2013. január 13., vasárnap

Őz pörkölt poharas zsemlegombóccal

Mikor elősször csináltam ezt a zsemlegombócot öszintén mondva nem sikerült.... és nem vagyok az a típus , aki az első kudarcnál feladja , így neki futottam mégegyszer... háááááát most sikerült. Egy kicsit változtatam a recepten de  , az alap recept a sógornőmtől van .
Íme a recept :

Hozzávalók :

3 zsemlye , fél bögre babadara , fél bögre rétesliszt , 3 tojás , 2 bögre tej  , vaj a bögrék kikenéséhez

A zsemlyéket  felkockázzuk  beletesszük egy nagyobb tálba , ráöntjük a liszteket , tojássárgáját ,  1 bögre tejet  , és a kemény habbá vert tojásfehérjét . Óvatossan összedolgozzuk és szükség szerint hozzá keverjük a másik bögre tejet  , jó nedves  lucskos tésztát kapjunk  , mert ha száraz lessz akkor megkeményedik a ,, gombócunk ".Én még aprítottam bele petrezselyemzöldjét . A vajjal kikent bögrékbe kanalazzuk a masszát a pohár 3/4-ig , bele tesszük a lábasba forró - lobogó vízbe , úgy hogy a víz a bögrék feléig érjen , lassan főzzük 25 percig . A gombócokat kivesszük a pohárból és felszeleteljük .
 
 Őzpörkölt recept :

Hozzávaók :
1 kg őzcomb ,  2 fej hagyma , 100 g szalonna , 2 evőkanál pirospaprika , 4dl vörösbor , só , bors , 3db babérlevél , 3 evőkanál meggylekvár
A szalonnát összekockázzuk , üvegesre pirítjuk , kiszedjük egy tálkába . A visszamaradt zsírján megfonyasztjuk a hagymát , Rátesszük a kockára vágott húst fehéredésig pirítjuk , ekkor félrehúzzuk ,  megszórjuk a pirospaprikával összekeverjük és öntünk rá 2dl vizet ,  a szalonnát , babérlevelet is beletessük . Visszatesszük a tűzre és ha elkezd főni ráöntjük a bor felét és főzzük . Ha elföli a levét öntsük fel  vízzel . Mikor félig megfőtt ,  akkor tegyük bele a lekvárt , sót és a borsot , és főzzük amíg meg nem puhul a hús . Az utolsó dl borral még főzzük 10 percig .
Jó étvágyat ....

2013. január 11., péntek

Almás csirkecomb

Alaprecept a Stahl magazin Téli számából van . De mi  nem nagyon szeretjük a szerecsendió ízét , így én azt currival helyetesítettem , a  másik változás pedig , hogy a calvados helyett én whiskyt használtam . Féltem , hogy nem fog ízleni a fiúknak az újdonság , de kellemesen csalódtam mert minden - persze a csontokon kívül - elűnt a tányérról . Vagy annyira éhesek voltak vagy netán finom volt ...???!!!
Hozzávalók :

4db csirkecomb , só , bors , 100g szalonna felcsíkozva , 2 közepes hagyma apróra vágva , 2 alma cikkekre vágva , fél dl whisky , 1 dl habtejszín , 3dl átszűrt húsleves , 2 késhegynyi curry


Előmelegítjük a sütőnket 200 fokra . A csirkecombokat sózzuk , borsozuk . A szalonnát pörcösre pirítjuk egy serpenyőben , majd a pörcöket kiszedjük és a visszamaradt zsiradékon előpirítjuk a csirkecombokat ,  oldalanként 2-3 perc alatt , nagyon kellemes ízt ad neki. A combokat egy tepsire szedjük és készre sütjük // én letakartam alufóliával , hogy párolódjanak meg , és csak az utolsó 10 percben vettem le a fóliát , hogy megpiruljanak a combok//// . Közben az eddig használt serpenyőben , a visszamaradt zsiradékon megfonyasztjuk a hagymát , majd hozzáadjuk az almát és nagy lángon aranybarnára sütjük . Az almára ráöntjük a whiskyt és kevergetéssel elforraljuk róla . Sózzuk borsozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és az átszűrt húslevest ,ízesítjük  a curryval , és az egészet 2-3 perc alatt összefőzzük . A mártást botmixerrel pürésítjük , és újramlegítve a megsült csirkecomb  mellé adjuk . Én még 2 almát megpucoltam és cikkekre vágtam és ezt is a combok mellé tálaltam .


Jó étvágyat .....

2013. január 10., csütörtök

Farsangi fánk

Tudom , hogy rég nem jelentkeztem de nagyooooon hosszú volt a szünet. Sok mindent főztem  , de volt olyan étel amit nem is érkeztem lefényképezni ..... Mivel lassan minden vissza kerül a helyére gyermekem iskolába , férjem munkába  .... ÉN itthon.... így lesznek receptek és képeki is ... remélem. Már elkezdődött a farsangi szezon így elővettem a jól bevált fánkos receptemet  . Nagymamám  és anyukám , akik isteni fánkokat sütöttek , mindíg azt mondták ,, hogy a jó fánk titka a RUM " , könnyű tőle a tészta és nem szívja magát teli olajjal. Én mindjárt DUPLA  adagot csinálok belőlel... úgyis elfogy... hála az égnek ... és mivel kóstolót is illik vinni...... nincs más választásom . Íme a recept --  ez már a dulpa adag... kb 50 kis fánkocska lessz belőle...
Hozzávalók :
1000g simaliszt , 400ml tej , 50g élesztő , 100 g porcukor , 120g olvasztott vaj , 10 db tojássárgája , 1,5dl RUM , csipet só
Olaj a sütéshez
Mentás baracklekvár de lehet sima baracklekvár  , porcukor
A lisztet dagasztó tálba öntjük , az élesztőt hagyományos módon hagyjuk felfuttatni  . Ha felfutott az élesztőnk , akkor ráöntjük a lisztre és beleöntünk minden hozzávalót . Jól összedolgozzuk , amíg szép sima nem lessz a tészta . Az így kapott tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük legalább 1 órán átt .
A megkelt tésztát lisztezett deszkán újjnyi vastagságúra sodorjuk ki , 5 cm átmérőjű kiszúróval szaggasuk ki a fánkokat . Én még a kisszaggatott fánkokat  letakartam  20 percre , hogy még egy kicsit megkeljenek.
Forrosítjuk fel az olajat ///én úgy próbálom ki ,hogy beledobok az olajba egy csipet tésztát és ha feljön a tetejére , akkor elég forró az olaj/// A fánkok közepébe az ujjunk segítségével lyukat csinálunk , és a lyukkal lefele tegyük az olajba a fánkokat , kb 2-3 percig sütjük fedő alatt , ettől lessz szalagos. Mikor megfordítjuk akkor már fedő nélkül sütsük készre a fánkokat . Lényeg , hogy a fánkokat kissebb adagokba süssük , mert még úgyis megkelnek az olajba és az a jó ha lebegnek , ne érjenek az edény aljához , mert akkor megégnek .A kész fánkokat szalvettával fedett tálcára szedjük . Tálaláskor lekvárral töltsük meg és porcukorral is szórjuk le .
Jó étvágyat hozzá .........




2012. december 20., csütörtök

Linzer

Nagyon sokáig kerestem egy olyan linzer receptet  , ami omlós , mikor nincs összeragasztva lekvárral .... és ha összeragasztjuk  , akkor másnap meg puha.... ez az a recept!!!!  4 éve minden évben megsütöm , és még eddig mindíg bevált  . Mivel én már idén megsütöttem , és össze is ragasztottam és még meg is puhult , így válalom a felelőséget érte...

Hozzávalók kb.60db-hoz :

600g sima liszt , 400g vaj , 200g porcukor , 1 tojás , csipet só , késhegynyi sütőpor

Az alapanyagokat jól kidolgozzuk , és betesszük hűtőbe legalább 1 órára . Én mindíg előző nap gyúrom be , és másnap dolgozok vele . Két részre vágjuk és amíg az eggyikkel dolgozunk addig a másik része pihenjen a hűtőbe . Kb fél cm. vékonyra nyújtjuk  kilisztezett sodródeszkán , linzerkiszúróval formára szaggatjuk és sütőpapírral kibélelt tepsin 200 fokon 8-10 percig sütjük . Figyeljük nehogy megégjenek . Ha kihűlt akkor , jól záródó dobozba , hűvös helyen tároljuk. Barack lekvárral ragasztgatjuk össze , és tálaláskor szórjuk meg porcukorral.  
Jó sütést...

Bejgli- Marcipános-vörösáfonyás és mogyorós-whiskey-s töltelékkel

Kicsit hosszú a neve de annál finomabb . Ezt a receptet a GOOD-FOOD decemberi számában találta , egyik kedvenc cukrászom Varga Gábor készítette  . Már készítettem tőle egypár receptet , főleg a www.desszert.eu  oldalról . Azért szeretem ezt az oldalt ,  mert ki tudom számolni , hogy mennyi hozzávalóra van szükségem a recepthez  , és fázisfotók is vannak .A bejglinek jó ha egypár nappal karácsony előtt megsütjük , és fóliába be csomagolva , hüvős helyen sokáig eláll . Ha jól el tudjuk rejteni...   Már többen reklamálták az ismerősem közül , hogy a képet már látták de hol a recept????  ÍME csajok , így tejesüljön minden kívánságotok ...

Hozzávalók az alaptésztához 2 bejglihez :
260g búzasliszt , 78g vaj , 52g sertészsír , 26g porcukor , 1 csipet só , 4g élesztő , 2db tojássárgája , 50-55ml tej

Mérjük ki a lisztet ,  vajat , a zsírt , a porcukrot és a sót . Morzsoljuk össze . Egy másik edénybe mérjük bele az élesztőt , a tejet , és a tojássárgákat. Keverjük simára az összetevőket . A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket , és gyúrjuk simára a tésztát . Amint egynemű lessz és eldolgoztuk benne az összetevőket , kész a dagasztás .  Ha simára gyúrtuk a tésztát , osztjuk 250g darabokra , gömbölyítsük ki , és fóliával letakarva 1 órára tegyük hűtőbe . Amíg a tészta pihen készítjük el a töltelékeket ...
Ha kihűltek a tészták , nyújtsuk ki 21x28 cm téglalapra . Ügyeljünk arra , hogy a tésztát egyforma vastaságúra nyújtjuk ki . Osszuk a töltelékeket is 250g darabokra , tegyük a darabokat 2 folpack közé // nagyon megkönnyíti a a dolgunkat /// és így alakítsuk ki  belőle 19x26 cm - es , egyenletes vastagságú téglalapokat nyújtófa segítségével .  A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát , majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére , végül az utolsó fóliát is vegyük le . A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre , és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magaságába  . Ugyanezt a műveletet végezzük  el a tészta hosszabik oldalainak egyikén is , majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Amikor feltekerjük a bejgliket , szurkáljuk meg őket , hogy sütés közben távozni tudjon a gőz . Tegyük sütőlemezre , és kenjük le vékonyan tojássárgájávala bejgliket . Ezután tegyük hűvös helyre száradni . Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken , most kenjük le őket vékonyan a tojásfehérjével is .Ismét tegyük hűvösre helyre száradni  , és várjuk meg míg teljesen megszárad . A míg szárad a tojásfehérje addig melegítsük elő a sütőnket 170 fokra , és süssük kb 35 percig . Ha megsültek , toljuk össze a bejgliket , várjuk meg amíg teljessen kihűlnek .

Marcipános-vörösáfonyás töltelék , 2 bejglihez !!!!!!:

200g marcipán , 190g darált mandula , 90g apróra vágott aszalt vörös áfonya , 60g méz , 2 evőkanál liszt
A vörös áfonya kivételével mindent alaposan dolgozzunk össze kezünkkel. Ez egy porhanyós , kissé száraznak tűnő töltelék lessz . Mikor eldolgoztuk , keverjük bele a vörös áfonyát is , ezután tölthetjük is a bejglibe .

Mogyorós-whiskey-s töltelék , 2 bejglihez !!!!!!!:

250g mogyoró , 110g méz , 90g cukor , 15 ml whiskey /nekem skót whiskey-m volt kinyitva/ , 15g vaj , 1db tojás
 A mogyorót daráljuk durvára , keverjük össze a többi hozzávalóval . Folyamatos keverés mellet melegítsük meg a masszánkat DE CSAK MELEGÍTSÜK!!!!! . Ha már meleg , húzzuk le  a tűzhelyről , hagyjuk teljessen kihűlni . Kicsit ragacsos a massza , de  két fólia segítségével könnyen tudunk vele dolgozni .



 Jó étvágyat ... és jó sütést....
bejgli felszelve