2013. május 13., hétfő

,,Bananita"- banános mandulás süti

Ezt meg kell sütnöm --- ez volt az első reakcióm mikor megláttam ezt a sütit , krémes , gyümölcsös , csokis ...hmmm , minden benne van ami jóóó.... A receptet egy blogon ... http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/2012/08/bananita-mandlovo-banovy-dezert.html találtam ... és mindjárt ki is próbáltam .... FINOOOOOMMMMM--- ennyit tudok róla mondani...



Hozzávalók a tésztához :
5 tojásfehérje , 120g kristálycukor , 80g darált mandula/vagy dió/ , 2ek. sima liszt , 1/2 cs. sütőpor , csipet só
Hozzávalók a krémhez :
500ml tej , 1 cs. Zlatý klas , 1 cs. vaníliás puding , 1cs. vaníliás cukor , 170g vaj , 150g porcukor , 5 tojássárjája , mandulaaroma 
Hozzávalók csokiöntethez :
120g főzőcsoki , 80g vaj , 6ek.tejszín
ezen kívűl : 3-4 banán , 2 doboz tejszín

Tojásfehérjét csipet sóval keményhabbá verjük , kanalanként hozzákeverjük a kristulycukrot és kemény csillogós habbá verjük . Óvatossan belekeverjük a darált mandulát , lisztet és a sütőport , sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük , és sütőrácson hagyjuk kihülni . Én nagyobb tepsibe sütöttem így 3 vékony tésztára vágtam de lehet kissebe is ,  akkor felébe vágjuk el. Amíg sül a tészta megfőzzük a krémet : Pudingporokat , vaníliáscukorral , egykis tejjel és a tojássárgájával jól kikeverjük , a maradék tejet felforraljuk és lassan belekeverjük a pudingos masszát . Kemény pudiggá főzzük és hagyjuk kihűlni . A cukrot és a vajat habosra keverjük és összekeverjük a kihűlt pudinos masszával .
A tésztát 3 részre-hosszába vágjuk . Én püspökkenyér formát kibélltem elősször aloballal utána sütőpapírral úgy , hogy túllógjon , mert ennek a segítségével vesszük ki a formából a sütit , ebbe tesszük az első tésztát egy adag kémet , megint tésztát , megint krém , megint tészta, megint krém... erre jönnek a félbe vágott banánok . A csokit , a vajat és a tejszínt gőz fölött megolvasztjuk és ezzel öntjük le a banán , úgy hogy tejessen belepje a csoki . Betesszük a hűtőbe és addig, hütjük míg a csoki meg nem keményedik . 1-2 óra múlva kivesszük a hűtőből , és a túllógó sütőpapír segítségével kivesszük a formából . A tejszínt kemény habbá verjük és ezzel díszítjük a sütinket .Díszithetjük olvasztott csokival , díszcukorkákkal ....
                                                              Jó étvágyat.....

2013. május 12., vasárnap

Almás rugelach

Már csinálta csokis rugelach kifliket , az is nagyon ízlett . Az a tészta .... omlós-porhanyós....hhmmmm.... Érdekesnek találtam ezt a kombinációt is , egy blogon jelent meg a recept http://www.mandykertje.hu/2013/05/almas-rugelach.html , mindjárt ki is próbáltam , nagy sikere volt, csak ajánlani tudom .

Hozzávalók tésztához :

225g puha vaj , 225g krémsajt / én mascarponet használtam/ , csipet só , 2ek. porcukor , 2 bögre/2,5dl/ sima liszt , 

Hozzávalók a töltelékhez :

1 nagyobb alma , 1-2 ek. cukor , 2 kk. fahéj

Tetejére :

1 felvert tojás , 1ek. porcukor

A vajat felhabosítjuk , hozzá dolgozzuk a krémsajtot , sót , porcukrot jól kikeverjük , és apránként hozzákeverjük a lisztet . A tészta ragacsos lessz , ezért tegyük hűtőbe , legalább 1-2 órára , nekem egész éjjel pihent . Miután a tészta jól kihült ketté vesszük és téglalap formájúra nyújtjuk . Az almát lereszeljük és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal , felét eloszlatjuk a tésztán , úgy hogy a szélein maradjon hely. Az egészet feltekerjük és háromszögekre vágjuk . Amíg melegszik a sütő hideg helyre tesszük , és ugyanígy csinálunk a másik tésztával is . 180 fokra előmelegített sütőbe ,  mielőtt betesszük a sütiket előtte , a lekenjük a felvert cukros tojással és 20-25 percig aranybarnára sütjük .



Jó étvágyat......




2013. május 10., péntek

Gesztenye,,nyelv"

Van annél még egy egyszerűbb édességem , majd azt is megcsinálom csak ott az összerakás tart egy kicsit tovább . Na de ennél , amíg összeálítuk  még az idő sem sok .

Hozzávalók :

2 cs. gesztenyemassza , 100g vaj , 80g babapiskóta ledarálva , 1 cs. vaníliáscukor , rum ízlés szerint/én tettem bele rendesen/ , 100g főzőcsoki

A csokin kívül mindent összedolgozunk , és 20 db-ra osztjuk . Elősször két tenyerünk között cca. 5 cm. hengerré formázzuk és az öregujjunkal csinálunk bele egy kis gödröcskét . Csokit vízgőz felett megolvasztjuk és a vékonyabb végét mártjuk bele az olvasztot csokiba és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire , és tegyük hűtőbe.
 Legjobb ha , akkor készítjük  , mikor nincs othon  senki , akkor nem fog elfogyni a fele . Igaz akkor is megfogyatkozik , mert azért csak meg kell kóstolni . De a legjobb tényleg ha egy kicsi kihűlik .


Jó étvágyat.....

2013. május 9., csütörtök

,,Boci" muffin

Árválkodott a hűtőben 1 csomag túró , nem akartam betenni a fagyasztóba és mivel nálunk szerda megint ,,ünnepnap" így a fiúk nem maradhatak édesség nélkül . Még kedden délután megcsináltam , de amikor láttam , hogy hogyan esnek neki már bántam , hogy nem csak szerda reggel kezdtem el csinálni . Így nem volt mit tenni szerdán csináltam rizskóchot egy kis csavarral ..... ez a recept is fent lessz .....


Hozzávalók 24 db :

200g puha vaj , 200g porcukor , 200g liszt , 4 tojás , 2dl tej , 1 cs. sütőpor , 4 ek. kakaó ,

Hozzávalók a túrós masszához :

250g túró , 4ek. porcukor , 1cs. vaníliáscukor , 2ek. vaníliás puding , 1 citrom reszelt héja , 1 tojássárgája

 A tésztához a hozzávalókat jól kidolgozzuk , Kibéleljük a muffinsütőnket papírkosárkákkal , és belekanalazzuk a masszánkat . A túrósmassza hozzávalóit  is jól kikeverjük és a tésztás masszára teszünk 1 ek túrósmasszát . És ahogy sül kialakulnak a foltok . 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percig vagy tűpróbáig sütjük . ÉS ENNYI....

Jó sütögetést....

2013. május 6., hétfő

Hagyományos Mákos bukta és túrós batyuk...

Egy kedves barátnőmtől kérdeztem , hogy mit főzzek holnap erre Ő hát valami keltet  , valami mákosat , vagy lekvárosat vagy túrósat...... Na ezzel feladta nekem a feledatot , mert pizzát mindenképp akartam csinálni , de nálunk a lekváros nem nagyon megy így maradtam a túrós batyunál meg a mákos buktánál és egyúttal a holnap reggelit is megoldottam .......

Hozzávalók tésztához :

500g sima liszt ,  4dl langyos tej , 1csapot kk. só , 2 ek. cukor , 30g élesztő , 3 egész tojás , 60g vaj ,

Hozzávalók a töltelékhez :

250g túró , 2ek. porcukor , 1 vaníliás cukor , 1 citrom reszelt héja , 1 ek vaníliás puding , 1 egész tojás , 1 tojás sárgája
250g darált mák , 3ek porcukor , 1 citrom reszelt héja , 1 tojásfehérje , 4 ek forró tej ,

A tésztát hagyományos módon kidolgozzuk , és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni .

 Addig összekeverjük  a túrót ,  a cukrokat , a citrom héjat , a tojásokat és a pudingot sima masszává .

A mákot a cukrot és a citromhéjat összekeverjük és leforrázuk a tejjel , hagyjuk kihűlni , és óvatossan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét .

A megkelt tésztát ketté osztjuk , az egyiket kisodorjuk fél cm vastagságúra és egyforma kockákra vágjuk ezt a túrós masszával töltjük meg és a 4 sarkát összecsavarjukés szorossan egymás mellé rakjuk .

A másik tésztát is kisodorjuk fél cm vastagságúra de most téglalap formákat vágunk belőle és ezt töltjük meg a mákos masszával és hosszúkás ,,buktáká " formájuk .

200 fokra előmelegített sütőbe kb. 25- 30 percig , vagy amíg meg nem barnul , addig sütjük ....




Jó étvágyat........