Már egyszer készítettem kenyeret , nem volt rossz az sem . De azóta valahogy az időm nem adta ki , hogy süssek finom házi kenyeret . Eléggé elszomorított amit az utóbbi 3 hétben történt velem . Mivel nincs suli , így nem megyek be a városba napi szinten , így mivel agyonra dícsérték egy bizonyos helyen a kenyeret úgy voltam vele egy próbát megér .... hát őszintén többet nem veszek ott kenyeret . 2 nap után előjött rajta a penész , úgy voltam vele , hogy biztos melegen szeletelték fel és úgy tették bele a zacskóba , adtam még egy esélyt , na másodszorra is ugyanez történt .... Mivel három a magyar igazság megpróbáltam mégegyszer , az elárusítónő épp , akkor szelte fel és tette zacskóba , gyorsan hazamentem , kivettem a zacskóból és előhagytam egy órát még , utána elraktam és kíváncsian figyeltem , hogy mi fog történni , hát megint megtörtént előjött az a fránya penész . Ekkor eldöntöttem , hogy nincs több esély és inkább én dolgozom vele na az a tuti . Voltunk vendégségben és megkínáltak benünket na nem csak kenyérrel , de mikor azt mondták , hogy Ők sütötték mindjárt felkaptam a fejem és el is kértem a receptet el is küldték és én is megosztom veletek a linket http://www.gabojsza.hu/2007/11/sikerlt.html .
Hozzávalók :
1kg sima liszt /BL 55/ , 6-8dl víz vagy tejsavó , 1 zacskó szárított élesztő /7vagy10g / , 25g só
A hozzávalókat egy méretes tálban szó szerint tessék - lássék módra összekeverjük , annyira hogy a liszt át nedvesedjen . Konyharuhával letakarva huzat mentes helyen /én hideg sütőben / hagyjuk pihenni 12-14 órát . Erőssen lisztezett konyhapultra öntjük és hajtogatjuk úgy ahogy a mellékelt videón is lászik 2:28 percnél http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU , a tészta még addig pihenjen , amíg a sütőnk felmelegszik 250 fokra /kb fél óra/ . Az edény amibe sütjük legyen fedele , én most kacsa sütőben sütöttem ezért kicsit lapossab lett . Beletesszük a tésztánkat az edényünkbe / én tettem alá sütőpapírt / letakarva fél órán átt sütjük , ezután levesszük a fedőnket és visszavesszük a hőmérsékletett 200 fokra és még így is sütjük 25-30 percig . Mikor kivesszük a kenyér aljának kopogó hangja van . Rácson hagyjuk kihűlni .
Jó étvágyat hozzá ....
2013. július 16., kedd
2013. július 14., vasárnap
Karamellás sárgabarackos szelet
Ezt a receptet a Blikk Nők Júliusi számában találtam , de ott dinnyés - epres szelet volt a neve, mivel nálunk már nincs eper , így barackkal helyettesítettem . De így is finom volt .
A karamellás krémhez :
100g kristálycukor , 4dl tejszín
A tésztához :
6db tojás , 6 ek. cukor , 6 ek. sima liszt , 1 cs. sütőpor , 1dl olaj , 1cs. vaníliás cukor , 1,5dl tojáslikőr
Díszítéshez :
sárgabarack vagy bármilyen idényjellegű gyümölcs
A cukrot karamelizzáljuk világosra . Öntsük hozzá a tejszínt óvatossan , és addig forraljuk míg a cukor el nem olvad . A karamellás tejszínt szűrjük le és hagyjuk kihűlni , majd tegyük 1 éjszakára tegyük hűtőbe .
A tésztához a tojássárgáját a cukrokkal fehéredésig keverjük , majd keverjük bele az olajat , a liszttel elkevert sütőport és keverjük simára a masszát . Egy másik tálkában keverjük kemény habbá a tojásfehérjét óvatossan keverjük a lisztes masszához . Sütőpapírral kibélelt tepsibe símítjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig vagy tű próbáig készre sütjük . A forró tésztára öntjük a tojáslikőrt és hagyjuk teljessen kihűlni . A karamellás tejszínt kemény habbá verjük . A tésztalapot kenjük meg a karamllás tejszínnel , díszítjük a gyümölccsel .
Jó étvágyat
A karamellás krémhez :
100g kristálycukor , 4dl tejszín
A tésztához :
6db tojás , 6 ek. cukor , 6 ek. sima liszt , 1 cs. sütőpor , 1dl olaj , 1cs. vaníliás cukor , 1,5dl tojáslikőr
Díszítéshez :
sárgabarack vagy bármilyen idényjellegű gyümölcs
A cukrot karamelizzáljuk világosra . Öntsük hozzá a tejszínt óvatossan , és addig forraljuk míg a cukor el nem olvad . A karamellás tejszínt szűrjük le és hagyjuk kihűlni , majd tegyük 1 éjszakára tegyük hűtőbe .
A tésztához a tojássárgáját a cukrokkal fehéredésig keverjük , majd keverjük bele az olajat , a liszttel elkevert sütőport és keverjük simára a masszát . Egy másik tálkában keverjük kemény habbá a tojásfehérjét óvatossan keverjük a lisztes masszához . Sütőpapírral kibélelt tepsibe símítjuk és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig vagy tű próbáig készre sütjük . A forró tésztára öntjük a tojáslikőrt és hagyjuk teljessen kihűlni . A karamellás tejszínt kemény habbá verjük . A tésztalapot kenjük meg a karamllás tejszínnel , díszítjük a gyümölccsel .
Jó étvágyat
2013. július 12., péntek
Ham and eggs kicsit másképp
Nálunk mindíg nagy kérdés a reggeli..... kiadós legyen , legyen hús íze is ... Ezt a receptet neten látam de nem tudom ki osztotta meg :( .
Hozzávalók :
toast kenyér , pizza sonka , tojás , sajt , olaj a sütéshez
Vágjuk ki a kenyerek közepét . A kenyér ,, belét" tegyük kenyérpirítóba és pirítjuk aranybarnára . A serpenyőben förrósítjuk meg az olajat , tegyük bele a sonkát erre a kivájt közepű kenyeret . Óvatossan üssük bele az egész tojást , fedjük be egy másik szelet sonkával és erre tegyük a sajt szeletet .
Lassú lángon süssük meg az egészet . Figyeljük , a tojást hogy nehogy nyers legyen ... kukkancsunk be a sonka alá így ellenőrizzük :D . Ha a tojás megfeleöen megsült akkor óvatossan helyezzük átt a ,,szendvicseket" egy tányérra és fedjük be a megpirított kenyérszeletkével .
Jó étvágyat
Hozzávalók :
toast kenyér , pizza sonka , tojás , sajt , olaj a sütéshez
Vágjuk ki a kenyerek közepét . A kenyér ,, belét" tegyük kenyérpirítóba és pirítjuk aranybarnára . A serpenyőben förrósítjuk meg az olajat , tegyük bele a sonkát erre a kivájt közepű kenyeret . Óvatossan üssük bele az egész tojást , fedjük be egy másik szelet sonkával és erre tegyük a sajt szeletet .
Lassú lángon süssük meg az egészet . Figyeljük , a tojást hogy nehogy nyers legyen ... kukkancsunk be a sonka alá így ellenőrizzük :D . Ha a tojás megfeleöen megsült akkor óvatossan helyezzük átt a ,,szendvicseket" egy tányérra és fedjük be a megpirított kenyérszeletkével .
Jó étvágyat
2013. július 11., csütörtök
Marinált cukkinisaláta grillezett sajttal
Valami könnyű ebédre vágytam . Fiúknak hűttős lángost http://ajakonyhaja.blogspot.sk/2012/10/hutos-langos-d.html csináltam , mert az volt a kérés . Mint már korrábban említetttem szeretem a cukkinit minden formában , így kipróbáltam egy recepett a Nők Lapja konyha július- augusztusi számából . Nagyon egyszerű és friss saláta .
Hozzávalók 4 személyre :
800g zsenge cukkini , 2 fej lila hagyma / én vöröshagymát tettem bele , mert nem volt itthon lila :D /, 1 csokor menta , 1 ek méz , 2 ek 6% borecet , 3 ek olivaolaj + olaj a sajt sütéséhez , 1 gerezd fokhagyma , 1 db. szárított erős paprika , 600g krémfehérsajt vagy juhsajt / én a felét füstöltsajttal helyetttesítettem /
A cukkinit jól mossuk meg , vágjuk le a végeit. Vágjuk el hosszába minnél vékonyab szeletekre , majd a szeletekek csíkozzuk fel vékonyra . Keverjük el a felkockázott hagymával és a apróra vágott mentalevelekkel . Egy tálkában keverjük el a mézet az ecettel , az olajjal, a felaprított fokhagymával és a morzsolt erős paprikával . Forgassuk a cukkinihez , fedjük le , hidegen hagyjuk érni 30 percet .
A feldarabolt sajtot felforrosított , tapadásmentes edényben , kevés olajon süssük ropogosra . Forrón tálaljuk a hideg salátával .
Jó étvágyat
Hozzávalók 4 személyre :
800g zsenge cukkini , 2 fej lila hagyma / én vöröshagymát tettem bele , mert nem volt itthon lila :D /, 1 csokor menta , 1 ek méz , 2 ek 6% borecet , 3 ek olivaolaj + olaj a sajt sütéséhez , 1 gerezd fokhagyma , 1 db. szárított erős paprika , 600g krémfehérsajt vagy juhsajt / én a felét füstöltsajttal helyetttesítettem /
A cukkinit jól mossuk meg , vágjuk le a végeit. Vágjuk el hosszába minnél vékonyab szeletekre , majd a szeletekek csíkozzuk fel vékonyra . Keverjük el a felkockázott hagymával és a apróra vágott mentalevelekkel . Egy tálkában keverjük el a mézet az ecettel , az olajjal, a felaprított fokhagymával és a morzsolt erős paprikával . Forgassuk a cukkinihez , fedjük le , hidegen hagyjuk érni 30 percet .
A feldarabolt sajtot felforrosított , tapadásmentes edényben , kevés olajon süssük ropogosra . Forrón tálaljuk a hideg salátával .
Jó étvágyat
2013. július 9., kedd
Cukkinis tócsni , szűzérmékkel és szalonnával
Imádom a cukkinit , de a fiúk ezzel nem így vannak . Próbálom belecsempészni az ételbe, úgy hogy ne vegyék észre de szerintem zöldség ellenes radarjuk van.
Hozzávalók a cukkinis tócsnihoz :
2 közepes cukkini , 2 tojás , só , bors , liszt , olaj a kisütéshez
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük besózzuk és egy kicsit félre tesszük , mert a sótól levet enged és egy kicsit megpuhul kb. 20 perc . Beleütjük a tojást , borsozzuk és szükség szerint keverjük hozzá a lisztet , annyit hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk . A serpenyőnkben felforrósítjuk az olajat és beleteszünk 1 kanál cukkinis masszát elsímítjuk , hogy kb. tarkedli nagyságú tócsnikat kapjunk 2-3 percig sütjük az egyik oldalát és 2-3 percig a másikat oldalán is. De süthetjük akár palacsinta nagyságúra is .
Hozzávalók a szűzpecsenyéhez :
400g szűzpecsenye , só , bors , olaj a kisütéshez
A szűzpecsenyét kb. fél cm vastagságúra vágjuk , sózzuk , borsozzuk és forró serpenyőben mind két oldalán kb 4-5 percig sütjük .
A szalonnát felszeljük bevagdossuk és megsütjük .
Egy kis zöldséggel díszítjük ..... Jó étvágyat .....
Hozzávalók a cukkinis tócsnihoz :
2 közepes cukkini , 2 tojás , só , bors , liszt , olaj a kisütéshez
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük besózzuk és egy kicsit félre tesszük , mert a sótól levet enged és egy kicsit megpuhul kb. 20 perc . Beleütjük a tojást , borsozzuk és szükség szerint keverjük hozzá a lisztet , annyit hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk . A serpenyőnkben felforrósítjuk az olajat és beleteszünk 1 kanál cukkinis masszát elsímítjuk , hogy kb. tarkedli nagyságú tócsnikat kapjunk 2-3 percig sütjük az egyik oldalát és 2-3 percig a másikat oldalán is. De süthetjük akár palacsinta nagyságúra is .
Hozzávalók a szűzpecsenyéhez :
400g szűzpecsenye , só , bors , olaj a kisütéshez
A szűzpecsenyét kb. fél cm vastagságúra vágjuk , sózzuk , borsozzuk és forró serpenyőben mind két oldalán kb 4-5 percig sütjük .
A szalonnát felszeljük bevagdossuk és megsütjük .
Egy kis zöldséggel díszítjük ..... Jó étvágyat .....
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)