limara feltettte ezt a receptet http://www.limarapeksege.hu/2013/07/oreos-joghurtos-szelet-gyumolcszselevel.html  , nem sokat tétováztam meg is csináltam ..... Nagy sikert aratott .... ismét ... és  egy kicsit fel is tuningoltam ....

Hozzávalók :

2 doboz /175g/ oreo keksz , 4ek. vaj , 700ml joghurt , 7 ek. porcukor , 2cs. vaníliás cukor , 3ek. zseltin , 4dl habtejszín

A gyümölcsréteghez :

1kg kimagozott érett sárgabarack , 2ek citrom lé , ízlés szerint cukor / én 2 ek - lal tettem bele/, 1 zacskó zselatin , 2 kk. fahéj

A gyümölcsréteggel kezdtem . A barackot megmosva és kimagozva feltetttem egy lábasba főni , mikor egy kis levet engedett merülős mixerrel pürésítettem . Beletettem a citrom levet , a fahéjat , a cukrot és a zselatint , forrás pontig melegítettem . Egy 25x35 cm tálcára fóliát terítettem és erre öntöttem a masszát . Elsímítottam , hogy egyenletes legyen kb. 3-4 mm vastagságú . Amint kihűlt betettem a hűtőbe , hogy gyorsabban megkössön .
Az oreo kekszeket késes aprítóval összezúztam , hozzáadtam a vajat és 25x35 cm formát kiöblítettem vízzel , kibéleltem fóliával majd a kekszet egyenletes vastagságúra el igazítom . Addig hűtőbe tettem , míg a joghurtos részt elkészítettem .
A joghurtot , a cukrokat és a zselatín forráspontig melegítem . A habtejszín kemény habbá vertem és a kicsit elhűlt joghurtos masszához kevertem .  Hagytam  hűlni , amikor már épphogy csak langyos óvatossan ráöntjük a kekkszes alapunkra , majd vissza tesszük a hűtőbe legaláb 2 órára . Amikor már teljesen kihűlt a fólia segítsígével ráfordítjuk a joghurtos felületre a gyümölcszselénket . Azonnal tálalhatjuk .....
                                                 Jó étvágyat......