Ez is olyan fajta süti ami , egyszerű és mutatós .
Hozzávalók a piskótához :
7 tojás , 7 ek. porcukor , 6 ek. liszt , 2 ek. kakaó , 1 cs. sütőpor ,
Hozzávalók a túrókrémhez :
500g túró , 200g porcukor , 200g vaj , 2cs vaníliás cukor , 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a Fanta tetőhöz :
7dl Fanta vagy narancslé , 2 cs. vaníliás puding , cukor szükség szerint , 1 ek. citromlé
A piskótához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük , hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet . A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes masszánkhoz . Sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük , 20-25 percig sütjük . Amíg hűl a túrót a vajjal a cukrokkal és a citrom héjával jól összekeverjük . A kihűlt piskótára kenjük a túrós masszát . 2dl Fantát összekeverjük a vaníliás pudinggal és a citrom lével , addig a maradék üdítőt felforraljuk , ha már forr hozzáöntjük a pudigos rész és sűrű pudingot főzünk belőle . Ezt a pudingot óvatossan ráöntjük a túrós masszára és egyenletesre símítjuk . Ha a puding kihűlt legalább 2-3 órára hűtűbe tesszük .
Jó étvágyat .........
2013. június 11., kedd
2013. június 9., vasárnap
Minecraft torta --- szülinapra
Kisfiam még mindíg a szülinapját ünneplte szombaton is . De most barátaival , így anya csak arra kellet , hogy KAJA-PIA legyen , és időre . Mivel nagy mánia nála ez a játék , így nem volt kérdés , hogy milyen témájú lessz a torta . Mikor megláttam azt a sok kockát --- rosszul lettem , hogy fogom én ezt megoldani???? -- de úgy láttam sikerült , a külsejét , nem osztályozták a gyerekek , de amilyen gyorsasággal fogyott , azok szerint , JÓ volt .
Hozzávalók :
3x 5 tojásos piskóta - 1 piskótára : 5tojás , 5 ek .liszt , 5 ek. porcukor , sütőpor , 3ek. olaj , 3ek. víz
Krém :
4 ek. sima liszt , 5 ek. kakaópor , 1tk. nescafé , 6dl tej , 200g porcukor , 250g vaj ,
Burkolóanyag :
K2 vagy marcipán , ételfestékek
250g vaj , 200g porcukor- a burkolóanyag alá
A piskótához a tojássárgáját a cukorral a vízzel és az olajjal fehéredésig keverjük . Hozzáadjuk a sűtőporral elkevert lisztet és jól összekeverjük . A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és óvatossan összekeverjük a lisztes masszával . Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük , 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig sütjük , vagy tűpróbáig . Így sütjük meg a másik 2 lapot is Hagyjuk kihűlni . Kocka formájúra vágjuk , 3 egész kocka , és a 4 dik pedig a levágott végek .
A krémhez a lisztett 2dl tejjel , 2ek. kakaóval és a nescaféval jól kikeverjük , addig a maradék tejet felforraljuk , majd óvatossan belekeverjük a lisztes masszát , és állandó kevergetés mellet sűrűre főzzük . Időnként megkeverve teljesen kihűtjük . Addig a vajat a cukorral és a kakaóval jól kikeverjük , majd a kihűlt lisztes masszánkal összekeverjük .
A K2 masszánkat színezzük : barna- kakaó , a többi pedig ételfesték egy kis rummal elkeverve , hogy a színel jobban kioldódjanak .
A vajat a cukorral habosra keverjük .
A torta összerállítása : a piskóta lapokat megkenjük a kakaós krémmel , és legalább3 órára hűtőbe tesszük , én tettem rá nehezéket , hogy egyenes legyen a teteje . Ha jól kihűlt a tortánk , akkor még ha kell megformázzuk , hogy egyenesek legyen az oldalai. Ezután lekenjük a vajas krémmel az oldalát és a tetejét is , erre ragasztjuk , a kockára vágott burkolómasszánkat .
Ismét hütőbe tesszük tálalásig ....
És ami maradt a tortából.....
Hozzávalók :
3x 5 tojásos piskóta - 1 piskótára : 5tojás , 5 ek .liszt , 5 ek. porcukor , sütőpor , 3ek. olaj , 3ek. víz
Krém :
4 ek. sima liszt , 5 ek. kakaópor , 1tk. nescafé , 6dl tej , 200g porcukor , 250g vaj ,
Burkolóanyag :
K2 vagy marcipán , ételfestékek
250g vaj , 200g porcukor- a burkolóanyag alá
A piskótához a tojássárgáját a cukorral a vízzel és az olajjal fehéredésig keverjük . Hozzáadjuk a sűtőporral elkevert lisztet és jól összekeverjük . A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és óvatossan összekeverjük a lisztes masszával . Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük , 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig sütjük , vagy tűpróbáig . Így sütjük meg a másik 2 lapot is Hagyjuk kihűlni . Kocka formájúra vágjuk , 3 egész kocka , és a 4 dik pedig a levágott végek .
A krémhez a lisztett 2dl tejjel , 2ek. kakaóval és a nescaféval jól kikeverjük , addig a maradék tejet felforraljuk , majd óvatossan belekeverjük a lisztes masszát , és állandó kevergetés mellet sűrűre főzzük . Időnként megkeverve teljesen kihűtjük . Addig a vajat a cukorral és a kakaóval jól kikeverjük , majd a kihűlt lisztes masszánkal összekeverjük .
A K2 masszánkat színezzük : barna- kakaó , a többi pedig ételfesték egy kis rummal elkeverve , hogy a színel jobban kioldódjanak .
A vajat a cukorral habosra keverjük .
A torta összerállítása : a piskóta lapokat megkenjük a kakaós krémmel , és legalább3 órára hűtőbe tesszük , én tettem rá nehezéket , hogy egyenes legyen a teteje . Ha jól kihűlt a tortánk , akkor még ha kell megformázzuk , hogy egyenesek legyen az oldalai. Ezután lekenjük a vajas krémmel az oldalát és a tetejét is , erre ragasztjuk , a kockára vágott burkolómasszánkat .
Ismét hütőbe tesszük tálalásig ....
És ami maradt a tortából.....
2013. június 6., csütörtök
Dobos torta
Mivel a kisfiam szülinapja van és a házassági évfordulónk is , így most férjem egyik kedvenc sütijét készítettem el tortaként . a fiam kívánsága szombaton teljesül mert akkor jönnek a barátok bulizni és akkor készítek csak nekik tortát . A receptet Házi
cukrászok csoportjában Jánosné Kerekes készítette el és osztotta meg .
Hozzávalók 24 szelethez :
Tészta :
9 tojás , 180g sima liszt , 180g porcukor , 1 cs. sütőpor ,
Krém :
500g vaj , 500g porcukor , 100g cukrozatlan kakaó , kb. 1-1 1/2 dl meleg tej
Karamell :
300g kristálycukor , pár csepp ecet
A tésztából hagyományos módon piskóta tésztát készítünk . Én sütőpapírra 6db - 26 cm köröket rajzoltam , így egyformák lesznek a lapok . Mindeggyik közepére egyformán elosztottam a tésztát , elsímítottam , a tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 10 perc alatt készre sütöttem .
A kakaót leforrázuk annyi forró tejjel , hogy jól kenhető masszát kapjunk , hűlni hagyjuk . Addig habosra keverjük a vajat a porcukorral . Ha kihűlt a kakaós massza jól kikeverjük a vajjal eggyütt . 5 kihűlt piskótalapot megkenünk krémmel , én még hagytam az oldalára , és a karamellás piskóta rész alá is .
Most jön a neheze , gyorsan kell dolgozni a karamellel , mert nagyon hamar megkeményedik . A kristálycukrot karamellizáljuk , tegyünk bele pár csepp ecetet , de vigyázzunk mert kicsapódik , ettől egy kicsit világossab lessz .Előkészítjük a 6-dik tésztát , én tettem alá alufoliát , és jól tettem , mert ami mellé folyt , nem a konyhapulton ,,landolt,, . A forró karamelt óvatossan a piskóta lapra öntjük , bevajazott késsel elsímítjuk . Elősször félbe vágtam , aztán negyedeztem , a negyedeket 3 vastagabb szeletre vágtam , és a legvégén még ezt is félbe vágtam , így kaptam 24 db. vékony karamell szeletet . Én készítettem egy vaj darabot és minden vágásnát bekentem a kés élét , és nem ragadt rá a késre a karamell . Egyenes felületre tegyük , mert hullámosra dermed meg az csúnya lessz . Ha kihűltek a karamellszeletek óvatossan a tortára rendezzük . Nem akarok dicskedni de nekem elsőre sikerült a karamellás rész ....
Jó sütögetést ...
Jó étvágyat ...
Hozzávalók 24 szelethez :
Tészta :
9 tojás , 180g sima liszt , 180g porcukor , 1 cs. sütőpor ,
Krém :
500g vaj , 500g porcukor , 100g cukrozatlan kakaó , kb. 1-1 1/2 dl meleg tej
Karamell :
300g kristálycukor , pár csepp ecet
A tésztából hagyományos módon piskóta tésztát készítünk . Én sütőpapírra 6db - 26 cm köröket rajzoltam , így egyformák lesznek a lapok . Mindeggyik közepére egyformán elosztottam a tésztát , elsímítottam , a tepsi hátoldalán 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 10 perc alatt készre sütöttem .
A kakaót leforrázuk annyi forró tejjel , hogy jól kenhető masszát kapjunk , hűlni hagyjuk . Addig habosra keverjük a vajat a porcukorral . Ha kihűlt a kakaós massza jól kikeverjük a vajjal eggyütt . 5 kihűlt piskótalapot megkenünk krémmel , én még hagytam az oldalára , és a karamellás piskóta rész alá is .
Most jön a neheze , gyorsan kell dolgozni a karamellel , mert nagyon hamar megkeményedik . A kristálycukrot karamellizáljuk , tegyünk bele pár csepp ecetet , de vigyázzunk mert kicsapódik , ettől egy kicsit világossab lessz .Előkészítjük a 6-dik tésztát , én tettem alá alufoliát , és jól tettem , mert ami mellé folyt , nem a konyhapulton ,,landolt,, . A forró karamelt óvatossan a piskóta lapra öntjük , bevajazott késsel elsímítjuk . Elősször félbe vágtam , aztán negyedeztem , a negyedeket 3 vastagabb szeletre vágtam , és a legvégén még ezt is félbe vágtam , így kaptam 24 db. vékony karamell szeletet . Én készítettem egy vaj darabot és minden vágásnát bekentem a kés élét , és nem ragadt rá a késre a karamell . Egyenes felületre tegyük , mert hullámosra dermed meg az csúnya lessz . Ha kihűltek a karamellszeletek óvatossan a tortára rendezzük . Nem akarok dicskedni de nekem elsőre sikerült a karamellás rész ....
Jó sütögetést ...
Jó étvágyat ...

2013. június 5., szerda
Csokoládés süti-nyalóka---pop cake
Kis-Nagy fiamnak szülinapja van , így valamit vinni kell az osztályba . De valami érdekességet szerettem volna készíteni , mivel most nagy divat a süti nyalóka , már készítettem régebben akkor is lába kelt , így remélem az osztálytársaknak is ízleni fog . Az alap recept a NLK májusi számából való , de azért csak feltuningolom egy kicsit....
Hozzávalók kb. 45 darab golyóhoz :
400g morzsolt kicsit szikkadt piskóta , 1,5 dl Meggle cukrász /tejszín/hab /ezt a tejszínhabot csak ajánlani tudom , nagyon jó vele dolgozni / , 150 g minőségi csokoládé /én 86% -kost használtam/ , 60ml tej , 1 ek. puncsaroma
A kimártáshoz :
400g csoki , /ét- , tej-, fehér- csoki/ , színes cukorka , gumi cukorka ......
A piskótát a tenyerünk között morzsoljuk apróra . A cukrászhabot verjük kemény habbá . A csokit olvasztjuk fel a tejjel gőz fölött . Kicsit kevergessük , hogy kihűljön de folyós maradjon . A csokit a habba öntjük és habverővel még fél percig keverjük .
A morzsolt piskótára öntjük a krémet , a puncsaromát és kanálal óvatossan összekeverjük , ezután kézzel dolgozzuk össze óvatossan a masszát , addig amíg tömör , nehéz tésztát nem kapunk . Egyforma adagokat ,,gömbolyítünk,, belőle . Egy tálcára tesszük , és hűtőbe , legalább fél órát hűtjük . Addig egy kis tálkába egy darab csokit felolvasztunk , és elkészítünk annyi pálcikát , amennyi golyónk lett . Kivesszük a golyókat , a pálcika egyik végét belemártjuk az olvasztott csokiba, és óvatossan beleszúrjuk a csokis végét a sütigolyónkba . Ez azért fontos , hogy a gyolyó ne essen le a pálcikáról , ha majd mártogatjuk a csokiba . Én ekkor már polieszterbe szúrtam . Tegyük legalább fél órára a hűtőbe , hogy rendessen beledermedjen a pálcika a sütigolyókba .
Mindeggyik golyót kimártjuk az olvasztott csokiba és a felesleget lecsepegtetjük , még dermedés előtt , megszórjuk a színes cukorkákkal , vagy amivel díszíteni szeretnénk . Visszaszúrjuk a polieszterbe és hűtőbe tesszük , hogy a csoki jól megdermedjen . Jó étvágyat ....
Hozzávalók kb. 45 darab golyóhoz :
400g morzsolt kicsit szikkadt piskóta , 1,5 dl Meggle cukrász /tejszín/hab /ezt a tejszínhabot csak ajánlani tudom , nagyon jó vele dolgozni / , 150 g minőségi csokoládé /én 86% -kost használtam/ , 60ml tej , 1 ek. puncsaroma
A kimártáshoz :
400g csoki , /ét- , tej-, fehér- csoki/ , színes cukorka , gumi cukorka ......
A piskótát a tenyerünk között morzsoljuk apróra . A cukrászhabot verjük kemény habbá . A csokit olvasztjuk fel a tejjel gőz fölött . Kicsit kevergessük , hogy kihűljön de folyós maradjon . A csokit a habba öntjük és habverővel még fél percig keverjük .
A morzsolt piskótára öntjük a krémet , a puncsaromát és kanálal óvatossan összekeverjük , ezután kézzel dolgozzuk össze óvatossan a masszát , addig amíg tömör , nehéz tésztát nem kapunk . Egyforma adagokat ,,gömbolyítünk,, belőle . Egy tálcára tesszük , és hűtőbe , legalább fél órát hűtjük . Addig egy kis tálkába egy darab csokit felolvasztunk , és elkészítünk annyi pálcikát , amennyi golyónk lett . Kivesszük a golyókat , a pálcika egyik végét belemártjuk az olvasztott csokiba, és óvatossan beleszúrjuk a csokis végét a sütigolyónkba . Ez azért fontos , hogy a gyolyó ne essen le a pálcikáról , ha majd mártogatjuk a csokiba . Én ekkor már polieszterbe szúrtam . Tegyük legalább fél órára a hűtőbe , hogy rendessen beledermedjen a pálcika a sütigolyókba .
Mindeggyik golyót kimártjuk az olvasztott csokiba és a felesleget lecsepegtetjük , még dermedés előtt , megszórjuk a színes cukorkákkal , vagy amivel díszíteni szeretnénk . Visszaszúrjuk a polieszterbe és hűtőbe tesszük , hogy a csoki jól megdermedjen . Jó étvágyat ....

2013. június 2., vasárnap
Puncsos torta
Apukám szülinapja volt kedden , és mindene a puncsos-süti de lehet torta is . Egy kedves barátnőm Anna a bake! Ann blog írója puncsos tortát sütött Anyák napjára http://bakeann.blogspot.sk/2013/05/anyak-napi-puncstorta.html , így nem volt kérdéses , hogy honnan lessz az alap recept . De azért nem Én volnák , ha nem tennék bele valami pluszot ... Egy dologért előre is elnézést kérek , ahogy a tortát szelve megmutatni nem tudom , ugyanis olyan sebbességel fogyott , hogy nem mertem szólni, hogy had fényképezzem le :( , de szerintem ez dícséret....
Hozzávalók 26cm vagy szív alakú tortához :
A tortaformához piskótához :
5 tojás , 200g cukor , 200g liszt , 1 cs sütőpor , 5 ek. víz , 5ek. olaj
A piskótalaphoz:
5 tojás , 200g cukor , 200g liszt , 1 cs sütőpor , 5 ek. víz , 5ek. olaj
A sziruphoz :
1dl málnaszörp , 2dl rum, 1 citrom leve és reszelt héja , 50g porcukor , 100 meggylekvár , 3 dl presszó kávé
A kenéshez :
150 g baracklekvár , 1/2 dl rum
A rózsaszín mázhoz és a torta díszítéséhez :
200g porcukor , 2-3 löttyintés málnaszörp , 1dl tejszín, 100g mascarpone , 50g porcukor
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra .
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral . A tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral , beleöntjük a vízet és az olajat és még ezzel is jól kikeverjük . Összekeverjük a sütőport a liszttel és kanalanként hozzáadagoljuk a masszánkhoz . A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes tésztához . Beleöntjük a tortaformánkba és 30-40 perc alatt készre sütjük . A formába hagyjuk kihűlni .
Ugyanígy készítjük el a piskótalapot is .
Amíg hűlnek a tészták elkészítjük a szirupot . Az összes hozzávalót összeforraljuk és ehhez öntjük a kávét is.
Ha kihűlt a tortaformánk a tortánkat félbe vágjuk , az elmosott tortakarikánkat egy sütőpapírral ellátott tálcára tesszük . Ebbe beleteszük a piskóta alsó részét és megkenjük a lekvár feléve. Egy edénybe beletördeljük a piskóta tésztánkat ráöntjük a szirupunkat és jól átnyomkáljuk , hogy mindenhol lucskos legyen . Ezt a masszát ráhalmozzuk a lekváros piskótánkra és úgy eligazítjuk , hogy mindenhol egyenletes legyen . A másik tésztánkat is megkenjük lekvárral és ,,fejreállítva" rátesszük a lucskos felső részre , úgy hogy a lekváros rész alul legyen . Így a tortánk teteje is szép egyenes lessz .
Óvatosan lenyomkodjuk , sütőpapírt teszünk a tetejére erre a tortaforma alját és valamilyen nehezéket teszünk rá és legalább 2-3 órára tegyük a hűtőbe , hogy az ízek összeérjenek . Addig elkészítjük a cukormázat a tetejére . A porcukorhoz cseppenként adagoljuk a szörpöt amíg jó sűrű masszát nem kapunk . A tejszínhabot verjük kemény habbá , a mascarponet pedig keverjük ki a cukorral , lassan adagonként keverjük a tejszínhabhoz . Vonjuk be a torta tetejét a cukormázzal , hagyjuk a hűtűbe 1-2 órát ,,száradni" , azután kenjük be a tortánk oldalát krémmel , és a maradékkal pedig díszítjük ki a tetejét .
Jó étvágyat ....
Hozzávalók 26cm vagy szív alakú tortához :
A tortaformához piskótához :
5 tojás , 200g cukor , 200g liszt , 1 cs sütőpor , 5 ek. víz , 5ek. olaj
A piskótalaphoz:
5 tojás , 200g cukor , 200g liszt , 1 cs sütőpor , 5 ek. víz , 5ek. olaj
A sziruphoz :
1dl málnaszörp , 2dl rum, 1 citrom leve és reszelt héja , 50g porcukor , 100 meggylekvár , 3 dl presszó kávé
A kenéshez :
150 g baracklekvár , 1/2 dl rum
A rózsaszín mázhoz és a torta díszítéséhez :
200g porcukor , 2-3 löttyintés málnaszörp , 1dl tejszín, 100g mascarpone , 50g porcukor
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra .
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral . A tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral , beleöntjük a vízet és az olajat és még ezzel is jól kikeverjük . Összekeverjük a sütőport a liszttel és kanalanként hozzáadagoljuk a masszánkhoz . A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a lisztes tésztához . Beleöntjük a tortaformánkba és 30-40 perc alatt készre sütjük . A formába hagyjuk kihűlni .
Ugyanígy készítjük el a piskótalapot is .
Amíg hűlnek a tészták elkészítjük a szirupot . Az összes hozzávalót összeforraljuk és ehhez öntjük a kávét is.
Ha kihűlt a tortaformánk a tortánkat félbe vágjuk , az elmosott tortakarikánkat egy sütőpapírral ellátott tálcára tesszük . Ebbe beleteszük a piskóta alsó részét és megkenjük a lekvár feléve. Egy edénybe beletördeljük a piskóta tésztánkat ráöntjük a szirupunkat és jól átnyomkáljuk , hogy mindenhol lucskos legyen . Ezt a masszát ráhalmozzuk a lekváros piskótánkra és úgy eligazítjuk , hogy mindenhol egyenletes legyen . A másik tésztánkat is megkenjük lekvárral és ,,fejreállítva" rátesszük a lucskos felső részre , úgy hogy a lekváros rész alul legyen . Így a tortánk teteje is szép egyenes lessz .
Óvatosan lenyomkodjuk , sütőpapírt teszünk a tetejére erre a tortaforma alját és valamilyen nehezéket teszünk rá és legalább 2-3 órára tegyük a hűtőbe , hogy az ízek összeérjenek . Addig elkészítjük a cukormázat a tetejére . A porcukorhoz cseppenként adagoljuk a szörpöt amíg jó sűrű masszát nem kapunk . A tejszínhabot verjük kemény habbá , a mascarponet pedig keverjük ki a cukorral , lassan adagonként keverjük a tejszínhabhoz . Vonjuk be a torta tetejét a cukormázzal , hagyjuk a hűtűbe 1-2 órát ,,száradni" , azután kenjük be a tortánk oldalát krémmel , és a maradékkal pedig díszítjük ki a tetejét .
Jó étvágyat ....
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)